تاثیر رهبران تحول آفرین بر سازمانهای دولتی
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، توسعههای اخیر در نظریههای رهبری، از نظریههای رهبری کاریزماتیک که رهبر را موجودی غیر معمولی فرض میکرد و پیروان را وابسته به رهبری میدانست به سمت تئوریهای نئوکاریزماتیک و رهبری تحول آفرین که به توسعه و توانمندسازی پیروان جهت عملکرد مستقل توجه میکنند، انتقال یافته است.
پژوهشگران در مقالهای با عنوان «بررسی رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین و خلاقیت کارکنان در سازمانهای دولتی» به این موضوع پرداختهاند که تحولات، اساسی و بنیادی است و سازمان هایی می توانند خود را با این شرایط تطبیق دهند و در گود رقابت باقی بمانند که مدیران و رهبری کارآمد، تغییرگرا و یا چشماندازی بلند مدت داشته باشند.
رهبری تحولآفرین اساس و شالودهای برای تغییرات بلند مدت سازمانی است که دسترسی به اهداف بالاتری را برای نظام سازمانی میسر میسازد، آنان اثربخشی را به کارایی ترجیح میدهند و سعی میکنند با توجه به روحیات خود وکارکنان از منابع انسانی سازمان بهرهمند شوند.
* تاثیر رهبران تحول آفرین در سازمان
به زعم این پژوهش در شرایط امروزی که سازمانها با محیط رقابتی جهانی مواجهند، همواره نیاز به تغییرات ریشهای و خلاقیتهای کاری احساس میشود. نیروی رقابتی جهانی، سازمانهای امروزی را مجبور میکند که بعد از دهها سال ادامه روشها و رویههای کاری ثابت خود، روشهای کاری جدیدی را جایگزین کنند، به گونهای که سازمانهای که دارای ثبات کاری نیستند.
رهبران تحول آفرین قادر به ترسیم مسیرهای ضروری برای سازمانهای جدیدند زیرا آنها منشأ تغییراتند
در این پژوهش آمده است که رهبران تحول آفرین، صاحب بینش هستند و دیگران را برای انجام کارهای استثنایی به چالش و تلاش وا میدارند؛ رهبران تحول آفرین قادر به ترسیم مسیرهای ضروری برای سازمانهای جدیدند زیرا آنها منشأ تغییراتند، بر تغییرات حاکم بر سازمان اشراف کامل دارند و بر موج تغییرات سوارند.
این پژوهش توضیح میدهد که بیشتر سازمانها از مهارتهای مدیریت تغییر، بهره میگیرند و با شجاعت و جسارت خاصی سعی در ایجاد تغییرات بنیادی در درون سازمان دارند. در چنین اوضاعی نقش رهبران تحول آفرین پر رنگتر خواهد شد.
* تاثیر رهبران تحول آفرین در عملکرد مالی
به زعم این پژوهش تیمهای که دارای رهبران تحول آفرینتری بودند و به نسبت، عملکرد مالی بهتری داشتند، بر عکس تیمهایی که دارای رهبران تبادلی بودند و عملکرد مالی پایین تری داشتند. البته تحقیقات متعددی توسط سایر دانشمندان در سر تا سر دنیا انجام شده است.
از دیدگاه پژوهشگران این پژوهش رهبری تحول آفرین در بیش از هزار شرکت در کشور آمریکا و بیش از ۱۲ کشور در دنیا انجام شده است و مطالعات متنوعی درباره ارتباط رهبری تحول آفرین با عملکردهای سازمانی، رفتارهای کارکنان، بازدهی و ... صورت پذیرفته است. در همه این تحقیقات ارتباط مثبت رهبری تحول آفرین با نتایج فردی و سازمانی از قبیل عملکرد، رضایت، تعهد، فرهنگ سازمانی و... مورد تأثیر قرار گرفته است.
رهبران تحول آفرین توجه زیادی به رشد و موفقیت پیروان خود به صورت فردی دارند
تحقیقات پژوهش حاضر نشان میدهد که رهبران تحول آفرین توجه زیادی به رشد و موفقیت پیروان خود به صورت فردی دارند. ملاحظات فردی ممکن است شامل تامین کردن نوعی حمایت، تشویق، تمرینها و تجربیات تکاملی برای پیروان باشد.
در پایان این پژوهش پیشنهاد میشود که رهبران تحول آفرین در راستای تقویت هر چه بیشتر عامل انگیزش الهام بخش به طرق زیر اقدام نمایند:
- صرف وقت در جهت آموزش و مربی گری براي کمک به رشد پیروان؛
- نظرات و عقاید جدید را تقویت کنید. مدیران سازمان از بالاترین مقام تا سرپرستان رده پایین، باید این موضوع را در گفتار و در عمل ثابت کنند که مقدم نظرهای جدید را گرامی میدارند؛
- درگیر کردن پیروان و ارائه چشم انداز آینده جهت مشارکت بیشتر آنها در تحقق اهداف و داشتن تفکر خوش بینانه راجع به آینده، جهت افزایش انگیزه کارکنان نسبت به کار؛
- ایجاد یک جو حمایتی و دوستانه جهت افزایش رضایت کارکنان و در نتیجه افزایش اثربخشی؛
- توجه به نیازهای یکایک پیروان و ایجاد فرصت برای شکوفایی و ارتقای آنان به سطح بالاتر توسعه شخصیتی؛
- صرف وقت در جهت آموزش و مربی گری برای کمک به رشد پیرامون؛
- آخرین نکته که میتواند موضوع تحقیقاتی در سطح کلان و ملی باشد این است که با توجه به ضرورت تغییر و تحول در نظام اداری کشور، شناسایی و پرورش مدیران تحول آفرین گام اساسی در این راستا است بنابراین لازمه ایجاد تحول در نظام اداری برخورداری از رهبران تحول آفرین است.
این پژوهش به کوشش حمید تابلی، هدایت ا... تیرگر (استادیارو عضو هیئت علمی دانشگاه پیامنور)، لیلا مظفری (کارشناسی ارشد مدیریت دولتی)، حمید مرتضوی (کارشناسی ارشد تحقیقات آموزشی) و فاطمه مهرابی فر (دکتری برنامه ریزی درسی) انجام شده است.
انتهای پیام/