دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
خسروپناه:

سند گیاهان داروی و طب سنتی نیازمند بازنگری و به‌روزرسانی است

سند گیاهان داروی و طب سنتی نیازمند بازنگری و به‌روزرسانی است
همایش فارماکوگنوزی ایران با حضور حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
کد خبر : 940797

به گزارش خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه با اشاره به بازدید از نمایشگاه فارماکوگنوزی آن را مایه خرسندی دانست و اظهار کرد: این نمایشگاه یادآور تأثیرات سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی بود که در سال ۹۲ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شد؛ و اجرای این اسناد، نشانگر اثربخشی ملموس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح عمل است.

وی ادامه داد: با این حال، سند گیاهان دارویی و طب سنتی، پس از یازده سال، نیازمند بازنگری و به‌روزرسانی است. پیشرفت‌های شگرفی در حوزه فناوری نانو و دیگر فناوری‌های مدرن داشته‌ایم که می‌تواند بهره‌وری دارو‌های گیاهی را چند برابر کند. لازم است پیشرفت‌ها و فناوری‌ها در بازنگری سند مورد توجه قرار گیرند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: علاوه بر این، باید توجه داشت که طب سنتی ما تنها بر گیاهان دارویی مبتنی نبوده است. در گذشته، حکمای ما ترکیباتی از مواد مختلف مانند جمادات، نباتات و ... را نیز برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها به کار می‌بردند.

استاد خسروپناه ادامه داد: بازبینی ساختار این سند با توجه به تغییرات زبان‌شناسی و معنای عمیق واژگانی که در این حوزه به کار می‌رود، اهمیت دارد. اصطلاحاتی مانند «داروشناسی» به مفهوم محدود امروزی خلاصه نمی‌شود و در حقیقت، دانش داروشناسی طبیعی، با جهان‌بینی توحیدی همراه بوده است.

وی با اشاره به عنوان همایش فارماکوگنوزی ایران بیان کرد: در متون یونانی، اصطلاح «گنوس» به‌معنای معرفت عرفانی و کشف راز‌های الهی به کار رفته و حکما با مطالعه طبیعت، قصد داشتند به معرفتی ژرف درباره خداوند و کائنات برسند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: در عرصه داروسازی و داروشناسی طب سنتی، نه‌تن‌ها از گیاهان دارویی، بلکه از تمامی عناصر طبیعت از جمله جمادات، انواع سنگ‌ها، و برخی اعضای حیوانات نیز می‌توان بهره‌برداری کرد. در بازدید از نمایشگاه امروز، مشاهده کردم که عزیزان عمدتاً بر گیاهان دارویی متمرکز شده‌اند و از تکنولوژی‌های مدرن برای بهبود اثربخشی آنها استفاده می‌کنند، اما جا دارد که به نقش مؤثر جمادات و سایر عناصر طبیعی نیز توجه بیشتری داشته باشیم.

استاد خسروپناه اضافه کرد: در برخی از دانشگاه‌های آلمان مشاهده کردم که از جمادات در دارو‌های طبیعی استفاده می‌شود، و قدمای ما نیز از این عناصر بهره می‌بردند. تنها کافی است که در حوزه طب سنتی دیدی جامع‌تر داشته باشیم و به این واقعیت توجه کنیم که طبیعت به‌عنوان یک منبع درمانی، تنها به گیاهان محدود نمی‌شود.

وی در پایان از همه اساتید و دانشجویانی که در این مسیر گام برمی‌دارند، قدردانی و ابراز امیدواری کرد که در آینده نزدیک ایران به جایگاه در خور شأن کشورمان در زمینه گیاهان دارویی و طب سنتی دست یابد.

استاد خسروپناه گفت: لازم است نزاع‌های غیرضروری و غیرحکیمانه میان طب سنتی و طب مدرن، که شبیه به کشمکش‌های سیاسی بی‌فایده چپ و راست است، پایان یابد. چرا که طب مدرن ظرفیت‌های فراوانی برای رشد و بالندگی طب سنتی، خصوصاً در زمینه دارو‌های گیاهی، دارد و این دو پارادایم می‌توانند در راستای سلامت جامعه، هم‌افزایی داشته باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب