۰۹/ فروردين /۱۴۰۴

کشف یک شهر باستانی با استفاده از فناوری لیدار

کشف یک شهر باستانی با استفاده از فناوری لیدار
به لطف فناوری‌های نوین، شهری گمشده پس از قرن‌ها پنهان ماندن در جنگل‌های مکزیک دوباره متولد شد و اطلاعات ارزشمندی درباره زندگی و فرهنگ قوم زاپوتک در اختیار باستان‌شناسان قرار داد.

به گزارش خبرگزاری آنا، به تازگی بقایای یک شهر ۶۰۰ ساله متعلق به تمدن زاپوتک در جنوب مکزیک با استفاده از فناوری لیدار (Lidar: Light Detection and Ranging) کشف شده است. این تکنیک با ارسال میلیون‌ها پالس لیزر از یک هواپیما به سطح زمین و محاسبه زمان بازگشت آنها، امکان نقشه‌برداری از توپوگرافی منطقه را فراهم می‌کند.

شهر مزبور که با نام گیئنگولا (Guiengola) شناخته می‌شود، در قرن پانزدهم میلادی توسط قوم زاپوتک در نزدیکی اقیانوس آرام بنا شده بود. اگرچه وجود این شهر در متون تاریخی اسپانیایی ذکر شده و باستان‌شناسان نیز در این منطقه فعالیت‌هایی انجام داده بودند، اما وسعت کامل آن تا پیش از استفاده از فناوری لیدار مشخص نبود.

مطالعات نشان داده است که گیئنگولا حدود ۳۶۰ هکتار وسعت داشته و شامل بیش از ۱۱۰۰ ساختمان، ۴ کیلومتر دیوار دفاعی، شبکه‌ای از راه‌های داخلی و یک طرح شهری منظم با معابد و فضا‌های عمومی مانند زمین‌های بازی و محله‌های مجزا برای نخبگان و مردم عادی بوده است. همچنین یک رودخانه در نزدیکی این شهر جریان دارد.

رامون سلیس (Ramón Celis)، باستان‌شناس و محقق ارشد این پروژه می‌گوید: «از آنجایی که این شهر تنها بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ سال قدمت دارد، به طرز شگفت‌انگیزی حفظ شده است، به طوری که می‌توان در جنگل قدم زد و خانه‌هایی را دید که هنوز سرپا هستند... و درها... راهروها... حصار‌هایی که آن را از خانه‌های دیگر جدا می‌کنند قابل رؤیت هستند؛ بنابراین شناسایی یک قطعه مسکونی آسان است. انگار زمان قبل از اینکه تحولات عمیق فرهنگی ناشی از ورود اسپانیایی‌ها رخ دهد در این شهر ثابت مانده است.»

پیش از این تصور می‌شد که گیئنگولا تنها یک قلعه نظامی بوده است، اما با استفاده از فناوری لیدار مشخص شد که این شهر دارای معابد، جاده‌ها و مناطق مسکونی مجزا بوده و یک جامعه پیچیده و سازمان‌یافته را در خود جای داده است. موقعیت استراتژیک و استحکامات این شهر نشان‌دهنده نقش آن در درگیری‌های اواخر قرن پانزدهم بین زاپوتک‌ها و امپراتوری رو به گسترش آزتک بوده است.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

انتهای پیام/

ارسال نظر