دیوار بیاعتمادی بلند است؛ تغییر رفتار آمریکا به عنوان پیششرط هرگونه مذاکره

حجتالاسلام «وحید احمدی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری آنا، در مورد مذاکره با آمریکا و بدعهدی واشنگتن اظهار کرد: مذاکره باید هدفمند باشد و صرفاً برای مذاکره نباشد. هر کدام از طرفین ممکن است منافع و مصالحی را تعریف کرده باشند.
وی ادامه داد: در این راستا، چند فاکتور اصلی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. اولین فاکتور، متعهد بودن به توافقاتی است که در مذاکره صورت میگیرد. دوم، تعهدات افراد باید در عمل نیز جدی باشد، نه فقط در مواضع اعلامی و سوم مذاکرات هدفمند باشد، یعنی صرفا مذاکره برای مذاکره صورت نگیرد.
احمدی بیان کرد: ما در تاریخ ۴۶ ساله انقلاب، تجارب متعددی داریم که نشان میدهد غربیها و به ویژه آمریکاییها نسبت به نتایج مذاکرات متعهد نیستند. به عنوان مثال، در بحث گروگانها از ایران درخواست کردند که آنها را آزاد کند و وعدههایی داده شد که هیچگاه عملی نشد. همچنین، در مواردی مانند لبنان و افغانستان، ایران به عنوان واسطه عمل کرد و وعدههایی داده شد که هیچیک از آنها محقق نشد.
احمدی تصریح کرد: نمونه بارز این بدعهدی، موضوع برجام است. ایران تمام تعهدات خود را انجام داد، اما آمریکا از توافق خارج شد و ایران سپس اعلام کرد که با اروپاییها همکاری خواهد کرد. اروپاییها نیز وعدههایی دادند که هیچگاه عملی نشد و جمهوری اسلامی ایران بیش از دو سال معطل ماند.
وی افزود: اینکه رهبری میگوید با مذاکرات مشکلی حل نمیشود، صرفاً یک نظریه نیست؛ بلکه نتیجه تجربیات مختلفی است که در طول ۴۶ سال به دست آمده و نشان میدهد که این کشورها هیچ پایبندی به تعهدات خود ندارند. در آمریکا یک مثل وجود دارد که میگوید «آنچه که سهم من است مال من و آنچه که سهم شماست بیایید با هم مذاکره کنیم.»
احمدی تأکید کرد: رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران با مذاکره مخالف نیستند، اما اینکه ما صرفا به مذاکره دلخوش باشیم اشتباه است، باید توجه داشت مذاکره هدفمند باشد و صرفاً به خاطر خود مذاکره انجام نشود.
وی گفت: اینکه رهبرانقلاب چنین نظری درمورد مذاکره با آمریکا دارند مبتنی بر تجربیات گذشته و رفتار حکمرانی آمریکاست. آمریکاییها همیشه میخواهند همه چیز را برای خود داشته باشند و تنها وعدههای خالی به دیگران بدهند که هیچگاه هم عملی نمیشود.
احمدی همچنین به تهدیدات آمریکا و تأثیر آنها بر امنیت ملی ایران اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران قدرتی دارد که هیچ کشوری نمیتواند آن را تهدید کند. تهدیدات گاهی در قالب لفظ و بیان هستند و هر کسی میتواند این مسائل را مطرح کند و به زبان آورد، اما موقعیت نظام جمهوری اسلامی و شرایط عمومی منطقه و شرایط داخلی آمریکا و مسائل جدیدی که امروز در عرصه بینالمللی آمریکا خود را درگیر آن میکند مانند ایرلند، مکزیک و کانادا همه این موارد نشان میدهد که این تهدیدات چندان جدی نیست.
وی ادامه داد: آمریکاییها خودشان میدانند که جمهوری اسلامی ایران اقتدار لازم را دارد و نمیتوانند امنیتش را به خطر بیندازند. اگر کوچکترین خطایی از سوی آنها صورت گیرد، جمهوری اسلامی نسبت به امنیت آنها واکنش نشان خواهد داد.
احمدی در ادامه به سیاست ایران در مواجهه با قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا اشاره کرد و گفت: اگر مذاکرهای بخواهد صورت بگیرد، باید در شرایط مناسبی باشد. تا زمانی که آمریکا روشهای خود را تغییر ندهد، مذاکره با آنها سودی نخواهد داشت. اگر روزی آمریکا تغییر روش دهد و به حقوق دیگران احترام بگذارد، ممکن است جمهوری اسلامی از مذاکره استقبال کند.
وی همچنین به دیوار بلند بیاعتمادی بین ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: این دیوار زمانی از بین میرود که حکمرانان آمریکا رفتار خود را تغییر دهند و حرمت و حقوق دیگران را در نظر بگیرند.
احمدی تأکید کرد: مذاکره باید وسیلهای برای رسیدن به اهداف باشد، نه اینکه مذاکره خود هدف باشد.
انتهای پیام/