ستارگان دنبالهدار بوی بدی میدهند!
به گزارش خبرگزاری آنا، ستارگان دنبالهدار به عنوان پدیدههایی که در آسمان شب به شکل نوارهای درخشانی دیده میشوند، همواره الهامبخش و منبع رمز و راز برای بشر بودهاند. اما یکی از جنبههای عجیب و در عین حال خندهدار این اجرام فضایی، بوی نامطبوع آنهاست. ترکیبات شیمیایی که در ستارگان دنبالهدار وجود دارد، باعث ایجاد بویی میشود که آن را به تخممرغ فاسد، بادام تلخ و حتی آمونیاک تشبیه کردهاند.
تحقیقات علمی که توسط فضاپیماهایی مانند «روزتا» (Rosetta) انجام شده است، نشان میدهد که ستارگان دنبالهدار شامل ترکیبات شیمیایی پیچیدهای هستند که از آن جمله می توان به سولفید هیدروژن (Hydrogen Sulfide) و سیانید هیدروژن (Hydrogen Cyanide) اشاره کرد. سولفید هیدروژن بوی تخممرغ فاسد دارد، در حالی که سیانید هیدروژن بوی بادام تلخ میدهد.
پژوهشگران توانستند با استفاده از طیفسنجی و تحلیل ترکیبات گازی که از سطح ستاره دنبالهدار آزاد میشود، به این نتایج برسند. فضاپیمای روزتا که متعلق به آژانس فضایی اروپا است، در سال ۲۰۱۴ به نزدیکترین نقطه به ستاره دنباله دار چوریوموف-گراسیمنکو رسید و دادههای ارزشمندی را جمعآوری کرد. یکی از یافتههای جالب این بود که بوی ناخوشایند این ستارگان ترکیبی از چندین گاز مختلف است که همگی در کنار هم یک رایحه غیرجذاب ایجاد میکنند.
این موضوع شاید خندهدار به نظر برسد، اما اهمیت علمی زیادی دارد. شناخت ترکیبات شیمیایی ستارگان دنبالهدار به دانشمندان کمک میکند تا سرنخهایی درباره نحوه شکلگیری منظومه شمسی و حتی پیدایش حیات در زمین به دست آوریم. برخی دانشمندان معتقدند که ستارگان دنبالهدار ممکن است حامل مولکولهای آلی پیچیدهای باشند که در اوایل تاریخ زمین به آن برخورد کرده و مواد اولیه حیات را به سیاره ما آوردهاند!
این حقیقت که ستارگان دنبالهدار با ظاهر زیبا و چشمگیر خود در آسمان میتوانند بویی تا این حد ناخوشایند داشته باشند، هم طنزآمیز و هم آموزنده است. با درک بیشتر درباره ساختار و ترکیبات شیمیایی این اجرام فضایی، دانشمندان به کشفهای مهمی در زمینه تکامل کیهان و پیدایش حیات دست پیدا میکنند.
انتهای پیام/