جمعآوری پلاسما؛ تجارت جنجالی یا نیاز واقعی؟
گروه سلامت خبرگزاری آنا؛ «سیاست جمعآوری محدود پلاسمایپولی در ایران بر اساس اسناد محکم در ابتدا مشروط به راهاندازی کارخانه پلاسما، با مشارکت بیوتست آلمان، در ایران بود ولی بعد از جمعآوری بیش از سقف ۳۰۰ هزار لیتر و رسیدن به میزان ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما، این فرصت با تغییر قانون و حذف الزام راهاندازی کارخانه به تهدیدی برای نظام اهدا داوطلبانه ایران و آینده درمان مصرفکنندگان خون و فرآوردههای مشتق از خون بدل گشت.» این ادعایی است که از سوی انجمن علمی انتقال خون مطرح میشود.
البته انجمن تامین کنندگان پلاسما و داروهای پلاسمایی استان تهران نیز مدعی است که «مجوزهای اعطایی سازمان غذا و دارو که تنها نهاد ذیصلاح و قانونگذار این امر است، هیچ گاه منوط به ارایه تعهد تاسیس پالایشگاه از دریافت کنندگان مجوز ایجاد مراکز نبوده است.»
با این وجود برخی کارشناسان بر این باورند، بدون تمایل به راهاندازی پالایش پلاسما با مشارکت شرکتی معتبر در کشور نمیتوان رویه ایران را با کشورهایی مقایسه کرد که از تهدید پلاسمایپولی فرصت تامین پایدار دارو ساختهاند. نامگذاری جمعآوری پلاسمایپولی بدون تولید داروی پلاسمایی، به عنوان صنعت پلاسما، وهن واقعی صنعت در کشور و بهخدمت درآوردن واژگان در راستای منافع تجاری است.
از سوی دیگر نگاه به مقوله جمعآوری و گسترش صنعت پلاسما در کشوری، چون ایران با سرمایه اجتماعی محدود و جمعیت عظیم مصرفکنندگان مستمر خون باید با ملاحظات و سختگیریهای فراوانی انجام پذیرد؛ لذا نگرانی از تخریب دستاورد ملی اهدای خون داوطلبانه در کشور که حاصل تلاش پنجاه ساله سازمان انتقال خون کشور بوده، موضوع پر اهمیتی است؛ به طوریکه بارها مدیرعامل فعلی سازمان انتقال خون در گفتگو با رسانههای جمعی از آن ابراز نگرانی کرده است.
مصطفی جمالی با طرح این نگرانیها گفت: تهیه پلاسما به روش پلاسمافرز توسط بخش خصوصی با پرداخت پول ضمن به خطر انداختن سلامت اهدا کنندگان پلاسما و سلامت بیمار مصرف کننده داروهای مشتق از پلاسما، خطر کاهش حس نوع دوستی و اهدای داوطلبانه خون و به نوعی استثمار طبقات مستضعف جامعه را نیز در پی خواهد داشت.
مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو نیز در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار آنا اظهار کرد: ما هیچ کدام از این دوستان را نه نفی میکنیم و نه تایید؛ جلسات مشترکی نیز با هر دو طیف داشته ایم و جلسه اصلی روزهای آینده برگزار خواهد شد.
وی افزود: ما تامین پلاسما با روش آفرزیس را نیاز کشور میدانیم، اما اینکه میزان نیاز چقدر است یا از چه روشهایی میتوانیم آن را تامین کنیم، موضوعاتی است که باید در جلسات کارشناسی مشخص شوند.
پیرصالحی یادآور شد: اگر بخواهیم فرآوردههای پلاسمایی مورد نیاز بیماران کشور تامین شود، ما حتما نیاز داریم علاوه بر سازمان انتقال خون، بخش خصوصی نیز در این حوزه فعال باشد، اما باید مدیریت شود که تولید پلاسما متناسب با نیاز کشور باشد.
وی تاکید کرد: ما خام فروشی پلاسما نداریم، پلاسما به شرکتهای خارجی ارسال میشود و پس از تبدیل شدن به دارو به کشور بازمی گردد.
انتهای پیام/