دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 تير 1403 - 11:45

مذاکره برای عقب‌نشینی اسرائیل از محور صلاح‌الدین/ توافق قریب‌الوقوع نیست

مذاکره برای عقب‌نشینی اسرائیل از محور صلاح‌الدین  توافق قریب‌الوقوع نیست
خبرهای ضدونقیضی درباره مذاکره مصر و اسرائیل درباره ترتیبات امنیتی محور صلاح‌الدین و گذرگاه رفح منتشر شده و ادعاهایی هم درباره توافق دو طرف درگیری درباره چارچوب اولیه توافق شنیده می‌شود.
کد خبر : 922066

گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، خبر‌ها حاکی از مذاکره اسرائیل و مصر برای ایجاد یک سامانه نظارت الکترونیکی در مرز غزه و مصر (گذرگاه رفح) است.

به گفته دو منبع وابسته به قاهره، هدف از این اقدام، ایجاد شرایط امن برای عقب‌نشینی نظامیان صهیونیست از این منطقه در صورت حصول توافق آتش‌بس است.

تداوم حضور نظامیان صهیونیست در مرز غزه و مصر یکی از مسائلی است که سد راه هرگونه توافق احتمالی می‌شود؛ چراکه جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و قاهره، هر دو با آن مخالف هستند.

بهانه اسرائیل برای حضور در این منطقه مرزی که با نام‌های «محور فیلادلفی» و «محور صلاح‌الدین» خوانده می‌شود، ممانعت از قاچاق سلاح به داخل غزه از راه تونل‌های زیرزمینی حماس است.

گفته می‌شود که اجماع طرفین مذاکره برای ایجاد سامانه نظارت الکترونیکی می‌تواند یکی از موانع متعددی که سد راه توافق است را از میان بردارد.

قبلاً هم خبر‌هایی درباره بحث برای ایجاد چنین سامانه‌ای منتشر شده بود، اما برای نخستین بار است که از مشارکت رژیم صهیونیستی در این گفتگو‌ها با چشم‌انداز خروج نظامی آنها صحبتی به میان می‌آید.

البته، دفتر «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل این خبر را که از سوی «رویترز» منتشر شد، تکذیب کرده است و بر «تداوم حضور نظامی در محور فیلادلفی» تأکید می‌کند.

نکته قابل‌توجه آنکه موضع نخست‌وزیر اسرائیل با آنچه «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم سه‌شنبه هفته پیش گفت، مغایرت دارد.

در بیانیه دفتر گالانت آمده بود: به‌عنوان بخشی از چارچوب آزادی اسرا، رسیدن به راه‌حلی که به توقف قاچاق و تسلیح حماس و همچنین عقب‌نشینی نیرو‌های ارتش اسرائیل منجر شود، ضروری است.»

از قرار معلوم، اسرائیل خواستار نصب یک سامانه مجهز به فناوری پیشرفته در مرز غزه و مصر است و قاهره نیز به‌شرط پرداخت هزینه از سوی آمریکا و با فرض عدم‌تغییر توافق‌های مرزی که در دوره صلح با تل‌آویو منعقد شده است، با این مسئله مخالفتی ندارد.

همزمان، یک منبع بلندپایه مصری آنچه درباره مذاکرات مصر و اشغالگران درباره ترتیبات امنیتی مربوط به محور فیلادلفی و گذرگاه رفح منتشر شده است را تکذیب کرد.

این منبع، طرف‌های صهیونیست را به انتشار این شایعات متهم کرد و گفت: «طرف‌های اسرائیلی هستند که با انتشار شایعاتی در مورد ترتیبات امنیتی جدید با مصر تلاش می‌کنند شکست‌های خود در غزه را پنهان کنند.»

وی اشاره کرد: «مصر تلاش‌های زیادی در دوره اخیر انجام داده است تا پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس در نوار غزه حاصل شود، اما چندین نکته باقی مانده است که فراتر از آنچه قبلاً با میانجی‌ها توافق شده بود، مانع پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس می‌شود.»

این خبر‌ها در حالی منتشر می‌شود که مذاکره غیرمستقیم میان حماس و اسرائیل برای ایجاد وقفه در جنگی که ۱۰ ماه از آغاز آن می‌گذرد با وساطت قطر و مصر در جریان است.

«جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شده که اسرائیل و حماس بر سر چارچوب آتش‌بس به توافق رسیده‌اند.

در همین رابطه، او در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «شش هفته پیش چارچوبی جامع در مورد چگونگی دستیابی به آتش‌بس و بازگرداندن گروگان‌ها به خانه ارائه کردم. البته هنوز بسیار کار دارد و اینها مسائل پیچیده‌ای هستند، اما این چارچوب اکنون موردتوافق اسرائیل و حماس است. تیم من در حال پیشرفت است و من در انجام این کار مصمم هستم.»

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم به خبرنگاران گفت که «تا رسیدن به نقطه‌ای که بتوانیم به توافق نزدیک شویم، مایل‌ها فاصله داریم» بااین‌حال او مدعی شد: نشانه‌ها از هفته‌های اخیر مثبت‌تر است.

از برآیند این اظهارت، این‌طور برآورد می‌شود که توافق آتش‌بس و تبادل اسرا چندان «قریب‌الوقوع» نیست.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب