وقتی زلزله میشود در اعماق زمین چه خبر است؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم ملی؛ همه چیز در آن اعماق زمین، جایی در زیر خانههای ما رخ میدهد، شاید هم زیر اقیانوسها و جنگلها و کوهها. زمینشناسها میگویند زمین چهار لایه دارد از داخل به بیرون اسم این لایهها هسته داخلی، هسته بیرونی، گوشته و پوسته است.
پوسته خودش از صفحههایی به نام «تکتونیک» تشکیل شده که گاهی اوقات حرکتهای کندی روی گوشته زمین دارند. این صفحهها نسبت به یکدیگر در سه جهت مختلف حرکت می کنند؛ از یکدیگر دور میشوند که در این حالت مواد بخش گوشته زمین به سطح زمین فوران میکند، به یکدیگر نزدیک میشوند که لایهها روی هم قرار میگیرند و حرکت میکنند و در حالت سوم لایهها در کنار همدیگر میلغزند.
در واقع انرژی زیادی که در زمین و در لایههای مختلف پوسته جمع میشود باعث حرکت صفحات میشود و اگر آنها در حین حرکت با هم تصادفی هم داشته باشند این انرژی آزاد می شود و ما در سطح زمین میبینیم که خانهها ویران شدند، درختها از جا در آمدند و حتی بخشهایی از کف خیابانها ترک برداشتند!
اما این انرژی زیاد از کجا میآید؟ آن ورقهها و صفحههایی که در لایههای بالایی زمین است را به یاد بیاورید، آنها سالهاست در حال وارد کردن نیرو به یگدیگر هستند و در این مدت کلی تحت فشار بودهاند و با کوچکترین حرکت ممکن است بشکنند یا حرکتی بزرگ و غیر منتظره داشته باشند. سطوح خاصی که در آنها قسمتهایی از زمین به هم برخورد میکنند، گسل نامیده میشوند. وجود گسلهای فراوان در یک منطقه باعث به وجود آمدن زلزله میشود . این زلزله به نوبه خود باعث ایجاد گسلی تازه میشود و تعداد شکستگیها زیادتر شده و به این ترتیب یک منطقه خاص «زلزلهخیز» خواهد شد.
انتهای پیام/