دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 آبان 1403 - 14:18
حقایق علمی ۸۳؛

قطب جنوب برخلاف تصورتان بزرگترین «بیابان» جهان است!

قطب جنوب برخلاف تصورتان بزرگترین «بیابان» جهان است!
قطب جنوب با مساحتی حدود ۱۴ میلیون کیلومتر مربع به دلیل میزان بارش کم به عنوان بزرگترین بیابان زمین شناخته می‌شود. وسعت این ناحیه تقریباً یک‌ونیم برابر صحرای بزرگ آفریقا است.
کد خبر : 941147

به گزارش خبرگزاری آنا، وقتی صحبت از بیابان‌ها می‌شود، اکثر مردم به‌سرعت به یاد دشت لوت و دشت کویر و (آنهایی که مطالعات جغرافیایی بیشتری داشتند) صحرای بزرگ آفریقا می‌افتند. اما شاید لازم باشد شناخت خود را از بیابان ها گسترش دهید! در برخی منابع قدیمی صحرای بزرگ آفریقا به عنوان بزرگترین بیابان روی زمین شناخته می‌شد، اما از نظر وسعت، این بیابان گرم در رتبه اول قرار ندارد. در حقیقت بزرگترین بیابان دنیا بسیار سرد و یخ‌زده است و آن مکان جایی نیست به جز قطب جنوب!

بیابان‌ها به طور کلی مناطقی اطلاق می‌شود که میزان بارش سالانه آن‌ها بسیار کم و محدود باشد. این میزان معمولاً کمتر از ۲۵۰ میلی‌متر در سال است. بر این اساس، بیابان‌ها الزاماً مناطقی گرم و خشک نیستند، بلکه شامل مناطقی با بارش کم و رطوبت محدود نیز می‌شوند. تعریف علمی بیابان باعث می‌شود تا مناطق یخی و قطبی نیز به عنوان بیابان در نظر گرفته شوند.

قطب جنوب یکی از خشک‌ترین نقاط روی زمین است. میانگین بارش سالانه در این منطقه کمتر از ۵۰ میلی‌متر است، که در مقایسه با بسیاری از بیابان‌های گرم، حتی بارش کمتری دارد. این کمبود بارش، همراه با سرمای شدید و خشک بودن هوا، شرایطی را ایجاد می‌کند که باعث می‌شود قطب جنوب به عنوان یک بیابان شناخته شود.

قطب جنوب با مساحتی حدود ۱۴ میلیون کیلومتر مربع، بزرگترین بیابان روی زمین است. این وسعت تقریباً یک‌ونیم برابر صحرای بزرگ آفریقا است، که مساحتی حدود ۹ میلیون کیلومتر مربع دارد. این اختلاف اندازه به ما نشان می‌دهد که بیابان‌ها می‌توانند از نظر شرایط آب و هوایی و جغرافیایی بسیار متنوع باشند. در واقع، قطب جنوب از نظر مساحت نه تنها بزرگترین بیابان زمین، بلکه یکی از وسیع‌ترین مناطق دست‌نخورده و خالی از سکنه در جهان محسوب می‌شود.

اما چرا از دیدگاه بسیاری افراد، قطب جنوب به عنوان بیابان شناخته نمی‌شود؟ در حقیقت بیشتر مردم قطب جنوب را به عنوان بیابان در نظر نمی‌گیرند. یکی از دلایل این امر، سرما و یخ‌زدگی دائمی این منطقه است. بیابان‌های گرم معمولاً به شنزارها و گرمای شدید معروف هستند، در حالی که قطب جنوب یک بیابان یخی و سرد است. علاوه بر این، نبود حیات گیاهی و حیوانی متنوع نیز باعث شده که این منطقه از نظر مردم عادی تفاوت زیادی با بیابان‌های شنزار داشته باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب