ارتباط فرسودگی شغلی با افزایش نرخ ترک شغل و کاهش بهرهوری
به گزارش خبرگزاری آنا- مهسا روحی؛ فرسودگی شغلی عبارتی است که این روزها بیشتر به گوش میرسد. زمانی میگوییم فرد دچار فرسودگی شغلی شده است که دیگر برای ادامه کار اشتیاقی ندارد. افرادی که به طور مداوم کار میکنند اوقات فراغت کمتری دارند؛ در نتیجه باید فضای محیط کار صمیمانه و آرام باشد تا این افراد متحمل آسیبهای روحی و جسمی کمتری باشند.
فرسودگی شغلی یکی از آسیبهایی است که برخی از کارمندان دچار آن میشوند. خستگی شدید، منفیبافی و کاهش بازدهی از علائم رایج فرسودگی شغلی است. به عبارت دیگر اگر فردی احساس کند شغل خود را دوست ندارد و نمیتواند مانند گذشته از تواناییهای خود به درستی استفاده کند احتمالا دچار فرسودگی شغلی شده است.
فرسودگی شغلی در برخی از مشاغل بیشتر است. کارشناسان متوجه شدند که حدود ۴۴ درصد پزشکان عمومی دچار فرسودگی شغلی هستند و دلیل آن هم حجم زیاد کار است. البته همه مشاغل سختیهای خودشان را دارند و ممکن است هر فردی در هر شغلی با این مشکلات مواجه شوند.
بنا به گزارشی که از سوی گالوپ (Gallup) در سال ۲۰۱۸ تهیه شد، فرسودگی شغلی کارمندان ۵ دلیل عمده دارد. فشار زمانی غیر معقول و نداشتن زمان کافی برای انجام کار یکی از دلایل مهم فرسودگی شغلی در کارمندان است. همچنین عدم حمایت ازسوی مدیر، شفاف نبودن وظیفه هر فرد و حجم کاری زیاد در ایجاد فرسودگی شغلی نقش پررنگی دارند.
بررسیها نشان میدهد که داشتن رفتارناعادلانه از سوی مدیر بالادستی میتواند دلایلی برای ایجاد فرسودگی شغلی باشد. متاسفانه کارمندانی که گمان میکنند رفتار تبعیضی در سیستم وجود دارد، حدود سه برابر بیشتر از دیگر کارمندان دچار فرسودگی شغلی میشوند.
گاهی فرسودگی شغلی، دلهره و اضطراب به همراه دارد به طوری که در طولانی مدت باعث ایجاد افسردگی در افراد میشود. برای حل مشکل فرسودگی شغلی باید در محیط کار تغیراتی ایجاد کرد. گاهی صحبت کردن با مدیر بالادستی میتواند مشکل را رفع کند. ایجاد تغییرات ظاهری در محیط کار و حتی رفتن به یک مسافرت چند روزه ممکن است در بازیابی روحی اثرگذار باشد.
اهمیت سلامت روان در محیط کار
بهداشت روانی در محل کار به نبود مشکلات روانی در کارکنان اشاره دارد. در محیطی که سلامت روان حاکم است هریک از کارکنان از فعالیت در محل کار خود احساس رضایت دارند. بنابراین اگر افراد در محیطی که سلامت روان در آم حاکم است کار کنند، توانایی، امید و انگیزشان بیشتر میشود. افرادی که در محیطهای سلامت کار میکنند بازدهی بیشتری دارند.
با توجه به این که کارمندان ارزشمندترین نیروهای هر سازمانی هستند، باید بدانیم که داشتن سلامت روانی در محیط کار میتواند منجر به بهرهوری بالا در کارمندان شود.
توجه به سلامت روان کارمندان میتواند بسیار اثرگذار باشد. باید توجه داشت که فقط مدیران، مسئول ایجاد سلامت روانی در مجموعه نیستند به طوری که کارمندان نیز در ایجاد این سلامت نقش دارند. بهتر است در زمان احساس خستگی، کارمندان از کار دست کشیده و چند دقیقهای را استراحت کنند.
تحقیقات نشان میدهد کارمندانی که برنامه ریزی دارند کمتردچار استرس میشوند. طبق تحقیقات کارمندان پس از ساعت کاری باید برای مدت زمانی از انجام هر گونه فعالیتی که موجب استرس و مشکلات کاری آنها میشود پرهیز کنند.
راههای جلوگیری از فرسودگی شغلی
محیط کار آرام و علاقه به حرفه خود میتواند تا حد زیادی از فرسودگی شغلی جلوگیری کند. بدیهی است احساس نا امیدی و افسردگی برای هر فرد میتواند در محیط کاری رخ دهد، اما بهتر است برای حل این مشکلات به روانشناس مراجعه کرد. زینب حاج کاظمی روانشناس و استاد دانشگاه آزاد در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا، در رابطه با فرسودگی شغلی گفت: سلامت روان به معنی داشتن رفاه و آسایش خیال در محل کار است در صورت داشتن سلامت روان فرد میتواند به خوبی از پس استرس و مشکلات روزانه خود برآید. با داشتن سلامت روان فرد میتواند سازنده و پویا عمل کند. توجه به پتانسیل درونی هر فرد توسط کارفرما اهمیت زیادی دارد.
وی ادامه داد:سلامت فیزیکی و رفاه اجتماعی در محیط کار سلامت روان را در فرد تقویت میکند. طبق قانون هر فرد شاغل باید در محیط کار امنیت شغلی، جانی و مالی داشته باشد. مسلما این موضوع به این معنی است که از فرسودگی شغلی جلوگیری خواهد شد.
این استاد دانشگاه در رابطه با سلامت روان در محیط کار گفت: حمایت کارفرما از کارکنان در مواقع بحران موضوع مهمی است که به کارمند اطمینان خاطر میدهد. گاهی کارمندان با انجام برخی کارهای کوچک از سوی کارفرما، احساس امنیت شغلی بیشتری پیدا میکنند.
حاج کاظمی ادامه داد: پایش روانی کارمندان یکی از موضوعاتی است که کمتر به آن توجه میشود پس سازمانها و ادارات به طور منظم هرچند ماه یکبار سلامت روانی کارکنان خود را پایش کنند.
وی در پاسخ به اینکه چگونه دچار فرسودگی شغلی نشویم، گفت: فرسودگی شغلی پاسخی به فشارهای شغلی است. ممکن است افراد تحت تاثیر فرسودگی شغلی دچار بی حوصلگی و عصبانیتهای بی دلیل باشند.
این روانشناس گفت: معمولاً ناکامیهای شغلی و اقتصادی یکی از اصلیترین دلایل فرسودگی شغلی محسوب میشوند. فاصله زیاد مسیر منزل تا محل کار یکی دیگر از دلایل مهم احساس فرسودگی شغلی در افراد است. به عبارت دیگر هرچه مسیر طولانیتر باشد احتمال فرسودگی شغلی نیز بیشتر است.
انتهای پیام/