به بهانه تعارض منافع با سلامت مردم بازی نکنیم
به گزارش آنا، امیرحسین جمشیدی، رئیس انجمن تولیدکنندگان داروهای طبیعی، فرآوردهها و طب سنتی ایران پیرامون آنچه که بهخصوص در ماههای اخیر در کشور درباره تعارض منافع در نظام سلامت کشور مطرح شده است، عنوان کرد: سلامت حوزهای نیست که بتوان آن را با آزمون خطا و بازی با سلامت مردم پیش برد. ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که در مدیریت فضای سلامت کشور با سوء برداشت از تعاریف و مصادره به مطلوب کردن آنها به هدفگذاریهای کلان این حوزه دست پیدا کنیم.
جمشیدی در این باره افزود: یکی از مفاهیمی که در هفتههای اخیر در این زمینه با آن مواجه بودهایم، موضوع «تعارض منافع» یا «تضاد منافع» و رفع آن در حوزه سلامت بودهاست. اما باید بپذیریم که عبارت تعارض منافع از جمله اصطلاحاتی است که متاسفانه تعریف دقیق و صحیحی در مورد آن ارائه نمیشود و معمولا هر فرد یا گروه به اقتضای شرایط و نیت خود از آن استفاده و آن را مصادره به مطلوب مینماید.
وی در این زمینه تاکید کرد: با موضعگیریهای نادرستی که در حال حاضر در مورد موضوع تعارض منافع در حوزه سلامت و دارو ایجاد شده است، ما به سمتی پیش میرویم که فضای سلامت کشور را به دست کسانی بسپاریم که هیچگاه به عرصههایی مانند تولید وارد نشده، دستی بر این آتش نداشته و تخصصی نیز در امور اجرایی و مدیریتی حوزه سلامت ندارند و با این کار در واقع با سلامت و میزان دسترسی مردم به فرآوردههای این حوزه بازی میکنیم که این موضوع بسیار خطرناک است. خوشبینانهترین حالت برای افرادی که موضوع تعارض منافع را به شکل نادرست آن مطرح میکنند، این است که تصور کنیم آنها از سر ناآگاهی چنین برداشتهایی را مطرح میکنند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان داروهای طبیعی، فرآوردهها و طب سنتی ایران در این باره خاطرنشان کرد: ما چطور انتظار داریم فردی بدون تجربه حضور در بخشهایی مانند صنعت و تولید بتواند در راس هرم یک سازمان رگولاتور سلامت عملکرد مطلوب و قابل توجهی داشته باشد. مدیر دستگاه رگولاتور بدون دستیابی به زبان مشترک و آگاهی از دغدغههای بخش تولید چگونه میتواند عملکرد مطلوبی را ارائه دهد؟! این رویهای است که ما در پیش گرفتهایم و در هیچ جای دنیا به این شکل عمل نمیشود.
جمشیدی در ادامه گفت: در حقیقت حکمرانی در کشورهای پیشرفته، با سابقه حضور و فعالیت مدیران خود در بخشهای صنعت، تجارت، دانشگاه و... مشکلی ندارد و به جای عملکرد سلبی در انتخاب افراد شایسته، با نظارت و رصد پیوسته عملکرد این مدیران حین خدمت و تاکید بر شفافیت عملکرد، راه را بر تعارض منافع و سوءاستفاده از موقعیت شغلی را میبندد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان داروهای طبیعی، فرآوردهها و طب سنتی ایران همچنین گفت: رویکرد غلط و تعریف اشتباه از موضوع تعارض منافع و مواجهه نادرست با آن، حتی با قوانین و مقررات جاری کشور نیز تناقض دارد. زیرا حضور در عرصههای مختلف تولید و نیز ثبت و راهاندازی شرکتهای دانشبنیان در حالی در دانشگاهها برای اساتید و رتبهبندی آنها یک امتیاز مثبت تلقی میشود که اگر همین استاد دانشگاه، در سالهای بعد قصد حضور در عرصه اجرایی کشور را داشته باشد، همین موضوع تحت عنوان تعارض منافع، یک عامل بازدارنده برای فعالیت وی محسوب خواهد شد.
وی در این زمینه تاکید کرد: درواقع ما با این نحوه عملکرد در حوزه تعارض منافع، نهتنها راه را بر ورود مدیران با سابقه درخشان به عرصههای مدیریت و سیاستگذاری کلان میبندیم، بلکه جامعه را به سمتی سوق میدهیم که خلاف مسیر شفافسازی عمل کند؛ یعنی اگر در جایی مدیری خدای نکرده به خطا رفت و از پست و جایگاه خود سوءاستفاده کرد و از طریق شرکت عمه و خالهاش کارهایش را پیش برد، تنها به استناد این که نام خودش در فهرست ذینفعان هیچ شرکتی ثبت نشده، خیالمان راحت باشد که تعارض منافع ندارد. اما خیر؛ مدیریت تعارض منافع اصلا چنین نیست و اتفاقا نهادهای نظارتی در این مواقع باید وارد شوند و وارد هم میشوند.
جمشیدی گفت: مدیریت و جلوگیری از تعارض منافع نمیتواند به شکل ذاتی و سلبی انجام شود، زیرا حتی افرادی که پیش از حضور خود در حوزههای کلان مدیریتی، سابقه فعالیت در عرصههای مختلف تولید و تجارت و ارتباط با این بخشها را ندارند نیز در دوره مدیریت خود میتوانند به شکلهای مختلف مستقیم یا با واسطه وارد این فعالیتها شوند و از موقعیت و جایگاه خود سوءاستفاده کنند؛ بنابراین بهتر است ما به جای اینکه تمرکز خود را بر تعریف اشتباه از تعارض منافع و حرکت در مسیر غیرشفاف و آزمون و خطا، سعی کنیم مدیریت تعارض منافع را با الگوهای جهانی تطبیق دهیم و کنترل آن را در اجرا و با نقشآفرینی نهادهای نظارتی پیش ببریم.
انتهای پیام/