دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گزارش آنا بخوانید؛

چالش واردات مواد اولیه صنعت دارو با حذف ارز نیمایی/ داروسازان گلایه‌مند از افزایش هزینه تولید

چالش واردات مواد اولیه صنعت دارو با حذف ارز نیمایی  داروسازان گلایه‌مند از افزایش هزینه تولید
گرانی دارو پس از حذف ارز نیمایی برای واردات دارو و مواد اولیه تولید این صنعت، اتفاق سرپوشیده‌ای نیست که در خفا و چراغ خاموش رخ داده باشد.کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند وضعیت صنعت داروسازی و بازار داخلی این کالا، روز‌های تاریک‌تری را در آینده به خود ببیند.
کد خبر : 954724

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در ماه‌های اخیر، قیمت دارو در ایران با افزایش قابل توجهی مواجه شده است. بر اساس گزارش‌های رسمی و غیررسمی، قیمت برخی دارو‌ها از ۶۰ درصد تا نزدیک به ۵۰۰ درصد افزایش یافته است. حتی خود شرکت‌های داروسازی داخلی نیز لیست تغییر قیمت‌های محصولات خود را منتشر کرده و میزان تغییرات قابل توجه هر کالا را مشخص کرده‌اند. به این ترتیب گرانی دارو پس از حذف ارز نیمایی برای واردات دارو و مواد اولیه تولید این صنعت، اتفاق سرپوشیده‌ای نیست که در خفا و چراغ خاموش رخ داده باشد.

از ساده‌ترین و پرمصرف‌ترین محصولات حوزه درمان مثل آنتی‌بیوتیک‌ها و دارو‌های تقویتی گرفته تا سنگین‌ترین و حیاتی‌ترین آنها، رشد قیمتی مهم و قابل توجهی را تجربه کردند. این جهش قیمتی که بسیاری از شهروندان و بیماران را تحت تأثیر قرار داده، دلایل متعددی دارد و پیامد‌های گوناگونی را به دنبال دارد. کارشناسان اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند وضعیت صنعت داروسازی و بازار داخلی این کالا، روز‌های تاریک‌تری را در آینده به خود ببیند.

دلایل افزایش قیمت دارو

نادر حیدری، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با آنا، یکی از اصلی‌ترین دلایل گرانی دارو را تغییر سیاست‌های حمایتی دولت از صنعت دارو دانست و گفت: حذف ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه دارویی و تولید دارو‌های محلی باعث افزایش هزینه‌ها شده و این موضوع نهایتا به قیمت نهایی دارو‌ها افزوده شده است. دولت بدون آنکه توجهی بر نتیجه حذف ارز نیمایی از واردات مواد اولیه داشته باشد، این تغییر را به سرعت اجرایی کرد و مردم و تولیدکنندگان را اصطلاحا در عمل انجام شده قرار داد.

وی ادامه داد: به طور کلی تولید‌کنندگان داخلی به دلیل افزایش هزینه‌های تولید، با بحران نقدینگی و اضطراب بازار مواجه هستند. عدم تمامیت زنجیره تأمین، افزایش قیمت مواد خام و نگرانی از تقاضای ناپایدار، از جمله مشکلاتی هستند که می‌تواند به تأخیر یا وقفه در تولید منجر شود. این مشکلات اقتصادی به صنعت داروسازی در ایران نیز ضربه زده است. تولیدکنندگان داخلی به دلیل افزایش هزینه‌های تولید، با چالش جدی تامین سرمایه آن هم در شرایطی که ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه حذف شده، مواجه هستند. مشکلات زنجیره تأمین و تنظیم بازار، افزایش قیمت مواد خام و نگرانی از تقاضای ناپایدار، از جمله مشکلاتی هستند که می‌تواند به تأخیر یا وقفه در تولید منجر شود.

مشکل ادامه‌دار تامین نقدینگی

حیدری در ادامه صحبت‌های خود به سایر مشکلات صنعت دارو اشاره کرد و گفت: عدم توانایی بسیاری از شرکت‌ها در به‌روز کردن فناوری و تجهیزات تولید به دلیل محدودیت‌های ارزی و مالی، کیفیت تولیدات داخلی را تحت تأثیر قرار داده است. در نتیجه، برخی از بیماران به دنبال دارو‌های وارداتی هستند که قیمت‌های آنها نیز به شدت افزایش یافته است. این فشار‌ها باعث شده است که برخی از شرکت‌های داروسازی توان رقابت را از دست بدهند و حتی در مواردی شاهد خروج آنها از بازار باشیم. این موضوع نه تنها موجب کاهش تنوع دارویی در بازار شده، بلکه وابستگی کشور به واردات دارو‌های حیاتی را افزایش داده است.

 این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: در نهایت، اگرچه سیاست‌گذاران تلاش کرده‌اند با ارائه یارانه و حمایت‌های مالی مانند تسهیلات کم‌بهره بانکی بخشی از این مشکلات را کاهش دهند، اما تا زمانی که تغییرات ساختاری در نظام تأمین و تولید دارو اعمال نشود، این مشکلات به‌صورت بلندمدت ادامه خواهند یافت. بار سنگین این اتفاق هم بر دوش بیماران بیشتر خواهد شد.

بازار داروی ایران، در دست‌انداز بی‌مهری‌ها

به گزارش آنا، طی سال‌های گذشته، صنعت داروسازی در ایران روزگار نه‌چندان خوشی را سپری کرد؛ تحریم‌های اقتصادی که همواره جزو علت‌های مهم تورم در بازار‌های کالایی ایران است، بر قیمت دارو نیز طی این مدت اثر گذاشت. محدودیت‌های بانکی و تجاری باعث شد واردات مواد اولیه دارویی و دارو‌های خارجی با هزینه‌های بیشتری انجام شود.

همچنین، مشکلات در زنجیره تأمین جهانی و افزایش قیمت مواد خام به دلیل بحران‌های بین‌المللی نظیر جنگ و پاندمی کرونا، فشار مضاعفی بر بازار دارویی ایران وارد کرد و امروز هم با حذف ارز ترجیحی برای واردات دارو مواجهیم؛ آن هم در زمانی که دلار بازار آزاد چند قدم بیشتر تا ۹۰ هزار تومانی شدن فاصله ندارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب