توسعه فناوری برای نجات جان معدنچیان/ کابین ایمنی به معادن میرود
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، هرساله انتشار گاز و انفجار در معدن، جان معدنچیان را میگیرد تا جایی که در اولویت نبودن ایمنی کارگران، فصل مشترک اغلب حوادث معدنی است. نادیدهگرفتن ایمنی معادن کشور از سیاستهای کلان اقتصادی آغاز میشود، اما جان و ایمنی کارگران معدنی بعد از افزایش کسب سود بیشتر از سوی صاحبان معادن مورد توجه است.
البته در برنامه هفتم توسعه، رشد اقتصادی با اتکا به ظرفیت تولیدمحصولات معدنی، مورد توجه قرار دارد وکسب رشد ۱۳ درصدی اقتصادی هدف گذاری شده است؛ اماهیچ توجهی به ارتقای سطح ایمنی در معادن نشده است و با روند این رویکرد به بروز فجایع انسانی منتهی میشود.نبود تجهیزات و ابزارهای لازم ایمن سازی معادن، بزرگترین چالش معادن کشور است.
در همین رابطه کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد معدن و صنایع معدنی در گفتوگو با خبرنگار آنا گفت: یک شرکت فناور داخلی که سابقه بسیار خوب و طولانی در پروژههای صنعتی مشابه دارد، اخیرا موفق به ساخت کابینهای نجات مخصوص معادن شده است؛ اگر که تمامی مراحل تولید انبوه و عقد قراردادها به خوبی پیش برود این اتفاق میتواند شروع جدیدی برای ایمنی در معادن بوده و حتی معادن ذغال سنگ بسته شده نیز بازگشایی خواهند شد و دیگر شاهد حوادث دلخراشی که به قیمت جان کارگران معدن تمام میشود نخواهیم بود.
تحلیلگر ارشد بین المللی بازار آهن و فولاد، ادامه داد: چند سال است که شاهد بروز این نوع حوادث بغرنج در معادن کشور هستیم، اما کشور ترکیهای که ۲۰ سال پیش فقط در یک حادثه معدنی ۱۰۰۰ نفر کشته داد، پس از تجهیز معادنش به این فناوری از سال ۲۰۲۲ تاکنون هیچ حادثهای منجر به فوتی را به ثبت نرسانده است. بدیهی است حفظ جان افراد بالاترین اولویت است و ما نیز باید به این سود حرکت کنیم.
فناوریهای ایمنی؛ ضامن حفظ جان انسان ها
جعفری طهرانی تصریح کرد: فناوریهای ایمنی معدن شامل دستگاههای شناسایی و آنالیز گاز است که ظاهرا در کشور نمونههای ساخت داخل و وارداتی آن وجود دارد؛ اما فناوری که در معادن ما هنوز به کار گرفته نشده است ساخت کابینهای نجات است. این کابینها اولین بار در ترکیه به خدمت گرفته شده است. کابینهای نجات در ابعاد مختلف ساخته میشود که درابعاد ۶ و ۱۴ و حتی بزرگتر از ان ساخته میشود.
کارشناس معدن و صنایع معدنی در تشریح کابینهای نجات معادن گفت: کوچکترین نوع این کابینها میتواند به عنوان پناهگاه در زمان بروز حوادث معدنی عمل کرده و ۶ نفر را برای مدت دو هفته داخل خود حفظ کرده و امکاناتی بهداشتی و تغذیهای و اکسیژن مورد نیاز را تامین نماید. حتی کابینهای بزرگتر امکان حفظ جان ۴۰ نفر را در زمان ریزش تونل دارند؛ البته باید توجه داشت که برای جایگذاری این کابینها بایستی تونلهای معدن مجددا طراحی شود.
یک خبر خوب فناوری شده برای معدنکاران!
جعفری طهرانی تاکید کرد: فناوریهای ایمنی معدن شامل دستگاههای شناسایی و آنالیز گاز است که ظاهرا در کشور نمونههای ساخت داخل و وارداتی آن وجود دارد؛ اما فناوری که در معادن ما هنوز به کار گرفته نشده است ساخت کابینهای نجات است. این کابینها اولین بار در ترکیه به خدمت گرفته شده است. کابینهای نجات در ابعاد مختلف ساخته میشود که درابعاد ۶ و ۱۴ و حتی بزرگتر از ان ساخته میشود.
وی در تشریح کابینهای نجات معادن گفت: کوچکترین نوع این کابینها میتواند به عنوان پناهگاه در زمان بروز حوادث معدنی عمل کرده و ۶ نفر را برای مدت دو هفته داخل خود حفظ کرده و امکاناتی بهداشتی و تغذیهای و اکسیژن مورد نیاز را تامین نماید. حتی کابینهای بزرگتر امکان حفظ جان ۴۰ نفر را در زمان ریزش تونل دارند؛ البته باید توجه داشت که برای جایگذاری این کابینها بایستی تونلهای معدن مجددا طراحی شود.
ازمشکلات مالی تا تعطیلی معدن
کارشناس معدن و صنایع معدنی اظهار کرد: تعطیلی معدن زمستانی یورت در پی تذکر ایمنی به مالک معدن و عدم تمکین وی بوده است؛ و قطعا تعطیلی معدن تصمیم صحیحی است چرا که جان افراد از هر مسئله دیگربیشتراهمیت دارد. اما نکته حائز اهمیت اینجاست که باید مشخص شود که چرا مالک از تذکر ایمنی تمکین نکرده است و جوانب ایمنی رعایت نشده است.
تحلیلگر ارشد بین المللی بازار آهن و فولاد ادامه داد: باید عوامل مختلف موثر بررسی و کارشناسی شود؛ اما نقش مسائل مالی در عدم عمل به شیوه نامه ایمنی کاملا مشهود است. لازم به ذکر است که فروش ذغال سنگ عمدتا به کورههای بلند مانند فولادیها است و پرداختها نیز در این نوع معامله با تاخیر زیادی همراه است؛ چرا که عملا وضعیت اقتصادی مناسبی در این بخش وجود ندارد.
جعفری طهرانی در ادامه اظهار کرد: مشکلات مالی در چرخه فروش باعث شده است که معادن ذغال سنگ حتی با وجود فروش با قیمت پایین همچنان بازدهی و سود آوری کافی برای تجهیز معادن را ندارند. به عقیده بنده در کنار دستور دادستانی برای تعطیلی معدن زمستانی یورت، بایستی با مالک و بهره بردار این معدن نز مصاحبه و دلایل این عدم بروز رسانی تجهیزات ایمنی را جویا شد.
انتهای پیام/