دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ایستادگی صنایع در برابر تحریم‌ها/۱

چالش واردات تجهیزات اکتشافی تا حفظ بازار جهانی؛ راهکار زنجیره فولادی چیست؟

چالش واردات تجهیزات اکتشافی تا حفظ بازار جهانی؛ راهکار زنجیره فولادی چیست؟
تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: قطعی گسترده برق صنایع و معادن ، بالا بودن ریسک اکتشافات و هزینه‌بر بودن این اقدامات در کنار ناتوانی معدنکاران برای تهیه نقدینگی مورد نیاز از یک‌سو، وارد نشدن تجهیزات مناسب از سویی دیگر، منجر به شکل‌گیری چالش‌های فعلی شده است.
کد خبر : 952201

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، ایران دهه‌های عجیب و پرفراز و نشیبی را در این مدت طی کرد؛ دهه هشتاد، زمان آشنایی سرمایه‌های خارجی بر صنایع بود و با به سرانجام رسیدن برجام، بسیاری از زفعالان بین‌المللی رغبت خود برای همکاری با ایران را به طور واضح نشان دادند.

تشدید تحریم‌ها علیه ایران در اواخر دهه نود و افزوده شدن چالش‌های مربوط به ریزش ارزش واحد پول ملی از ابتدای دهه ۱۴۰۰، مسیر روشن و هموار کشور را درگیر دست‌انداز و تاریکی‌های متعدد کرد. سرمایه‌های خارجی از کشور رفت، درآمد‌های حاصل از فروش نفت به طور مستقیم وارد کشور نشد و ارز‌های صادراتی در کوچه پس کوچه‌های تهاتر کالا از بین رفت. با این حال بسیاری از صنایع و واحد‌های تولیدی علیرغم مشکلات، با چنگ و دندان فعالیت خود را ادامه دادند.

فولاد، شریان اقتصاد ایران

در حال حاضر، حدود ۱۱۱ واحد در بخش‌های مختلف زنجیره فولاد در حال فعالیت هستند.تولیدکنندگان فولاد ایران طی ۱۱ ماه سال گذشته میلادی (یازدهم دی ۱۴۰۲ تا دهم آذر ۱۴۰۳) ۲۸ میلیون تن فولاد خام تولید کردند که این رقم نیم‌درصد بیش از عملکرد مدت مشابه سال قبل تر میلادی بوده است.از سوی دیگر تولید فولاد خام ایران در ماه نوامبر به ۳.۱ میلیون تن رسید که این میزان یک دهم درصد بیشتر از تولید نوامبر سال ۲۰۲۳ بوده است.

در همین رابطه حسین عبدالله‌خانی کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا، کمبود ارز و نقدینگی را یکی از چالش‌های صنایع عنوان کرد و در این‌باره توضیح داد: صنایع مختلف به‌ویژه حلقه‌های اصلی و مادر که در اصل صنایع فولادی محسوب می‌شوند، نیاز زیادی به نقدینگی برای تامین خوراک اولیه از معادن دارند. از سویی دیگر معادن نیز نیاز به تجهیزات به‌روز برای اکتشاف ذخایر، استخراج مواد معدنی، پالایش و سایر فعالیت‌های خود دارند که تمامی این تجهیزات وارداتی بوده و نیاز به تامین ارز برای خرید و واردات آنها دارند.

کارشناس اقتصادی ادامه داد: از سویی دیگر جریان نقدینگی بسیار امر مهمی در صنعت محسوب می‌شود و نبود پول نقد و کاهش ارزش واحد پول ملی از سویی دیگر، فشار‌های این مسئله را بر صنایع فولادی و فعالیت معادن بیشتر کرد. البته فعالان و نخبگان در این صنعت با توجه به نیاز کشور همواره به دنبال راهی برای جبران این کسری ها بوده و هستند به طوری که با توجه به تحریم ها، صنایع فولادی و معادن کشور در راستای تحقق اهداف توسعه ای در حال حرکت است.

صنایع فولادی

عبدالله‌خانی گفت: با وجود تمامی مشکلات اینچنین، صنایع فولادی کشور جزو یکی از مهم‌ترین شریان‌های حیاتی اقتصادی بوده و هنوز مشغول به کار است. برخی از خبر‌ها حاکی از ان است که این صنعت علیرغم چالش‌های مربوط به بازگشت ارز، به کشور‌های همسایه صادرات جدی داشته و جزو تامین‌کنندگان مهم منطقه در عرصه فولاد است.

چراغ صنایع فولادی و معادن روشن است

این کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه صحبت‌های خود چالش تامین خوراک اولیه صنایع را ناشی از تحریم‌ها دانست و در این‌باره خاطرنشان کرد: سنگ‌آهن و ذغال‌سنگ از مهم‌ترین خوراک صنایع فولادی است که به دلیل عدم اکتشاف ذخایر جدید، قطعی گسترده برق صنایع و معادن و سایر دلایل این‌چنین، تامین آن‌ها دارای محدودیت است. از سویی دیگر بالا بودن ریسک اکتشافات و هزینه‌بر بودن این اقدامات در کنار ناتوانی معدنکاران برای تهیه نقدینگی مورد نیاز از یک‌سو، وارد نشدن تجهیزات مناسب از سویی دیگر، منجر به شکل‌گیری چالش‌های فعلی شده است. اما با وجود تمامی دست‌انداز‌های یاد شده، بخش صنایع فولادی و معادن به عنوان حلقه‌های مادر در تولید کلان، تا به امروز سر پا ایستاده و طی سال‌های اخیر توانسته چراغ فعالیت صنعت فولاد را روشن نگه دارد.

دست‌انداز زیاد است اما صنایع متوقف نشدند

به گزارش آنا، قطعی‌های مکرر برق، علیرغم آنکه سد جدی برای فعالیت صنایع شده، در بسیاری از واحد‌های تولیدی منجر به زیان‌های گسترده تولید و از بین رفتن خوراک اولیه برای تولیدات گسترده شده است. از سویی دیگر عدم بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات به شیوه صحیح، خروج سرمایه‌های خارجی و سایر موارد اینچنین، هر یک ترمزی برای فعالیت‌های صنعتگران محسوب می‌شود. با این حال توانسته‌ایم شاهد رشد فناوری و توسعه نسبی فعالیت‌ها در بخش صنعت باشیم و این به نوبه خود جای شکر و امیدواری دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب