دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در آنا بخوانید؛

سبد فروشی دارو؛ از تحمیل هزینه‌های اضافی تا افزایش مصرف دارو

سبد فروشی دارو؛ از تحمیل هزینه‌های اضافی تا افزایش مصرف دارو
سبد فروشی دارو که به یک معضل جدی برای داروخانه‌ها تبدیل شده، باعث فشار مضاعف بر این کسب‌وکارها و ایجاد مشکلاتی برای بیماران شده است.
کد خبر : 941072

به گزارش آنا؛ سبد فروشی دارو به معضل جدی برای داروخانه‌ها تبدیل شده و آنها را با مشکلاتی مواجه کرده است. در سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ موضوع سبد فروشی‌دارو از سوی شرکت‌های تولید کننده دارو بسیار داغ بود که توجه سازمان غذا و دارو را به خود جلب کرد و حیدر محمدی رئیس سازمان، ممنوعیت این شیوه از فروش مکمل‌های غذایی را اعلام کرد و از صاحبان داروخانه‌ها درخواست کرد درصورت مشاهده چنین تخلفی، این موضوع را به سازمان غذا و دارو اطلاع دهند.

سبد فروشی دارو چیست؟

برخی شرکت‌های تولید کننده دارو، برای فروش دارو‌های اساسی خود به داروخانه‌ها شرط گذاشته‌اند به طوری که داروخانه‌ها باید برای خرید انسولین یا آنتی بیوتیک یا هرداروی اساسی دیگری تعدادی ویتامین و مکمل از شرکت تولید کننده خریداری کنید. در این موضوع علاوه بر این که داروخانه متضرر می‌شود، دود آن به چشم بیماران نیز می‌رود؛ زیرا داروخانه‌ها مجبورند برای فروش ویتامین‌ها و دارو‌های غیر اساسی خود با پزشکان توافق کنند تا در سبد دارویی بیماران این دارو‌ها را قرار دهد. در این صورت بیمار مجبور است ان دارورا خریداری کرده و مصرف کند.

دود سبد فروشی دارو در چشم مردم!

درحال حاضر آمار مصرف دارو بسیار افزایش یافته است. به عبارت دیگر می‌توان گفت یکی از هزاران دلایل این موضوع می‌تواند همین سبد فروشی دارو از سوی شرکت‌های تولید کننده باشد. متاسفانه آمار‌ها نشان‌دهنده مصرف بی‌رویه دارو از سوی مردم در ایران است به طوری که سازمان غذا و دارو در سال ۱۴۰۲ مجموع فروش عددی دارو را در کشور ۵۲.۹ میلیارد عدد اعلام کرد.

متاسفانه نام این تخلف دیگر سبد فروشی دارو نیست و به یک اقدام روتین و عادی تبدیل شده است و شرکت‌های تولید کننده دیگر به تذکرات سازمان غذا و دارو توجه نکرده و همچنان در حال فروش دارو‌های غیر اساسی در کنار دارو‌های اساسی و مهم هستند.

بر اساس اعلام داروخانه‌ها متسفانه این مشکل مجددا افزایش یافته و صدای صاحبان داروخانه‌ها را درآورده است. سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در واکنش به این معضل گفت: الزام به خرید اقلام غیرضروری در کنار دارو‌های ضروری، می‌تواند دسترسی عادلانه به دارو را دچار چالش کند.

وی در این باره مطرح کرد: سازمان غذا و دارو در تلاش است تا با اجرای نظارت‌های بیشتر، شرایطی فراهم کند که زنجیره توزیع دارو شفاف‌تر و مبتنی بر نیاز‌های واقعی باشد. شرکت‌های پخش دارو باید بر اساس اصول حرفه‌ای و مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند و توزیع دارو‌های حیاتی را به شکل مستقل و بر اساس اولویت‌های سلامت عمومی انجام دهند. تمامی داروخانه‌ها می‌بایست در صورت مشاهده سبد فروشی از سوی شرکت‌های پخش دارو، موارد را به بازرسی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اطلاع دهند.

در همین راستا آرش محبوبی رئیس انجمن داروسازان شعبه تهران در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا، در رابطه با موضوع سبد فروشی دارو اظهار کرد: سازمان غذا و دارو در رابطه با سبد فروش دارو کم‌کاری می‌کند؛ زیرا این سازمان موظف است که در مقابل این موارد باایستد.

وی ادامه داد: اگر دارو و کالای سلامت در قالب سبد و به صورت اجباری به داروخانه‌ها عرضه شود، مردم و بیماران نیز به اجبار این دارو‌ها را استفاده خواهند کرد. در این صورت القا مصرف  اتفاق افتاده و سلامت بیماران تحت تاثیر خواهد بود.

اگر دارو و کالای سلامت در قالب سبد و به صورت اجباری به داروخانه‌ها عرضه شود، مردم و بیماران نیز به اجبار این دارو‌ها را استفاده خواهند کرد

رئیس انجمن داروسازان شعبه تهران افزود: اگر دارویی در قالب سبد عرضه شود، سود اقتصادی آن می‌تواند موجب مصرف القایی شود در صورتی که کالای سلامت و دارو، کالایی است که فقط زمانی که نیاز است باید مصرف شود. از سوی دیگر سبد فروشی دارو عدالت در دسترسی را نیز دست خوش تغییر قرار می‌دهد. به عبارت دیگر زمانی که سبد دارویی ایجاد می‌شود، دارو‌هایی به داروخانه فروخته می‌شود که نیازی به ان وجود ندارد و در این صورت یک داروخانه انباشت دارویی داشته و داروخانه دیگر با نبود دارو مواجه خواهد بود. این موضوع اصل عدالت در دسترسی را برای بیماران به وجود خواهد آورد.

محبوبی مطرح کرد: سبد دارویی موجب می‌شود با وجود این که دارو به اندازه کافی تولید شده و در کشور وجود دارد؛ اما مردم با کمبود و نبود دارو در داروخانه‌ها مواجه شوند. از سوی دیگر با تحمیل سبد دارویی به اروخانه‌ها و ایجاد انباشت دارویی، ممکن است تاریخ مصرف دارو پس از مدتی به اتمام برسد که ضربه بزرگی به سرمایه ملی است. به عبارت دیگر ارزی که برای این دارو هزینه شده بود عملا به مصرف کننده‌ای که باید می‌رسید نرسیده است.

وی بیان کرد: جز وظایف ذاتی سازمان غذا و دارو است که با موارد فروش دارو به صورت سبد، به شدت برخورد کند. متاسفانه این موضوع به یک روند رایج در کشور تبدیل شده است.

پخش سبد دارویی یک روند غیر قانونی است

رئیس انجمن داروسازان شعبه تهران با اشاره به این که پخش سبد دارویی یک روند غیر قانونی است گفت:  باید مجوز هر شرکت پخشی که به این شکل فعالیت می‌کند، باطل شود یا باید جرایم سنگینی برای این اقدام تبیین شود تا دیگر شاهد اقدامات این چنینی نباشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب