چالشهای فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمیشود
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، توجه به بیماران خاص و صعب العلاج از جمله دغدغههای سالهای گذشته تاکنون نظام سلامت بوده است، موضوعی که در ادوار مختلف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به صورت جدی دنبال شده است، اما تا امروز اقدامات موثری در زمینه درمان بیماران خاص و صعب العلاج صورت نگرفته و در برخی از مناطق محروم کشور نیز بسیاری از بیماران خاص و صعب العلاج با مشکلات جدی درمانی رو به رو هستند.
بیماریهای خاص چیست؟
در علم پزشکی تعریفی تحت عنوان بیماری خاص وجود ندارد. بیماریهای خاص به شرایطی پزشکی گفته میشود که میزان شیوع آن در جامعه آماری بسیار کم بوده و برای درمان آنها باید شرایط ویژهای فراهم گردد. در حقیقت، این نوع از بیماریها درمان قطعی ندارند و فرد باید تا آخر عمر تحت حمایتهای درمانی قرار بگیرد، به طور خلاصه انواع بیماری خاص ویژگیهای مشترکی دارند که عبارتند از مزمن بودن، عدم درمان قطعی، سختی درمان، هزینه بالای درمان، نیاز به دارو، شیوع کم بیماری که شامل این موارد میشود.
مشکلات فراوان بیماران هموفیلی
احمد قویدل مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران در همین زمینه در گفت و گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علمو فناوری آنا با اشاره عدم دسترسی مناسب به دارویی در ادامه با اشاره به مشکلات بیماران هموفیلی در ایران گفت: یکی از مشکلاتی که بیماران هموفیلی با آن رو به رو هستند عدم دسترسی مناسب به دارو در مناطق محروم است و باید افراد بیمار برای تهیه دارو به مراکز شهرستانها مراجعه کنند که این موضوع باعث بروز مشکلات زیادی شده است.
قویدل ادامه داد: از سوی دیگر روشهای قدیمی درمان نیز سالهاست که منسوخ شده است روشهای جدید جایگزین راههای درمانی گذشته شده است، باید توجه داشت که در روشهای قدیمی فرد بیمار ممکن است در سنین نوجوانی و جوانی دچار معلولیت شود، اما در روشهای درمانی جدید که به صورت دارویی و موسوم به پیشگیری است فرد میتواند مراحل درمانی بسیار مطمئن تری را پشت سر بگذارد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته و مشکلات بیماران هموفیلیوی با اشاره به اینکه سال گذشته سال خوبی برای بیماران هموفیلی از نظر دارویی نبود گفت: متأسفانه مسئولین سازمان غذا و دارو سالها است با استفاده از سنگر تولید داخلی و بستن فهرست دارویی کشور، بیماران را از داروهای نوین بی بهره نگه داشتند. یکی از نتایج این نوع سیاستگذاریهای انحصاری، همین بحران دارویی هموفیلی است که ماهها است که گریبان بیماران هموفیلی را رها نکرده است. چند ماه است که بیماران به صورتهای مختلف درد میکشند و به علت عدم امنیت دارویی زندگی آنها دچار اختلال شده است.
مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران تاکید کرد: بارها با مسئولان مربوطه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلساتی داشتیم، اما متاسفانه اقدامات کافی برای بیماران هموفیلی صورت نگرفته است؛ متاسفانه در کشور برای بیماران هموفیلی تنوع دارویی وجود ندارد و این موضوع میتواند مشکل ساز شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگری یکی از مشکلات بیماران هموفیلی موضوع بازنشستگی است؛ اگر به صورت دقیق محاسبه کنیم فردی که مبتلا به بیماری هموفیلی است باید نسبت به یک فرد دیگر سریعتر بازنشسته شود و ما میخواهیم این موضوع توسط دولت ویژه دنبال شود.
نگاه ویژه بیمه سلامت به بیماران خاص و صعب العلاج
محمدمهدی ناصحی درباره پوشش اقلام دارویی جدید بیماران خاص و صعبالعلاج گفت: در سال جاری، ۲۲۹۰ دارو تحت پوشش بیمهای قرار دارند و تعداد داروهای تحت پوشش بیمهپایه برمبنای مصوبه شورای عالی بیمه افزایش یافته است.
وی گفت: داروهایی که تحت پوشش بیمهای قرارگرفتهاند برای بیماریهای دیابت، فشارخون و بیماریهای روانی به خصوص اسکیزوفرنی کاربرد دارند.
وی با بیان اینکه ۵۹ دارو براساس مصوبه شورای عالی بیمه تحت پوشش قرار گرفتهاند، اظهار کرد: داروهایی که به سبد پوشش بیمهای اضافه شدهاند شاید به شکلی دیگر یا در دوز دیگری تحت پوشش بودهاند؛ بنابراین تمام مراکز خصوصی و دولتی عرضهکننده دارو، ۷۰ درصد از هزینهها را پوشش میدهند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: افراد مشمول صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج علاوه بر پوشش ۷۰ درصدی بیمه، مشمول پوشش مازاد به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد میشوند. گاهی اوقات، پوشش مازاد بیماران مشمول صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج نیز تا ۳۰ درصد افزایش مییابد.
تلاش وزارت بهداشت به منظور برقراری پوشش کامل بیمهای برای بیماران خاص و صعبالعلاج
سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت گفت: تشکیل کمیتههای علمی به منظور به روز رسانی برنامههای درمان و تدوین و ابلاغ بستههای جامع درمان برای کلیه گروهها شامل خدمات درمانی، پیشگیری از عوارض بیماری و ارزیابیهای دورهای از جمله اقدامات صورت گرفته در زمینه توسعه خدمات درمانی است.
کریمی افزود: در زمینه دسترسی عادلانه بیماران به خدمات درمانی، توسعه زیرساختهای مورد نیاز برای ارائه خدمت از طریق تکمیل و تجهیز مراکز مراقبت جامع هموفیلی شامل ویزیت پزشک، تزریق فرآوردههای خونی و انعقادی، عرضه داروهای تخصصی، دندانپزشکی، توانبخشی و توسعه برنامه پروفیلاکسی در ۲۰ مرکز انجام شده است.
وی ادامه داد: تدوین و ابلاغ دستورالعمل حمایتی کمک به بیماران و تقبل هزینههای بستری مرتبط با بیماری در بخشهای دولتی شامل کلیه خدمات ذکر شده در بسته حمایتی، حمایت از بیماران در خصوص تأمین پکیج ملزومات مصرفی تزریق فاکتور در منزل به ویژه برای پروفیلاکسی و ITI (درمان مهارکننده)، کمک به هزینه خدمات دندانپزشکی تخصصی و گاها تحت بیهوشی در مراکز درمانی و دانشکدههای دندانپزشکی برای بیماران هموفیلی و کمک به هزینه خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی در بیماران هموفیلی با مشکلات مفصلی در راستای حفاظت مالی از بیماران صورت میگیرد.
کریمی درباره وضعیت مراکز جامع هموفیلی نیز گفت: مراکز جامع، در واقع شبکه مراکز درمانی بیماران هموفیلی است. این شبکه شامل چند مرکز قطب (ریفرال) و مراکز اقماری وابسته است. در حال حاضر ۲۰ مرکز درمانی هموفیلی داریم که خدمات مورد اشاره را به صورت کامل ارائه میکنند.
معاون درمان وزارت بهداشت همچنین افزود: با توجه به قانون بودجه و با همکاری سازمان بیمه سلامت در تلاشیم پوشش کامل بیمهای برای بیماران خاص و صعب العلاج ایجاد کنیم.
انتهای پیام/