دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 آبان 1403 - 00:03
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

اصلاح نژاد گله‌ دامداران در دستور کار دانشگاه آزاد/ دانشی که افزایش تولید را دنبال می‌کند

اصلاح نژاد گله‌ دامداران در دستور کار دانشگاه آزاد  دانشی که افزایش تولید را دنبال می‌کند
مدیر مجتمع دامپروری سرای نوآوری دانشگاه آزاد مراغه گفت: اصلاح نژاد گله‌های گوسفند دامداران و توسعه و ترویج نژاد «رومن» برای افزایش بهره‌وری و راندمان تولید را به عنوان هدف دنبال می‌کنیم.
کد خبر : 937068

خبرگزاری آنا؛ عباس حیدری کارمند رسمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه(دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی و دامپروری) حدود ۲۸ سال است که در حوزه‌های مختلف آموزشی و فرهنگی دانشگاه خدمت می‌‌کند و مدیریت مدارس سما، مدیریت فرهنگی سما، راه‌اندازی مرکز آموزش‌های مهارتی و مشاره شغلی و مدیریت مدارس عالی مهارتی سما را در کارنامه خود دارد.

حیدری در بیرون از دانشگاه علاوه بر فعالیت در حوزه‌های فرهنگی و قرآنی در باغداری هم دستی بر آتش دارد و نخستین تولیدکننده گوشت مرغ بدون آنتی بیوتیک در شمال غرب کشور در سال ۱۳۹۰ بوده و حاصل مقالات ارائه شده از پایان‌نامه کارشناسی ارشد او در تولید انبوه به کار گرفته شده است.

او به‌ واسطه داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی و دامپروری مدتی است از سوی مسئولان دانشگاه، مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه (زیرمجموعه سرای نوآوری محصولات فراسودمند کشاورزی و دامی) با ۱۸۰ رأس گوسفند نژاد رومن اعم از میش و قوچ و بره پرورشی را مدیریت می‌کند.

حیدری به همین مناسبت در گفت‌وگو با خبرنگار آنا درباره مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه و خصوصیات گوسفند نژاد رومن اظهار کرد: نژاد رومن از تلاقی و دورگ گیری نژاد‌های رومانوف و بریچون دوچر در مؤسسه ملی تحقیقات دامی و کشاورزی فرانسه حاصل شده است. توانایی عادت‌پذیری این نژاد با شرایط آب و هوایی ایران بسیار بالا بوده که می‌تواند تأثیر مثبتی بر نرخ بقای بره شیرخوار و دام مولد داشته باشد.

وی با بیان اینکه خصوصیات مادری نژاد رومن ازجمله توانایی‌های شیردهی خوب به بره و رفتار‌های مادری بسیار توسعه یافته (بره‌آوری آسان و قبول کردن آن به فرزندی) پرورش آن را آسان می‌سازد، توضیح داد: این نژاد ظرفیت طبیعی خوبی برای بره‌آوری در خارج از فصل دارد که این امکان را فراهم می‌کند تا تولیدمثل در طول سال بدون استفاده از مداخلات هورمونی صورت پذیرد.

به گفته مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، هر میش رومن با حدود سه زایمان در طول دو سال و بالابودن میزان چندقلوزایی در آن (میانگینی حدود ۲.۳ بره در هر زایش) نقش تعیین کننده‌ای در افزایش جمعیت گله دارد. 

حیدری ادامه داد: با انتخاب‌های ژنتیکی انجام شده در این نژاد، ژن عضله مضاعف بروز کرده که منجر به افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به نژاد‌های بومی شده است. در نتیجه به دلیل کشتار دامپرواری در حدود ۵ ماهگی، گوشت این نژاد بسیار لذیذ بوده و طعم و مزه‌ای که برای بعضی افراد زننده است در گوشت این نژاد وجود ندارد و نسبت گوشت به جثه ۴۷ درصد و نسبت به نژاد‌های ایرانی ۷ درصد بیشتر است. 

مجتمع دامپروری سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
وی افزود: ضریب تبدیل غذایی در این نژاد به طور چشمگیری بهبود یافته است که با توجه به اختصاص حدود ۷۰ درصد از هزینه‌های پرورش دام به تهیه خوراک، باعث کاهش هزینه‌های دامپروری و ایجاد صرفه اقتصادی در تولید گوشت می‌شود. در نژاد‌های بومی به دلیل وجود دنبه بخش عمده‌ای از مواد غذایی مصرف روزانه توسط دام به صورت چربی در دنبه ذخیره می‌شود. در این نژاد با توجه به نبود دنبه، بخش اعظم مواد غذایی مصرفی توسط دام صرف ساخت عضله می‌شود و درصد چربی لاشه در مقایسه با نژاد‌های دنبه‌دار، بسیار مناسب‌تر است.

مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه گفت: در این مجموعه با مقایسه روش‌های تغذیه‌ای در جهت رسیدن به کم هزینه‌ترین جیره تأمین‌کننده نیاز‌های استاندارد این نژاد و بیشترین میزان بازدهی، اصلاح نژاد گله‌های دامداران منطقه و توسعه و ترویج این نژاد در منطقه برای افزایش بهره‌وری و راندمان تولید را به عنوان هدف دنبال می‌کنیم.

حیدری افزود: از آنجا که واحد دانشگاهی مراغه دارای رشته مهندسی دامپروری در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا و کاردانی دامپزشکی هست، ارتباط با جامعه علمی و استادان پژوهشگر در جهت پشتیبانی پایان‌نامه‌های دانشجویی، مقالات علمی پژوهشی و تولیدات علمی از دیگر اهداف مجتمع دامپروری است.

وی خاطرنشان کرد: در پژوهش‌های علمی و فعالیت‌های پژوهشی دیده شده که در تلاقی نژاد‌های اصلاح شده با نژاد‌های بومی، صفات برتر نسل‌های اول و دوم به نژاد‌های بومی انتقال پیدا می‌کند؛ بنابراین برنامه‌ریزی برای تلاقی نژاد‌های اصلاح شده با نژاد‌های بومی برای انتقال صفات برتر به نژاد‌های بومی از جمله قزل و افشار هم از اهداف مهم مجتمع دامپروری واحد مراغه است.

به گفته مدیر مجتمع دامپروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه زیرمجموعه سرای نوآوری محصولات فراسودمند کشاورزی و دامی، نیاز‌های مالی مجموعه با فروش تولیدات مازاد بر نیاز از جمله بره‌های پرواری قوچ و میش که علاقه‌مندان بسیاری در منطقه دارد، تأمین می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب