چه کاره بشم؛ شاید پژوهشگر محاسبات کوانتومی!
خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم ملی؛ همزمان با ساخت و توسعه نسل جدید کامپیوترها قدرت محاسبه و پردازش دادهها تغییر چشمگیری داشته است. این تغییر باعث پیشرفت سریع فناوریهای مختلفی شده و زندگی ما را هم تحت تاثیر قرار داده است. افزایش سرعت محاسبات میتواند سرعت رایانههای خانگی، لپتاپها و گوشیهای همراه و بسیاری از ابزارهای الکترونیکی که بهطور روزمره از آنها استفاده میکنیم را بهبود بخشد. به لطف پیشرفتهایی که در حوزه فیزیک کوانتوم و رشتههای اطلاعات و محاسبات کوانتومی رخ داده است حل مسائل پیچیده راحتتر شده و به دنبال آن سختافزارها و نرمافزارهای جدیدی طراحی میشود.
محاسبات کوانتومی به چه معناست؟
مکانیک کوانتومی، به عنوان یکی از مهمترین نظریههای علم فیزیک از اوایل ۱۹۰۰ میلادی با تحقیقات و آزمایشهای فیزیکدانها آغاز شد، با ارائه توصیف کاملی از طبیعت در ابعاد زیراتمی، فناوریهای پیشرفتهای را در قرن گذشته پایهگذاری کرد که از آن به عنوان فناوریهای نسل اول کوانتومی و یا انقلاب اول کوانتومی یاد میشود. محاسبات کوانتومی حوزه میان رشتهای است که علوم کامپیوتر، فیزیک و ریاضیات در آن نقش پررنگی دارد. امروز محققان توانستند با دانشی که درباره برهمنهی و تداخل کوانتومی و اثرات آن به دست آوردند، تحولاتی در حوزه ابزارهای الکترونیکی را رقم بزنند.
به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
برای فعالیت در حوزه محاسبات کوانتومی شما نیاز به تسلط بر یکی از زبانهای برنامهنویسی دارید. امروزه با توجه به فراگیری و کارآمد بودن پایتون شاید بهتر باشد این زبان را در الویت یادگیری قرار دهید. زبان انگلیسی کمک میکند گستره واژگانتان برای مطالعه مقالات تخصصی بیشتر شود و کدنویسی هم برایتان راحتتر شود.
علاقه به تحلیلگری، ریاضیات تحلیلی و حل مسئله هم از ضروریترین نیازهای شما برای تحصیل در حوزه محاسبات و اطلاعات کوانتومی است. شما قرار است در این رشته چندین سال با فیزیک و ریاضیات پیچیده کلنجار بروید، معادلات زیادی را به خاطر بسپارید و اثباتهای ریاضیاتی را فرا بگیرید. در کنار اینها تمرین برای الگوریتم نوشتن و تبدیل آن به کد هم مهارت مهمی است که باید برایش وقت بگذارید.
چه رشتهای در دانشگاه بخوانیم؟
برای تحصیل در رشتههای مرتبط با کوانتوم که در دانشگاههای مختلف ایران با عناوین مختلفی ارائه میشوند بهتر است دوره کارشناسیتان را در رشته فیزیک به پایان برسانید تا با آشنایی و تسلط کامل به مباحث فیزیک کلاسیک و فیزیک جدید به دنیای کوانتوم وارد شوید. اطلاعات و محاسبات کوانتومی در دانشگاههای ایران فقط در مقطع کارشناسی ارشد به بالا ارائه میشود بنابراین بهتر است این آمادگی را داشته باشید که چهارسال در دوره کارشناسی فیزیک بخوانید و بعد از آن برای ورود به رشته محاسبات و اطلاعات کوانتومی در کنکور ارشد گروه فیزیک شرکت کنید.
کجا کار پیدا کنیم؟
بعد از فارغالتحصیلی در رشتههایی با عنوان اطلاعات کوانتومی، محاسبات کوانتومی و علوم و فناوری کوانتومی شما میتوانید در زمینه انتقال اطلاعات امن، کدینگ و رمزنگاری، ارائه ابزار و ادوات مناسب برای انجام محاسبات امن و سریع، ارائه الگوریتمهای کوانتومی برای انتقال اطلاعات و انجام محاسبات کوانتومی
و ایجاد کانالهای مخابراتی برای انتقال اطلاعات پژوهش و فعالیت داشته باشند. گرچه مثل تمام رشتههای دیگری که تابه حال دربارهشان صحبت کردهایم آنچه مهم است کسب مهارت و تجربه و کارآموزی است شما با تحصیل در یک رشته صرفا دانش تئوری آن را فرا میگرید و به دلیل ماهیت آموزش در دانشگاههای ایران به قدر کافی برای فعالیت جدی در کسبوکارهای مرتبط با آن رشته آماده نمیشوید بنابراین بهتر است پیش از این که دوران تحصیلتان به اتمام برسد و بخواهید مشغول به کار شوید در دورههای مهارت افزایی یکی از حوزههای تخصصیتر رشتهتان شرکت کنید، کارآموزی داشته باشید و ویدئوهای یوتیوب ببینید تا دانشتان به مرحله عملیاتیتر برسد. رشته اطلاعات و محاسبات کوانتومی را میتوانید در دانشگاههای تهران، صنعتی شریف، فردوسی مشهد، پژوهشگاه دانشهای بنیادی تهران، شهید بهشتی تهران، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه کردستان، دانشگاه تبریز، دانشگاه شیراز و ... بخوانید.
انتهای پیام/