چاهها آب تهران را سر میکشند
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، آمار دقیقی از حفر چاههای غیرمجاز در کشور وجود ندارد اما آنچه که وزارت نیرو در آمار و ارقام خود اعلام میکند، تعداد چاههای غیرمجاز سراسر کشور به 100 هزار حلقه میرسد که یکدهم آن در استان تهران است. این در حالی است که ایران در رتبه بیست و چهارم کشورهای دارای تنش آبی قرار دارد.
از طرفی به گفته حمید چیتچیان وزیر نیرو، از 609 دشت در کشور اکنون تعداد 330 دشت به علت برداشت از آبهای زیرزمینی با بحران مواجهاند، یعنی بیلان آب زیرزمینی آنها صفر است.
رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا هم در این حال از قرار داشتن حدود 78 درصد دشتها و محدودههای مطالعاتی آب کشور در وضع ممنوعه خبر میدهد که این امر وضع بحرانی سفرههای آب زیرزمینی و خشک شدن ناشی از برداشتهای بیرویه و غیرمجاز آنها را ترسیم میکند.
وضع دشتها در تهران نیز بحرانی است به طوری که عمده چاههای غیرمجاز تهران در دشتهای کرج، تهران و شهریار قرار دارند. این در حالی است که عمده چاههای غیرمجاز در این استان مصارف غیرشرب دارد و خانگی است، با این حال میزان برداشت از چاههای غیرمجاز کشاورزی تهران بسیار بیشتر از چاههای خانگی است که باید در این زمینه به صورت جدی چارهاندیشی شود.
اما وزارت نیرو سیاست جالب توجهی را برای مقابله با چاههای غیرمجاز در پیش گرفته است. بر اساس بخشنامه این وزارتخانه، چاههای غیرمجاز از این پس به جای انسداد مجوز برداشت میگیرند تا میزان مصارف و برداشت آب آنها کنترل شود.
البته در سال گذشته یک هزار و 200 حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شد که بر این اساس از برداشت غیرمجاز 60 میلیون مترمکعبی آبهای زیر زمینی جلوگیری به عمل آمد.
به گفته دفتر حفاظت منابع آب شرکت آب منطقهای تهران، بیشترین چاههای غیرمجاز مسدودشده با 253 مورد در تهران بزرگ، 225 مورد در ورامین و 199 حلقه در اسلامشهر است. همچنین ده هزار و 598 حلقه چاه مجاز نیز در سطح استان تهران وجود دارد.
هرچند طی چند سال اخیر اقدامات مقابله با چاههای غیرمجاز در تهران و سراسر کشور از شدت بیشتری برخوردار است، با توجه به وضع بحرانی کمآبی و همچنین برداشتهای بیرویه از آبهای زیر زمینی، به نظر میرسد دشتها در برابر روند فزاینده فرونشت ناشی از کمآبی تاب نیاورده و آمار دشتهای ممنوعه کشور روز به روز بیشتر شود.
انتهای پیام/