دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
یک متخصص چشم مطرح کرد؛

کمبود ویتامین A عامل خشکی چشم

کمبود ویتامین A عامل خشکی چشم
یک متخصص چشم گفت: شرایط محیطی، برخی بیماری‌ها و داروها و کمبود ویتامین A می‌توانند فرد را دچار خشکی چشم کنند.
کد خبر : 928875

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، حسین جمالی اظهار کرد: سندروم خشکی چشم، یکی از انواع بیماری‌های مربوط به چشم است که هم در بزرگ‌سالان و هم در کودکان دیده می‌شود.

وی بابیان اینکه اغلب این بیماری در زنان نسبت به مردان شایع‌تر است، افزود: این اختلال زمانی بروز پیدا می‌کند که به دلایل مختلف، میزان ترشح اشک کاهش پیدا می‌کند یا اینکه اشک موجود در چشم به دلایل مختلف محیطی، بیماری‌ها، استفاده از برخی داروها و علت‌هایی از این قبیل، سریع‌تر از حالت عادی تبخیر می‌شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: شایع‌ترین علامت‌های تشخیصی بروز سندرم خشکی چشم شامل سوزش، خارش، خشک شدن، احساس ناراحتی یا داشتن زخم یا گردوغبار در چشم، حس چسبندگی پلک‌ها، قرمزی چشم، حساس شدن چشم به نور، باد یا دود هستند.

وی گفت: احساس ناراحتی و سوزش در صورت نگاه کردن حتی کوتاه‌مدت به تلفن همراه، رایانه یا تلویزیون یا مطالعه، حس دشواری در باز نگه‌داشتن چشم، احساس ناراحتی و سوزش در حین استفاده از لنز، تاری دید به‌ویژه در نور کم، درد در چشم در هنگام مطالعه یا کار کردن با تلفن همراه، چسبیدن پلک‌ها یا داشتن ترشحات چسبناک به‌ویژه صبح‌ها و هنگام بیدار شدن از خواب، دو بینی و سردرد، مهم‌ترین علت‌های خشکی چشم است.

مهم‌ترین عوامل خشکی چشم

جمالی یادآور شد: به‌طورکلی هر عاملی که باعث کاهش تولید یا تغییر کیفیت اشک شود می‌تواند خشکی چشم را در پی داشته باشد، اما مهم‌ترین عامل ایجاد خشکی چشم ازجمله بالا رفتن سن است؛ با بالا رفتن سن، مقدار ترشح لایه آبکی اشک کم می‌شود. به‌علاوه همان‌طور که در افراد مسن چربی پوست کم و کمتر و پوست خشک می‌شود، در چشم نیز میزان ترشح چربی کم و درنتیجه مقدار تبخیر لایه آبکی بیشتر می‌شود. کاهش تولید چربی و افزایش تبخیر لایه آبکی اشک، علت بروز خشکی چشم در اکثر افراد مسن است.

وی افزود: در محیط‌های گرم و خشک میزان تبخیر لایه آبکی اشک زیاد می‌شود. همچنین قرار گرفتن در معرض باد شدید و یا هوای سرد و خشک ارتفاعات نیز می‌تواند بدتر شدن خشکی چشم را در پی داشته باشد. استفاده از وسایل گرمازا (مثل بخاری و شومینه) و نیز قرار گرفتن در معرض گردوغبار و دود (به‌خصوص دود سیگار) از دیگر عوامل مؤثر در تشدید خشکی چشم است.

این چشم‌پزشک همچنین گفت: پلک زدن متناوب برای پخش شدن لایه اشک بر روی چشم ضروری است. در مواردی که فرد برای مدت طولانی به چیزی خیره شود و پلک نزند مانند کار با رایانه، خیره شدن به تلویزیون یا مطالعه و حین رانندگی علائم خشکی چشم ظاهر می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از داروها می‌توانند باعث کم شدن ترشح اشک و ایجاد خشکی چشم شوند که مهم‌ترین آن‌ها شامل داروهای ضد فشارخون، داروهای ضدافسردگی، داروهای قلبی و آنتی‌هیستامین‌ها، قرص‌های جلوگیری از بارداری، بسیاری از قطره‌های چشمی، به‌ویژه آن‌هایی هستند که برای درمان آب‌سیاه، استفاده می‌شود.

جمالی بابیان اینکه تغییرات هورمونی به علت تغییر در میزان چربی لایه اشکی می‌توانند باعث خشکی چشم شود، ادامه داد: بیماری‌های مختلفی مانند اختلال در عملکرد تیروئید و برخی از بیماری‌های سیستم ایمنی مانند شوگرن و لوپوس می‏توانند باعث ایجاد خشکی چشم شود.

وی افزود: مشکلات تغذیه‌ای مانند کمبود ویتامین A نیز به موارد شدید و خطرناک خشکی چشم منجر شود. همچنین استفاده از لنز چشمی (کانتکت لنزها) یکی از علت‌های شایع خشکی چشم است. لنزهای تماسی مثل یک اسفنج، لایه آبکی اشک را جذب می‏کند و باعث بروز این عارضه می‌شود. به‌علاوه استفاده از لنز تماسی باعث کم شدن حس قرنیه و کاهش پلک زدن می‏شود و همین مورد، تولید و پخش شدن اشک را با مشکل مواجه می‏کند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایان گفت: باید توجه داشت که مشکلات ناشی از خشکی چشم ممکن است بسیار خفیف یا بسیار شدید باشد. در موارد خیلی خفیف، عمل به توصیه‌های کلی پزشک باعث بهبود علائم می‌شود؛ اما در موارد شدیدتر ممکن است به اقدامات مختلف درمانی نیاز باشد.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب