دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق در گفت وگو با آنا؛

نسخه علم اقتصاد برای کاهش تورم کشور چیست

نسخه علم اقتصاد برای کاهش تورم کشور چیست
تحلیلگر مسائل اقتصادی باید توجه به اینکه اگر دولت بتواند با علم اقتصاد واقعی، شوک قیمتی حذف ارز دولتی را مدیریت کند،گفت: قطعا مدیریت نوسات نرخ ارز در بازار برای قانون‌گذار راحت‌تر خواهد بود که در این شرایط نسخه کاهش تورم به مراتب مناسب‌تر و صحیح‌تر پیچیده می‌شود.
کد خبر : 930194

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم وفناوری آنا، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در اظهارات اخیر خود با تاکید بر اجرای سیاست های ارزی و کاهش تعداد نرخ های ارزهای موجود گفت که دولت چهاردهم در اولویت برنامه های اقتصادی خود قصد حل مشکل ناترازی بانک ها و تامین کسری بودجه و در نهایت کنترل تورم را دارد.

حذف نرخ های ارز دولتی و یا نزدیک کردن آن به قیمت بازار آزاد چه تاثیری بر بازار دارد؟ آیا موجب تشدید تورم نمی شود؟ در این شرایط چرا نرخ بهره بین بانکی افزایش می یابد؟ در این بین نظام علمی اقتصاد چه نسخه ای برای بخش های مختلف اقتصاد از جمله تعیین نرخ ارز و تورم می پیچد؟

کامران ندری عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) دراین خصوص به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: امروز نحوه اجرای علم اقتصاد در کشور ما به عنوان علم تجربی است به این معنی که با استفاده از اطلاعات و داده‌ها راجع به فرضیه‌ها، آزمون آماری صورت بگیرد تا در مورد درستی و نادرستی آن نظر نهایی داده شود.

وی تصریح کرد: باید توجه داشت که اگر دولت بتواند با علم اقتصاد واقعی، شوک قیمتی حذف ارز دولتی را مدیریت کند، پس از آن قطعا مدیریت نوسات نرخ ارز در بازار برای قانون‌گذار راحت‌تر خواهد بود که در این شرایط نسخه کاهش تورم به مراتب مناسب‌تر و صحیح‌تر پیچیده می‌شود.

به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی؛ حالا مطابق صحبت‌های وزیر اقتصاد، قصد بر این است که نرخ دلار در سامانه نیما به نرخ بازار آزاد نزدیک شود، اما نکته اینجاست که آقای همتی از زبان بانک مرکزی سخن می‌گوید؛ چرا که این تصمیم بایستی در بانک مرکزی گرفته شود.

افزایش نرخ ارز در سامانه نیما شوک قیمتی دارد

تورم

ندری ادامه داد: مدیریت بازار ارز به عهده بانک مرکزی است، اما اگر این مسئله را کنار بگذاریم، نزدیک کردن نرخ دلار در دو بازار آزاد و نیما نتایج مثبت و منفی دارد. افزایش قیمت ارز در سامانه نیما قطعا شوک قیمتی را به همراه خواهد داشت؛ چرا که واردکنندگان و تولید کنندگان در کشور عمده کالا‌ها و مواد اولیه را با نرخ این سامانه وارد می‌کنند. به همین جهت با افزایش نرخ ارز در سامانه نیما قطعا در ابتدای کار شوک قیمتی در اثر افزایش هزینه‌های تولید را داریم.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: باید توجه داشت که اگر دولت بتواند شوک قیمتی ذکر شده را مدیریت کند، پس از آن قطعا مدیریت نوسات نرخ ارز در بازار برای قانون گذار راحت‌تر خواهد بود. همچنین در مسئله تخصیص ارز با نرخ سامانه نیما فساد‌هایی نهفته است و برخی از این طریق از رانت‌هایی بهره مند می‌شوند؛ به همین جهت با حذف نرخ ارز در این سامانه فساد‌های ناشی از وجود ارز چند نرخی نیز کمتر می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: باید توجه داشت که اگر دولت بتواند شوک قیمتی حذف ارز دولتی را مدیریت کند، پس از آن قطعا مدیریت نوسات نرخ ارز در بازار برای قانون‌گذار راحت‌تر خواهد بود. همچنین در مسئله تخصیص ارز با نرخ سامانه نیما فساد‌هایی نهفته است و برخی از این طریق از رانت‌هایی بهره مند می‌شوند؛ به همین جهت با حذف نرخ ارز در این سامانه فساد‌های ناشی از وجود ارز چند نرخی نیز کمتر می‌شود.

چه زمانی نرخ تورم افزایشی می شود

تورم

وی ادامه داد: می‌دانیم که به واسطه اختلاف قیمت ارز در سامانه نیما و بازار آزاد، برخی از واردکنندگان با معرفی کالای وارداتی خود با کیفیت و یا ارزش بیشتر از واقعیت، سعی می‌کنند که ارز دولتی بیشتری دریافت کرده و از این موضوع سوء استفاده کنند که با حذف ارز نیما این موارد مرتفع می‌شود و قطعا افزایش فشار هزینه برای ماه‌های ابتدایی این طرح است و شاید در ماه‌های ابتدایی نرخ تورم ماهانه افزایش یابد.

چرا نرخ بهره بین بانکی در حال افزایش است

این کارشناس اقتصادی در خصوص افزایش نرخ بهره بین بانکی و ثبت رکورد ۲۳.۷ درصدی در این نرخ گفت: افزایش نرخ بهره بین بانکی در راستای سیاست‌های انقباضی دولت برای تزریق سرمایه کمتر به بازار بین بانکی است. شایان ذکر است که کاستن از حجم پول تزریق شده با بازار بین بانکی موجب کاهش پایه پولی و به تبع آن کاهش تورم خواهد شد.

ندری ادامه داد: بنابر این افزایش نرخ بهره بانکی به معنای اجرای سیاست‌های انقباضی از سوی بانک مرکزی برای کنترل تورم است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب