۱ مهر در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 1 مهر برابر 22 سپتامبر را ورق میزنیم.
***
آلیس همیلتون
۲۲ سپتامبر ۱۹۷۰ میلادی برابر با ۱ مهر ۱۳۴۹ خورشیدی، آلیس همیلتون، آسیبشناس آمریکایی که به دلیل تحقیقاتش در مورد بیماریهای صنعتی شناخته شده است درگذشت. او به طرزی فعال و پویا با انتشار مقالاتی درباره خطر مواد سمی صنعتی برای سلامت کارگران، به تصویب قوانین جبران خسارت کارگران و ایجاد شرایط کار ایمنتر کمک کرد. سال ۱۹۱۱، او به سمت بازپرس ویژه برای اداره کار ایالات متحده منصوب شد. این وظیفه او را به تحقیقات میدانی در معادن، آسیابها و کارخانههای ذوب فلزات کشاند. همیلتون ابتدا با تمرکز بر سرب، پرمصرفترین سم صنعتی، آماری را جمعآوری کرد که میزان بالای مرگ و میر و عوارض کارگران را اثبات میکرد. سپس همین کار را برای رنگهای آنیلین، اسیدپیکریک، آرسنیک، مونوکسیدکربن و بسیاری از سموم صنعتی دیگر انجام داد. همیلتون در سن ۱۰۱ سالگی درگذشت.
ملانی کلاین
۲۲ سپتامبر ۱۹۶۰ میلادی برابر با ۱ مهر ۱۳۳۹ خورشیدی، ملانی رایزِس کلاین، روانکاو بریتانیایی اتریشیتبار که بهدلیل تلاشهایش درباره روانکاوی با کودکان خردسال شناخته میشود درگذشت. او دریافت که با مشاهده بازیهای آزاد کودکان میتوان به شناختهایی درباره زندگی فانتزی ناخودآگاه کودک دست یافت. بهطوریکه روانکار با این روش قادر است حتی کودکان دو یا سه ساله نیازمند کمک را هم روانکاوی کند. پس از جنگ جهانی اول، کلاین توسعه روشهای بازیدرمانی را آغاز کرد و نشان داد که چگونه کودکان وقتی با اسباببازیها بازی میکنند، خیالات و اضطرابهای اولیه دوران کودکی را آشکار میکنند. او در کتاب روانکاوی کودکان که سال ۱۹۳۲ منتشر شد نشان داد که چگونه این اضطرابها بر نفس، سوپرایگو (فراخود یا خودِ برتر) در حال رشد تأثیر میگذارد تا اختلالات عاطفی ایجاد کند. او از طریق روشهایی سعی کرد تا کودکان را از احساس گناه ناتوانکننده رهایی بخشد و آنها را به سمت درمانگر هدایت کند که احساسات پرخاشگرانهای را که نمیتوانستند به والدین خود ابراز کنند آزادانه با هدف درمان، بروز دهند.
مایکل فارادی
۲۲ سپتامبر ۱۷۹۱ میلادی برابر با ۱ مهر ۱۱۷۰ خورشیدی، مایکل فارادی، فیزیکدان و شیمیدان انگلیسی بهدنیا آمد. آزمایشهای فراوان فارادی کمک بسیار زیادی به درک الکترومغناطیس کرد. او یکی از بزرگترین تجربیگرایان تا حد زیادی خودآموز بود. سر همفری دیوی، شیمیدان انگلیسی کاشف عناصر سدیم، پتاسیم، کلسیم، استرانسیم و باریم فارادی را بهعنوان دستیار در موسسه سلطنتی منصوب کرد. فارادی ابتدا بر شیمی تجزیه متمرکز شد و بنزن را در سال ۱۸۲۵ کشف کرد. اما مهمترین کار او در الکترومغناطیس بود که در این زمینه چرخش الکترومغناطیسی را نشان داد و القای الکترومغناطیسی را که کلید اصلی در توسعه دینام و موتور الکتریکی بود کشف کرد. او همچنین دیامغناطیس و قوانین الکترولیز را یافت و مقالاتی پیشرو منتشر کرد که به استفاده عملی از الکتریسیته منجر شد و از استفاده از نور الکتریکی در فانوسهای دریایی حمایت کرد.
اوتو رابرت فریش
۲۲ سپتامبر ۱۹۷۹ میلادی برابر با ۱مهر ۱۳۵۸ خورشیدی، اوتو رابرت فریش، فیزیکدان هستهای اتریشیانگلیسی درگذشت. فریش و عمهاش لیز مایتنر، تقسیم اورانیوم بمبارانشده با نوترون را به عناصر سبکتر توصیف کردند. او با وام گرفتن اصطلاحی از زیستشناسی، این فرآیند را در سال ۱۹۳۹ شکافت نامید. در آن زمان، مایتنر در استکهلم بود و فریش در کپنهاگ زیر نظر نیلز بور کار میکرد و بور کسی بود که مشاهدات آنها را به اطلاع آلبرت اینشتین و دیگران در ایالات متحده رساند. فریش بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۳ همراه با جیمز چادویک، فیزیکدان انگلیسی تحقیق کرد و در سالهای ۱۹۴۳ تا ۱۹۴۶ رئیس گروه مجمع انتقادی در پروژه لسآلاموس بود. پس از جنگ جهانی دوم، فریش نویسنده علمیترویجی در زمینه فیزیک اتمی برای عموم مردم شد.
انتهای پیام/