«پرندگان شهر پاریس» در مسیر تولید/ سرگذشت یک جوجهکلاغ مستند میشود

امیر آقاعبداللهی در گفتگو با خبرنگار آنا درباره تاثیر حضور یک اثر در جشنوارههای بینالمللی گفت: حضور و دیده شدن یک مستند در جشنوارههای بینالمللی باعث شکل گرفتن اتفاقات خوبی برای اثر میشود و باتوجه به کسب جوایز، سرمایه گذاران خارجی هم وسط میآیند. اتفاقی که دقیقا برای ما بعد از حضورهای بین المللی «کِشیم عاشق» افتاد و به سمت بستن قراردادی جدید رفتهایم و موفق به فروش فیلم بعد از حضور در جشنوارهای در فرانسه شدیم.
این مستندساز اظهار کرد: سینمای مستند ما در داخل کشور با چالشهای جدی برای اکران مواجه است در صورتی که در این سالهای اخیر بهترین دوران تولید مستند را تجربه کردهایم و مستندسازان ما آثار جدی و جذابی تولید کردند. به وضوح میبینیم که در تکنیک، روایت، پرداختن به موضوعات اجتماعی و ... پیشرفتهای خوبی داشتیم. این بالا رفتن کیفیت باعث شده که علاقه مردم و مخاطبان ایرانی هم به مستند بالا برود. در سیزدهمین جشن سینمای مستقل که به صورت آکادمی برگزار میشود، به عنوان یکی از اعضا فیلمهایی دیدهام که واقعا شاهکار بودهاند و تمام اینها نشان میدهد که پیشرفتهای قابل توجهی صورت گرفته ولی اصلیترین مشکل ما اکران محدود مستند در ایران است. بسیاری از فیلمها تنها در یک جشنواره و یا نهایتا با مبالغ بسیار کم توسط شبکه مستند خریداری شده و به نمایش در میآیند.
اگر فضای اکران داشته باشیم، مستندها مخاطب خواهد داشت
وی افزود: البته اتفاقات جذابی هم افتاده و برای نمایشهای مختلف افراد مستقل و برخی موسسههای فرهنگی ورود کردهاند. خود ما نیز دوشنبههای مستند را راه اندازی کردهایم و هر یک هفته درمیان فیلمی را به نمایش میگذاریم و در کنار آن جلسات نقد و گفتوگو هم در جریان است که تا به حال تجربه خوب و موفقی بوده است. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که مخاطب مستند فقط با دیدن فیلم راضی نمیشود، تعامل میکند و تحلیل دارد و ما هم تلاش کردیم تا در تمام جلسات خود از حضور یک کارگردان یا کارشناس یا کارگردان بهره ببریم. این تجربه به ما ثابت کرد که اگر فضای خوبی برای نمایش مستندهای ایرانی فراهم شود، مخاطب گسترده هم به همراه خواهد داشت.
نمایی از مستند «کشیم عاشق» به کارگردانی امیر آقاعبداللهی
آقاعبداللهی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره دلسرد شدن برخی از مستندسازان مطرح کرد: مشکلات و چالشهایی که وجود دارد تا جایی پیش میرود که برخی از مستندسازان از نبود فرصت مناسب برای نمایش ناامید میشوند و با نبودن حمایت به دنبال فروش اثر خود هستند و، چون بازاری پیدا نمیکنند، ناامید میشوند و برخی بعد از ساخت یک یا دو فیلم کنار میروند.
کارگردان مستند «کِشیم عاشق» در بخش دیگری از صحبتهای خود توضیح داد: ما میتوانیم با توسعه فضاهای مستقل برای نمایش مستند، جذب مخاطب کنیم. ایجاد یک سیستم پخش و تبلغ حرفهای برای مستند مانند آثار داستانی بسیار مهم و ضروری است. در فضای اکران آنلاین هم به غیر از چند پلتفرم برای اکران مستند فضای دیگری نداریم که حتی در این بسترها هم مدیران به مسائل تجاری خود نگاه میکنند و یا به دلیل ممیزی و موارد این چنینی تنها به سراغ فیلمهایی خاص میروند و باز مستند به مثابه مستند کنار گذاشته میشود که نمایشهای مستقل میتواند کمک کننده باشد. باید فضا را برای جسارت ورزی مستندسازان باز و مهیا کرد.
«پرندگان شهر پاریس» در راه تولید
وی ادامه داد: با وجود تمام مشکلات سینمای مستند در سطح بین المللی بسیار مورد توجه قرار میگیرد. فیلم «کِشیم عاشق» بعد از حضور در جشنوارههایی از فرانسه و هلند موفق به دریافت جایزه هم شد و در همان جشنواره «منیگوت» فرانسه بود که مدیران آرته پیشنهاد همکاری دادند و این حضورهای بینالمللی باعث شد تا مذاکراتی برای تولید پروژه «پرندگان شهر پاریس» انجام دهیم. ما پروپوزال خود را ارسال کردهایم و مورد موافقت قرار گرفته و به امید خدا در مراحل پایانی بستن قرارداد هستیم.
امیر آقاعبداللهی در پایان گفت: این روزها فیلمی درباره کلاغ میسازم و حدود یک سال است که مشغول آن هستم. تلاش کردهام تا در این فیلم با زبان سینمایی روایتی نمادین داشته باشم و به مفاهیمی، چون تنهایی، انزوا و مسیر دشوار هنرمندان میپردازم. این مستند سرگذشت یک جوجهکلاغ است که در کنار یک هنرمند بزرگ میشود.
انتهای پیام/

کارگردان «دنیای وحشی زاگرس» با «شمال از آسمان» سراغ البرز میرود
