ایجاد منبع دوم داروی فاکتور۸ با تولید یک شرکت دانشبنیان
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا -امید زحمتکش؛ روز گذشته معاون برنامهریزی اداره کل داروی سازمان غذا و دارو از ورود یک شرکت دانشبنیان دیگر به حوزه تولید فاکتور۸ و رفع انحصار تأمین این دارو و نزدیک شدن به خودکفایی در تولید خبر داد.
احمد قویدل، مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی کشور در اینباره در گفتوگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم فناوری آنا اظهار کرد: سال گذشته بدترین شرایط در دسترسی به دارو توسط بیماران هموفیلی بهخصوص بیماران نیازمند فاکتور۸ بود؛ چراکه واردات این دارو ممنوع شد و تنها تولیدکننده داخلی داروی فاکتور ۸ به دلیل عدم تأمین بموقع ارز و مشکلات داخلی شرکت نتوانست نیاز بیماران را تولید کند و بیماران هموفیلی بیش از ۹ ماه درگیر مشکلات جدی کمبود دارو بودند.
وی افزود: نسل جدید کودکانی که با روش تزریق دارو قبل از خونریزی برای سالم ماندن مفاصل بیمار در حال درمان بودند با وجود کمبودهای سال گذشته تمام زحمات آنها از بین رفت و دچار انواع عوارض این بیماری شدند.
انحصار برای یک شرکت عامل کمبود شد
قویدل علت تمامی این مشکلات را انحصار داروی بیماران هموفیلی برای یک شرکت دانست و ادامه داد: انحصار دارو بسیار ریسک بالایی دارد و میتواند امنیت دارویی کشور را تهدید و سلامت بیماران را به خطر بیندازد.
وی افزود: بهتازگی یک شرکت دانشبنیان موفق به تولید داروی فاکتور۸ با نام (کوآگیت) برای بیماران هموفیلی شده است و بهعنوان منبع دوم تولید داروی فاکتور۸ در کشور بخشی از مشکلات کمبود دارو را مرتفع کرده است.
قویدل گفت: سازمان غذا و دارو برای تأمین داروی فاکتور۸ قول واردات ۱۰ الی ۱۵ درصد از نیاز بیماران را داده است تا در صورت نیاز کشور با مشکل حاد دارویی مواجه نشود.
وی ادامه داد: تولید دارو توسط این شرکت دانشبنیان و واردات فاکتور۸ امکان مقایسه اثرگذاری و پیشرفت و ارتقای کیفیت حاصل و منبعی برای شرایط کمبود در کشور حاصل شود تا شرایط دارویی به ثبات لازم برسد.
داروی مؤثر اما بدون بیمه
قویدل گفت: حدود ۱۰ سال است دارویی نوین برای بیماران هموفیلی تولید شده است که دو سال پیش مقداری از آن برای تست اثربخشی وارد کشور شد که نتایج آنهم ازنظر اثرگذاری برای بیمار و هم صرفه اقتصادی برای دولت بسیار مطلوب بود.
مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی کشور با بیان اینکه فقط برای 100 نفر از بیماران هموفیلی این دارو وارد کشور شده است، گفت: یکی از درخواستهای بیماران هموفیلی تحت پوشش بیمه قرارگرفتن این دارو است.
وی افزود: حداقل میزان دارو برای زنده ماندن بیماران هموفیلی عدد یک است و طبق ادعای وزارت بهداشت در حال حاضر میزان دسترسی بیماران هموفیلی کشور ۳.۲ است ولی، چون این عدد ثابت نیست و کمبودهای مقطعی به وجود میآید سلامت بیماران بهدرستی حفظ نمیشود و اصطلاحاً دسترسی به دارو در کشور دائمی نیست.
فاکتور۸ خارجی مطمئنتر است
قویدل درباره تفاوت داروی فاکتور۸ خارجی و نمونههای ایرانی آن گفت: اصلیترین تفاوت نمونه داخلی و خارجی این دارو در کنترل کیفیت آن است؛ چراکه داروهای خارجی دارای تأییدیه بینالمللی هستند و چون مسیر دریافت این تأییدیهها بسیار دشوار و هزینهبر است، شرکتهای داخلی از آن صرفنظر میکنند. همچنین به دلیل آزمایشهای جدی برای دریافت این تأییدیهها اطمینان بیشتری نسبت به نمونههای خارجی داروی فاکتور۸ وجود دارد.
انتهای پیام/