«مدقالچی به روایت مدقالچی»؛ مستندی که تولیدش ۱۵ سال طول کشید/ زحمتکش: برای گفتگوها سناریو داشتیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، فیلم مستند «مدقالچی به روایت مدقالچی» به تهیهکنندگی و کارگردانی علیرضا زحمتکش از چهارشنبه ۲۶ دی در سینماهای منتخب گروه سینمایی هنر و تجربه اکران خواهد شد.
این مستند طی پانزده سال (۱۳۸۶ تا ۱۴۰۱) به زندگی و فعالیتهای هنری نصرالله مدقالچی، یکی از برجستهترین دوبلورهای تاریخ ایران میپردازد.
در این اثر چهرههای همچون مرحوم علی کسمایی، مرحوم جمشید مشایخی، مرحوم کیومرث پوراحمد، عباس مطمئنزاده، ناصر ممدوح، مجید درخشانی، بهنام تشکر، حضور دارند و درباره نصرالله مدقالچی صحبت کردهاند.
مراسم رونمایی و اکران افتتاحیه این فیلم نیز امروز(دوشنبه ۲۴ دی) در پردیس سینمایی چارسو برگزار میشود.
مدقالچی گویندگی شخصیتهایی از جمله ابوسفیان در فیلم «محمد رسولالله»، ایلی والاک در «خوب، بد، زشت»، آنتونی هاپکینز در «سکوت برهها» و... را به عهده داشته است.
در همین ارتباط، تهیهکننده و کارگردان این اثر در گفتگو با خبرنگار آنا درباره شکل گیری ایده این مستند گفت: حوالی سال ۸۴ بود که طی یک کلاس سه روزه با آقای مدقالچی آشنا شدم. دو سال بعد و در سال ۸۶ مستندی درباره کودکان استثنایی به نام «آنسوی زندگی» کار کردم و در ابتدا میخواستم خانم ژاله علو نریشن آن را بخوانند. خوانشهای مختلفی انجام دادند ولی روی کار ننشست به همین دلیل به سراغ آقای مدقالچی رفتم و صدایشان دقیقا متناسب با این پروژه بود. از همانجا رابطه ما قوی شد و بعد از پایان آن پروژه، ایده ساخت مستند از خودشان را مطرح کردم.
چرا تولید طولانی شد؟
زحمتکش درباره تولید طولانی مدت این مستند توضیح داد: به عقیده من در یک اثر «پرتره»، ، یکی دو سال طول میکشد تا با شخصیت و جهان او آشنا شوید. پژوهش این مستند متفاوت بود و در همان زمان ما دوربین را با خود میبردیم و هرکجا که احساس میکردم ممکن است به کار بیاید آن قسمت را نگه میداشتم. به همین دلیل از همان ابتدا دوست داشتم این پروژه را طولانیمدت کار کنم و در همین حین برای خود من نیز یک کلاس درس بسیار ارزشمندی بود. نکته دوم درباره طولانی شدن این پروژه هم مربوط به بحث مالی بود.
وی ادامه داد: در طی سالهای گذشته تلاش کردم تا جایی که میتوانم با ارگانهای دولتی همکاری نداشته باشم به این دلیل که برخی از آنها نظرات و خواستههای خود را به فیلمساز تحمیل میکنند. روند تولید این مستند به این شکل بود که در این بین گویندگی و کارگردانی میکردم تا درآمد کسب کنم و بخشی از آن را برای تولید فیلم مستند «مدقالچی به روایت مدقالچی» استفاده کنم و تقریباً تا اواخر کار را به این شکل پیش بردم ولی در یک جایی دیدم دیگر امکان ادامه دادن به این شکل وجود ندارد.
این تهیه کننده و کارگردان افزود: همانجا بود که به مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی که یکی از مهمترین مراکز تخصصی حوزه سینمای مستند است، رجوع کردم و واقعا در طول مسیری که با هم پیش رفتیم، همیشه به من لطف داشتند. این را با تجربه حاصل شده میگویم که در مرکز گسترش رفتار خوب و تخصصی و دلسوزی وجود دارد ولی اگر این امکان وجود داشته باشد که مبلغ بیشتری به پروژهها پرداخت کنند، خیلی بهتر خواهد بود. همانطور که عرض کردم طولانی شدن پروسه تولید به دو دلیل اتفاق افتاد که بخشی از آن مربوط به خواست خودمان بود تا با دقت و ظرافت تمام کار را پیش ببریم و بخش دیگر آن مربوط به بحث مالی بود.
گفتگوهایی که بر مبنای فیلمنامه بود
کارگردان مستند «مدقالچی به روایت مدقالچی» در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: هر مصاحبهای که در این مستند میبینید برای آن فیلمنامه نوشتهایم. تمام افرادی که در این مستند حضور دارند با آقای مدقالچی همکاری داشتهاند. اما در این بین بعضی از عزیزان بودند که کلاً علاقهای به گفتوگو نداشتند و برخی هم به دلیل زمانبندی نتوانستیم در خدمتشان باشیم. تمام مصاحبهها طبق سناریویی که در بازه زمانی پژوهش به آن رسیدم، پیش رفت.
زحمتکش درباره اکران این مستند در گروه سینمایی «هنروتجربه» بیان کرد: واقعیت امر این است که به دلیل اعمال سانسور خیلی دوست نداشتم این مستند در جشنواره تلویزیونی مستند حضور داشته باشد، ولی به احترام مرکز گسترش حرفی نزدم و مشکلی نداشتم ولی ۱۵ تکه از فیلم را سانسور کردند. ولی بسیار خوشحالم که قرار است این مستند در گروه سینمایی «هنروتجربه» به نمایش دربیاید. اکران «هنروتجربه» فرصتی ارزشمند برای تمام فیلمسازانی است که به صورت تجربهگرا فیلم ساختهاند و فرصت بسیار خوبی برای درست دیده شدن فیلمها است.
این کارگردان مطرح کرد: فارغ از کیفیت مستند، فکر میکنم «مدقالچی به روایت مدقالچی» اولین پرتره ایرانی است که بیش از ۱۵ سال تولید آن طول کشیده و همچنین اولین فیلم از یک پیشکسوت دوبلاژ ایران است که به صورت سراسری در سینماهای هنروتجربه کشور اکران خواهد شد. امیدوارم کسانی که فیلم را تماشا کرده و آن را دوست داشتند، از عزیزان خود دعوت کنند تا به تماشای این مستند بنشینند. خیلی تلاش کردیم تا یک فیلم خوب برای مخاطب عرضه کنیم.
علیرضا زحمتکش در پایان گفت: قطعا دوست دارم که مستند دیگری درباره یکی دیگر از بزرگان هنر دوبله بسازم ولی باید کمی فاصله بیفتد تا ذهنم آرام شود. ترجیح میدهم در این بازه زمانی از اکران «مدقالچی به روایت مدقالچی» در «هنروتجربه» لذت ببرم و بتوانم فیلم را با علاقهمندان ببینم.
انتهای پیام/