ترکیه و عضویت در بریکس؛ گره کور در منازعه بیپایان آنکارا-بروکسل
به گزارش خبرگزاری آنا، مجادلات مستمر ترکیه و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ میلادی، زمانی که روند بررسی عضویت این کشور در اروپای واحد آغاز شد، بارها موردتوجه و تحلیل کارشناسان و استراتژیستهای حوزه روابط بینالملل قرار گرفته است. بااینحال طی سالهای اخیر این تقابل تشدید شده و ابعاد گستردهتری یافته است!
برخی کشورهای اروپایی عضو ناتو، میگویند نه تنها نباید درهای اتحادیه اروپا را به روی آنکارا باز کرد، بلکه باید مقدمات اخراج این کشور از ناتو را نیز فراهم ساخت. دلیل اصلی این هجمهها، روابط اقتصادی ترکیه با کشورهایی مانند چین و روسیه است؛ روابطی که نه تنها بهصورت دوجانبه، بلکه در چارچوب عضویت احتمالی ترکیه در حوزه بریکس عینیت یافته و موجبات نگرانی غرب را فراهم آورده است.
بر اساس آنچه مقامات ترکیهای ازجمله «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه این کشور میگویند، آنکارا همواره به دنبال تنوع بخشیدن به گزینههای خود در رابطه با الحاق به اتحادیههای جهانی بوده و بر همین اساس نیز بلندپروازی بلندمدت خود را عضویت کامل در اتحادیه اروپا مطرح کرده بود.
در بحبوحه اخبار منتشرشده توسط روسیه مبنی بر اینکه ترکیه بهطور رسمی درخواست عضویت خود را به ائتلاف بریکس به رهبری این کشور ارائه کرده، مقامات ارشد حزب حاکم عدالت و توسعه میگویند اگر ترکیه به عضویت اتحادیه اروپا درآمده بود، دیگر به عضویت در بریکس علاقهمند نمیشد.
صورتمسئله مشخص است: ترکیه از عضویت در اتحادیه اروپا بهصورت کامل ناامید شده و مذاکرات آنکارا-بروکسل رسماً به بنبست رسیده است. اکنون آنکارا به دنبال گزینههای دیگری مانند بریکس و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) است.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در گفتگو با خبرگزاری «آناتولی» صراحتاً همین گزاره را مورد تأکید قرار داده است: اگر ادغام اقتصادی ما با اتحادیه اروپا با عضویتی که اکنون (فقط) در سطح اتحادیه گمرکی است، بهعنوان عضو کامل تکمیل میشد، شاید ما در جستجوی اتحادیههای جهانی دیگری نبودیم.
ترکیه بهصورت رسمی برای پیوستن به بریکس درخواست داده و این به معنای تمایل یکی از اعضای ناتو به شرق خواهد بود. این مسئله احتمالاً از سوی بسیاری از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی تحمل نشود.
بریکس اعلام کرده است که هدفش تقویت صدای اقتصادهای بزرگ در حال ظهور برای مقابله با نظم جهانی تحت رهبری غرب است. این سازمان در سال ۲۰۰۶ تأسیس شد و شامل روسیه، برزیل، هند و چین بود و آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ به آن ملحق شد. اخیراً ایران، مصر، عربستان، اتیوپی و امارات عربی متحده هم به عضویت آن درآمدهاند. نشست سران این ائتلاف در ماه اکتبر در کازان روسیه برگزار میشود و انتظار میرود نمایندگان ترکیه در آن شرکت کنند. بدیهی است که غرب رویکرد مثبتی به عضویت ترکیه، بهعنوان عضو ناتو، در بریکس که ریاست آن بر عهده روسیه است، ندارد و بهزودی مواضعی را در این خصوص اتخاذ خواهد کرد.
انتهای پیام/