پذیرش ۹۵ هزار دانشجو از ۹۰ ملیت؛ جهش علمی ایران در جذب دانشجویان بینالملل
به گزارش خبرنگار آنا؛ سابقه پذیرش دانشجویان خارجی در دانشگاههای ایران به سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بازمی گردد، اما با تاسیس «دانشگاه بین المللی اسلامی» در سال ۱۳۶۲، سیاستهای نظام برای افزایش جذب دانشجویان بین الملل از کشورهای منطقه و جهان شدت گرفت.
بر همین اساس، اجازه جذب دانشجویان بین الملل مطابق ماده ۳۵ قانون مقررات مالی دولت مصوب ۲۷ اسفند سال ۱۳۸۰ با هدف افزایش ارتباطات بین المللی علمی و فرهنگی ایران، تقویت دیپلماسی و مرجعیت علمی، کاهش منابع مالی، افزایش تقاضای نسل جدید افغانستان و بروز مسئله صندلیهای خالی به دستگاههای متولی داده شد و در این راستا تلاش اسناد بالادستی کشور مانند «برنامههای هفتم توسعه» و «سند نقشه جامع علمی» بر افزایش تعداد جذب دانشجویان خارجی مضاعف شد.
۱۸ درصد از دانشجویان بین المللی در مقطع کارشناسی، ۴۳ درصد در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۷ درصد در مقطع دکتری تخصصی، ۹ درصد در مقطع دکتری حرفهای مشغول به تحصیل هستند
تعداد دانشجویان بین الملل در دهه ۹۰ با تصویب نقشه جامع علمی کشور و قوانین برنامه پنجم و ششم توسعه و سند جامع روابط بین المللی در سال ۱۳۹۶ و گسترش فعالیت جامعه المصطفی العالمیه و دانشگاه آزاد اسلامی به طور قابل ملاحضهای افزایش یافت و بر اساس گزارشهای اعلام شده سازمان امور دانشجویان تعداد دانشجویان خارجی از کشورهای منطقه و جهان در ایران افزایش یافته که تا قبل از اولین ثبت آثار به حدود ۵۲ هزار دانشجو باز میگردد.
تحصیل ۹۵ هزار دانشجو از ۹۰ ملیت جهانی در دانشگاههای ایران
به گفته مدیرکل امور دانشجویان بینالمللی سازمان امور دانشجویان، سال گذشته دانشگاههای زیرنظر وزارت علوم ۲۷ هزار دانشجوی خارجی داشت که این میزان در ۱۴۰۳ به ۳۵ هزار دانشجو رسیده است و سال گذشته دانشجویانی از ۹۰ ملیت جهان در ایران تحصیل کردهاند و با اعلام رسمی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، در حال حاضر، بیش از ۱۰ هزار دانشجوی خارجی در ۴۶ دانشگاه ایران مشغول به تحصیل هستند.
۱۸ درصد از دانشجویان بین المللی در مقطع کارشناسی، ۴۳ درصد در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۷ درصد در مقطع دکتری تخصصی، ۹ درصد در مقطع دکتری حرفهای مشغول به تحصیل هستند که بیشترین تعداد را دانشجویان کارشناسی ارشد به خود اختصاص دادهاند.
آمار جهانی دانشجویان ایرانی؛ ۷۰ درصد پسر و ۳۰ درصد دختر
سعید حبیبا، رئیس سازمان امور دانشجویان با یادآوری اینکه ۷۰ درصد دانشجویان بینالمللی را پسران و ۳۰ درصد آنها را دختران تشکیل دادهاند؛ افزود: بیشترین دانشجویان بینالمللی ما از کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و هندوستان هستند.
با در نظر گرفتن آمار وزارت خانههای بهداشت و علوم و دانشگاه آزاد اسلامی حدود ۹۵ هزار دانشجوی بین المللی در دانشگاههای ایران مشغول به تحصیل هستند که مطابق برنامه هفتم توسعه این رقم باید به ۳۲۰ هزار دانشجو برسد.
پذیرش ۲۰۰ دانشجوی عراقی برای تحصیل در ایران
پیرو تاکیدات مکرر کشور در افزایش تعداد دانشجویان بین الملل و پیگیری مسئولان آموزش عالی و دستگاههای ذی ربط، حسین سیمایی وزیر علوم از ابراز تمایل آموزش عالی عراق برای بورسیه کردن ۲۰۰ دانشجوی خود در دانشگاههای ایران خبر داد و گفت: پس از سنجش توانایی و تأکید بر یادگیری زبان فارسی، ۲۰۰ دانشجوی عراقی از سوی آموزش عالی عراق بورسیه تحصیلی خواهند گرفت و متقابلأ نیز ایران ۲۰۰ دانشجوی خود را در عراق بورسیه میکند.
۷۰ درصد از دانشجویان بینالمللی را پسران و ۳۰ درصد آنها را دختران تشکیل میدهند و بیشترین دانشجویان بینالمللی ما از کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و هندوستان هستند
به گزارش آنا؛ ایران مرجع دانشجویان کشورهای همسایه است و دانشجویان عراق، افغانستان، پاکستان، هندوستان، لبنان، سوریه، یمن، ترکیه، آذربابجان، اردن، بحرین، فلسطین و چین، ژاپن، اندونزی بیشترین دانشجویان را در ایران دارند و حتی دانشجویانی از اروپا در ایران مشغول به تحصیل هستند.
گفتنی است؛ پذیرش دانشجویان خارجی در ایران با وجود چالشها و دغدغههای پیش رو، اما از ظرفیت بسیار مطلوبی برخودار است و با برنامه ریزی دقیق بین دستگاههای اجرایی کشور و ارائه راهکارهای مناسب همچنین تخصیص بودجه و امکانات کافی میتوان به توسعه اهداف مورد نظر دست یافت.
با توجه به رقابت بسیار شدید در جهان برای جذب دانشجویان بینالمللی، اکنون ترکیه ۳۲۰ هزار و روسیه ۵۵۰ هزار دانشجوی بینالمللی مشغول به تحصیل دارد؛ با این حساب به منظور تحقق مرجعیت علمی و با توجه به توانمندیهای دانشگاههای سطح یک، دانشگاههای ایرانی باید فعالتر از گذشته در پذیرش دانشجویان خارجی اقدام کنند تا اهداف برنامه هفتم پیشرفت محقق شود.
انتهای پیام/