فعالیت توانیابان در حوزههای پژوهشی و هنری؛ کانون توانگر با چه هدفی راهاندازی شد؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ یکی از مناسبتهایی که در آذر سپری کردیم روز جهانی معلولین یا توانیابان بود، روز تکریم توانمندی افرادی که با وجود معلولیت یا محدودیت به دیگر تواناییهای فکری - جسمی خود میافزایند تا الگویی برای همه باشند.
افراد معلول باید در تصمیمگیریها بهخصوص درباره سازمانهایی که اعضای آن از معلولان تشکیل شده یا معلولان در آن عضویت دارند و به معلولان خدمترسانی میکنند، مشارکت جدی و تأثیرگذار داشته باشند.
کمک به تشکیل گروههای خودیار بهمنظور حمایت و توسعه جامعه خاص معلولان از مهمترین اقدامات برای مشارکت این گروه است.
گفتگوی صمیمانه با یکی از دانشجویان دارای معلولیت که البته معلولیت را محدودیت ندانسته و با تلاش و بردباری توانسته در جامعه پیرامون خود فردی تأثیرگذار باشد و بهعنوان دبیر کانون توانگر و نماینده دانشجویان توانیاب دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان فعالیت کند، فرصتی است برای ما تا در آستانه سومین سال فعالیت کانون، بیشتر با نیازها و پیچیدگیها زندگی افراد توانیاب آشنا شویم و فعالیتها، چالشها و اهداف این کانون را بهتر بشناسیم.
گپوگفت خبرنگار آنا در سمنان با امیرحسین زیاری دبیر کانون توانگر و نماینده دانشجویان توانیاب دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در پی میآید:
آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید.
زیاری: امیرحسین زیاری، دانشجوی مقطع کارشناسی پیوسته رشته حسابداری دانشگاه آزاداسلامی واحد سمنان هستم.
کانون توانگر با چه هدفی راهاندازی شد؟
آنا: از انگیزه برای فعالیت در کانونهای دانشجویی تا دبیری کانون توانگر بگویید.
زیاری: با توجه به محسوس بودن نیازهای یک قشر خاص از دانشجویان دانشگاه، دانشجویان دارای معلولیت پیشنهاد تأسیس کانون فرهنگی دانشجویی در جلسه شورای فرهنگی دانشگاه مطرح و مجوز فعالیت کانون توانگراز سوی شورا صادر شد و سه سال از فعالیت کانون سپری شده و در این مدت به عنوان دبیر با کانون توانگر همکاری کردهام.
موضوع مهمی که باید به آن اشاره شود اینکه معلولان باید فرصت یابند تا استعدادهای خلّاق هنری و فکری خود را رشد داده و آن را نهتنها برای منافع خود، بلکه برای غنیسازی جامعه به کار گیرند.
ایجاد این فرصت و فعالیت درزمینه اجتماعی و از طرفی تحقق و اجرای فرمایش مقام معظم رهبری که فرمودند: «یک دانشجو باید در همه زمینهها فعال باشد»، انگیزهام برای پیوستن به این کانون شد، چراکه خود من دارای معلولیت هستم و با مشکلات و مسائل مربوط توانیابان آشنایی دارم و با فعالیت در کانون توانگر خواستم به دانشجویان یادآور شوم که میتوانند خوش بدرخشند و افتخارآفرین باشند.
آنا: تعریف شما از کانون دانشجویی چیست؟
زیاری: کانون دانشجویی معلولان، کانون توانگر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان یک نهاد دانشجویی است که باهدف حمایت از دانشجویان دارای معلولیت و ایجاد فضایی برابر نسبت به سایر دانشجویان برای انجام فعالیت در زمینههای علمی، پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی تأسیس شد.
بنابراین تلاش میکنیم بستری برای شکوفایی استعدادها، ارتقای آگاهی جامعه دانشگاهی و حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت فراهم کنیم.
آنا: چرا عبارت توانگر برای نام کانون انتخاب شد؟
زیاری: علت انتخاب نام توانگر برای این کانون این است که اعضای تشکیلدهنده یک جامعه، توانمندیها و استعدادهای نهفتهای دارند که با رشد و پرورش توانمندیها و استعدادهای بالقوه، انسان ازمنفعل و خنثی بودن به توانگری، سربلندی و مسئولیتپذیری میرسد.
درهمین خصوص با تکیه به توانمندیهای دانشجویان بهخصوص دانشجویان توانیابان کانون را «توانگر» نامگذاری کردیم تا دانشجویان پس از شناسایی استعدادهای نهفته به پرورش و رشد نقاط قوت و توانمندیهای خود در این کانون بپردازند و موجب سربلندی خود، دانشگاه و میهن نباشند.
آنا: آیا کانون توانگر مختص قشر خاصی از دانشجویان است و همه اعضای آن توانیاب محسوب میشوند؟
زیاری: کانون توانگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان از دو بخش مجزا تشکیل شده، یک بخش مربوط به دانشجویان عادی است که ۵۰ عضو دارد و بخش دیگر ویژه دانشجویان دارای معلولیت است که فعلاً پذیرای ۱۵ دانشجوی توانیابی هستیم که با محدودیتهای جسمی - حرکتی، بینایی و شنوایی مواجه هستند.
دانشجویان توانیاب کانون توانگر بهواسطه معلولیت، فعالیتهای خود را محدود نکرده و در زمینه مسائل علمی، پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی فعالیت چشمگیری دارند.
برخی از آنان بهعنوان ورزشکار حرفهای عضویت برخی از تیمهای ورزشی در سطوح استانی و ملی را دارند و با کسب مدالهای رنگین رقابتهای داخلی و ملی برای ایران اسلامی افتخارآفرینی داشتهاند.
تعدادی از توانیابان کانون توانگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان هم دارای مقامهای برتر مسابقات استانی و کشوری در رشتههای علوم قرآنی و معارف هستند.
برگزاری دوره افزایش اعتماد به نفس برای معلولان
آنا: اهداف کانون چیست و چه برنامهها و فعالیتهایی تاکنون در این کانون برگزار شده است؟
زیاری: اهدافی که در کانون توانگر بهدنبال آن هستیم فعالیت تمامی دانشجویان بهخصوص دانشجویان توانیاب در زمینه مسائل علمی، پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی بوده و غالب فعالیتهای ما اجتماعیمحور است.
کانون توانگر تاکنون برنامههای متنوعی در حوزه سلامت، فرهنگی و اجتماعی برگزار کرده؛ بهعنوان مثال برگزاری کلاس کمکهای اولیه دوره افزایش اعتماد به نفس، جلسات دانشجویی برای شنیدن شدن و انتقال مطالبات، دیدگاهها و نظر به مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان و رفع مشکلات دانشجویان، برگزاری بزرگداشت و جشن روز معلولین، مناسبسازی دانشگاه و ... از آن جمله است.
آنا: از چه راههایی تلاش میکنید آگاهی افراد نسبت به مسائل، نیازها و توانمندیهای دانشجویان توانیاب را در دانشگاه افزایش دهید؟
زیاری: بهترین راهی که میشود به دیگران نشان داد محدودیت ناتوانی نمیآورد، این است که توانمندیهای افراد را شناسایی و برای پرورش و ارتقای آن ویژگیها فعالیت کنیم و از همه مهمتر نتیجه این اقدامات را بهمنظورافزایش انگیزه در سایر افراد به معرض نمایش درآوریم.
فعالیت تمامی دانشجویان بهخصوص دانشجویان توانیاب در زمینه مسائل علمی، پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی بوده و غالب فعالیتهای ما اجتماعیمحور است
بهترین راه برای افزایش آگاهی، جامعه دانشگاهی است، در نتیجه ما هم با تشویق، تکریم، آموزش دانشجویان و توانیابان دانشجو سعی در افزایش این آگاهی داریم.
آنا: آیا کانون توانگر توانسته در بهبود امکانات و دسترسیپذیری در محیط دانشگاه تأثیرگذار باشد؟
زیاری: کانون توانگر با پیگیری مؤثر و جلسات متعدد با مسئولان دانشگاه موفق به تحقق برخی از مطالبات شده است؛ مناسبسازی گذرگاهها و معابر بخشهای مختلف دانشگاه مانند سلف، دانشکدههای علوم انسانی، فنی و مهندسی و ساختمان اداری، احداث سرویس بهداشتی ویژه معلولان و معافیت دانشجویان توانیاب جسمی - حرکتی از پرداخت هزینه ایاب ذهاب دانشجویی نتایج پیگیریهای کانون توانگر بوده است.
تشکیل کلاسها درس توانیابان در طبقات همکف دانشکدههای دانشگاه، اجرای دقیق مفاد بخشنامههای مرتبط با معلولین در حوزه امتحانات از قبیل تعیین منشی و زمان اضافه و مکان مناسب در جلسه امتحان و صدور مجوز تردد با خودروی شخصی دانشجویان توانیاب در مسیرها و محوطههای داخلی دانشگاه نیز از مطالبات محقق شده دانشجویان است.
آنا: آیا کانون توانگر از سوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان، دانشجویان و سایر سازمانها حمایت کافی را دریافت میکند؟
زیاری: بله. خوشبختانه کانون توانگر از حمایت و همکاری کامل رئیس و معاونین دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در پیشبرد اهداف خود بهرهمند است و در ایجاد تعامل با اداره بهزیستی سمنان موفق بوده و آن سازمان نیز تا حدودی از ما و فعالیتهای ما حمایت میکند.
آنا: به نظر شما جامعه دانشگاهی چه اقداماتی میتواند برای حمایت بیشتر از دانشجویان دارای معلولیت انجام دهد؟
زیاری: در درجه نخست ایجاد زیرساختهای مناسب مانند آسانسورها، گذرگاهها، رمپها و خوابگاههای دسترسپذیر که بسیار مهم است، دوم آموزش پرسنل و استادان برای تعامل بهتر با دانشجویان دارای معلولیت و سوم تقویت حمایتهای مادی و معنوی از اعضای این کانون.
آنا: چه توصیهای برای دانشجویانی که علاقهمند به همکاری با کانون توانگر هستند دارید؟
زیاری: کانون توانگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان از دانشجویان علاقهمند و متقاضی در حوزههای زیر دعوت به همکاری میکند.
امور مربوط به مسائل اجتماعی دانشجویان معلول و کمتوان جسمی - حرکتی، برگزاری سمینارهای خانه و خانواده برای دانشجویان اعم از دانشجویان عادی و دانشجویان معلول، دورهها و سمینارهای ازدواج، دورههای خودباوری و توانمندسازی، دورههای سلامتمحور، همایشها و سمینارهای آشنایی و آموزش با مضرات مواد مخدر برای دانشجویان بهخصوص دانشجویان معلول و پیگیری امور مناسبسازی در دانشگاه.
آنا: راههای ارتباطی کانون توانگر را معرفی کنید و بگویید دانشجویان چگونه میتوانند با دبیر این کانون ارتباط داشته باشند؟
زیاری: کانون توانگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در طبقه همکف ساختمان دانشکده علوم انسانی مستقر بوده، همچنین کانال اطلاعرسانی کانون در فضای مجازی به آدرس https://zil.ink/kanoon.tavangar فعال است.
دانشجویان علاوه بر ارتباط مستقیم میتوانند از طریق تماس تلفنی، ارسال پیامک و پیام در پیامرسان ایتا سوالات و مسائل خود را مطرح کنند.
آنا: اگر بخواهید یک پیام به جامعه دانشگاهی منتقل کنید، چه خواهید گفت؟
زیاری: پیام من این است که همه ما میتوانیم با اندکی همدلی و درک متقابل محیطی فراگیرتر و دوستانهتر برای همه ایجاد کنیم، مسئولان هم باید به این نکته توجه کنند که مهیا کردن امکانات برای دانشجویان دارای معلولیت سرمایهگذاری برای آیندهای بهتر است.
انتهای پیام/