نجات زندگی با فناوری؛ رویکرد دانشگاه آزاد به درمان اعتیاد با هوش مصنوعی

خبرگزاری آنا؛ در دنیای امروز، هوش مصنوعی بهعنوان یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین حوزههای علمی و فناوری، بسترهای جدیدی برای تحول در زمینههای مختلف ایجاد کرده است، به همین دلیل، موضوع هوش مصنوعی از چند ماه گذشته در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان قرار گرفت و درراستای تحقق این هدف، فعالیتهای متنوعی طراحی و اجرا شد.
ازجمله این فعالیتها میتوان به برگزاری رویدادهای تحقیقاتی، کارگاههای آموزشی و عقد تفاهمنامه با سازمانها و ارگانهای مختلف اشاره کرد که همگی درراستای بهبود و ارتقای سطح دانش و مهارتهای علمی در این حوزه بوده است.
در هفته پژوهش، دانشگاه به تمام گروههای آموزشی این فرصت را داد تا فعالیتهایی مرتبط با هوش مصنوعی تعریف کنند و از آن پس، مجریان مختلفی تلاش کردند تا رویداد مهمی در سطح ملی با محور هوش مصنوعی و حکمرانی برگزار کنند، این رویداد با تمرکز بر کاربردهای هوش مصنوعی در علوم انسانی ازجمله مدیریت، حقوق و روانشناسی به جذب و پرورش ایدههای نوین باتوجه به نیازهای جامعه پرداخته و اهداف بلندمدتی را در نظر گرفته است.
همچنین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان با برگزاری کارگاههای آموزشی مجازی و حضوری به تبیین و توضیح مفاهیم کلیدی مربوط به هوش مصنوعی در رشتههای مختلف پرداخته و دنبال ورودیهای متنوعی از دانشجویان و فعالان این عرصه است، پیوندی که دانشگاه با سازمانهای محلی برقرار کرده، نشاندهنده عزم راسخ این مجموعه برای پاسخگویی به نیازهای جامعه و ایجاد راهحلهای عملی به شمار میآید.
از این رو، همکاریهای بینسازمانی در قالب طرحهای بروندانشگاهی و توجه به مسائل اجتماعی همچون اعتیاد و صنایع دستی، گامی مؤثر در راستای تحقق اهداف دانشگاه محسوب میشود.
در نهایت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان با تأسیس دانشکدههای موضوعمحور و پژوهشکدههای نوین به دنبال تقویت زیرساختهای علمی و پژوهشی خود و ارائه راهکارهای کارآمد برای مسائل جامعه است، این تلاشها نهتنها در راستای بهبود کیفیت آموزش و توانمندسازی دانشجویان، بلکه درراستای تسهیل ارتباطات با سازمانها و ایجاد ذهنیت عمومی از دانشگاه بهعنوان یک نهاد حل مسئله نیز بوده است.
خبرنگار آنا در راستای بررسی دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان در سال ۱۴۰۳ و برنامهها و چشمانداز این دانشگاه در سال ۱۴۰۴ گفتوگویی را با رضا قدیری اناری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان ترتیب داده است.
نوآوری در دانشگاه آزاد؛ ساخت پلی میان علم و عمل با هوش مصنوعی
آنا: بفرمایید در حوزه فناوریهای نوین بهخصوص هوش مصنوعی در واحد رفسنجان چه فعالیتهایی صورت گرفته و برنامه شما برای سال جاری در حوزه فناوری بهخصوص هوش مصنوعی چیست؟
قدیری اناری: موضوع هوش مصنوعی از چند ماه قبل در دستورکار حوزه پژوهش دانشگاه قرار گرفت و در این ارتباط در هفته پژوهش از تمام گروههای آموزشی خواسته شد تا برای سال جاری فعالیتهایی را در رابطه با هوش مصنوعی تعریف کنند.
حوزه پژوهش نیز خود به تعریف و برنامهریزی یک رویداد ایدهآرا درباره هوش مصنوعی و حکمرانی در سطح ملی اقدام کرد، این رویداد که با تمرکز بر کاربردهای هوش مصنوعی در رشتههای علوم انسانی ازجمله مدیریت، حقوق، حسابداری، روانشناسی، علوم تربیتی و کسب و کار مطرح شده، دنبال جذب ایدههای مناسب در این ارتباط و پرورش آنها است.
از پوستر رویداد ایدهآرا در مراسمی با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان و جمعی از رؤسای سازمانهای سطح شهر رونمایی شد.
مقرر شده ایدههای مناسب جذب شوند و از ابتدای سال جاری (۱۴۰۴) نسبت به برگزاری دورههای آموزشی برای ارائه دهندههای ایدهها اقدام شود و در نتیجه ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۴) اختتامیه این رویداد برگزار شود.
در راستای جذب ایدههای مناسب برای این رویداد، تاکنون دو کارگاه آموزشی به صورت مجازی با عناوین کارگاه کاربرد هوش مصنوعی در پژوهش، کارگاه چیستی و ماهیت هوش مصنوعی و یک کارگاه با عنوان کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت HSE به صورت حضوری برگزار شده است.
مقرر شده گروههای آموزشی نسبت به برگزاری کارگاههای تخصصی درباره کاربرد هوش مصنوعی در رشته خود اقدام کنند
آنا: بهعنوان دانشگاه حل مسئله تاکنون چه مشکلی از مشکلات منطقه در این راستا توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان شناسایی و رفع شده و چه برنامه و طرحهایی برای حل مسائل موجود در دستورکار دارید؟
قدیری اناری: درراستای حل مسائل جامعه، از تمامی فرصتهای پیش رو برای تبیین موضوع با سازمانها و ارگانهای سطح شهر و استان استفاده شده است، نتیجه این فعالیتها، عقد تفاهمنامه با برخی از سازمانها ازجمله مجتمع مس سرچشمه، شهرداری رفسنجان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و ... بوده است.
تعامل با سازمانها، منجر به انجام چند طرح بروندانشگاهی درراستای مسائلی بود که از سوی شهرداری شهرستانهای کرمان، رفسنجان و انار مطرح و زمینه انجام سنجش و ارزیابی فرزندان کارکنان مجتمع مس سرچشمه از سوی گروه روانشناسی واحد فراهم شد.
همچنین از ابتدای سال گذشته (۱۴۰۳) در زمینه یکی از مسائلی که جامعه بهخصوص اداره بهزیستی شهرستان رفسنجان با آن درگیر است، یعنی موضوع اعتیاد و راههای پیشگیری از آن، برگزاری یک رویداد در دستورکار قرار گرفت و برای آن برنامهریزی شد.
امیدواریم در سال جاری (۱۴۰۴) با جذب ایدههای مناسب در این زمینه بتوانیم رویدادی موفق برگزار و به حل مسائل مطرح در این زمینه کمک کنیم.
یکی دیگر از مسائل مطرح در زمینه صنایع دستی در سطح استان و کشور بستهبندی این محصولات است، برای اینکه بتوانیم در این باره کمکی کرده باشیم، برگزاری رویداد بستهبندی خلّاق محصولات خانگی و صنایع دستی را از سال ۱۴۰۲ در دستورکار قرار دادیم و نخستین دوره این رویداد را سال گذشته (۱۴۰۳) برگزار کردیم که خروجی این رویداد، ایدهها و طرحهایی بود که مورد استقبال برخی شرکتکنندگان در رویداد قرار گرفت.
کاربردهای خلّاقانه هوش مصنوعی؛ تحول در آموزش و مدیریت
آنا: برنامهها و اولویتهای سال ۱۴۰۴ دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان چیست و اولویت اصلی دانشگاه چه خواهد بود؟
قدیری اناری: سال ۱۴۰۴ در حوزه آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان دنبال تأسیس چند دانشکده موضوعمحور براساس رشتههای موجود در واحد است که خود میتواند به حل مسائل جامعه کمک کند، همچنین در حوزه پژوهشی در سال جاری (۱۴۰۴)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان دنبال تأسیس دو پژوهشکده یکی در زمینه تکنولوژیهای نوین و دیگری در زمینه مدیریت و اقتصاد خواهد بود.
در این راستا تاکنون سه هسته پژوهشی تعریف شده و در سطح استان کرمان مصوب شده است که این سه هسته پژوهشی عبارتند از هسته پژوهشی توسعه منابع انسانی، هسته پژوهشی فناوری اطلاعات و هسته پژوهشی انرژیهای تجدید پذیر.
در کنار این فعالیتها همانطور که بیان شد، در سال ۱۴۰۴ یکی از مهمترین کارهایی که انجام خواهد شد، برگزاری رویداد هوش مصنوعی و حکمرانی است، البته فعالیتهای دیگری که در زمینه هوش مصنوعی در گروههای مختلف آموزشی تدارک دیده خواهد شد.
آنا: چنانچه برنامه ویژه و خاصی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان در حال اجرا یا در دستورکار دارید، تشریح کنید.
قدیری اناری: فعالیت ویژهای که از آن میتوان اسم برد، ایجاد ذهنیت عمومی در سطح جامعه در این باره که دانشگاه آزاد اسلامی یک دانشگاه حل مسئله است و سازمانها میتوانند برای رفع مسائل موجود در سازمان خود به دانشگاه مراجعه کنند، همچنین گسترش دانش هوش مصنوعی و تلاش درراستای بیین جنبههای کاربردی این مقوله در رشتههای مختلف آموزشی باید مورد توجه قرار بگیرد.
آنا: دستاوردهای ویژه و شاخص دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال ۱۴۰۳ را تشریح کنید.
قدیری اناری: سال ۱۴۰۳ برگزاری رویداد بستهبندی که ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار شد، یکی از اتفاقهایی بود که زمینه همکاری و ارتباط نزدیک دانشگاه با سازمانهای سطح شهر را مهیا کرد.
همچنین پیگیری امور مربوط به برگزاری رویداد پیشگیری و ترک اعتیاد و علاوه بر آن شروع فعالیت در زمینه برگزاری رویداد هوش مصنوعی و حکمرانی از اقدامات مؤثر و مفیدی بود که سال ۱۴۰۳ صورت گرفت.
از دیگر اقدامات مؤثر صورت گرفته در سال ۱۴۰۳ میتوان به برگزاری دورههای متعدد مهارتی در رشتههای مختلف اشاره کرد که زمینه توسعه مهارت بین دانشجویان را فراهم کرد و از دیگر فعالیتهای مؤثر در حوزه پژوهشی، تعریف کردن سه هسته پژوهشی و مصوب کردن آنها در سطح استان کرمان بوده است.
انتهای پیام/