موج مهاجرت دندانپزشکان به کشورهای اروپایی/چرا خدمات دندانپزشکی گران است؟
به گزارش خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، توجه به صنف دندانپزشکان یکی از موضوعاتی است که این روزها مورد مطالبه بسیاری از دندان پزشکان است، مطالباتی که اگر مورد توجه قرار نگیرد ممکن است به مهاجرت دندانپزشکان ختم شود، بسیاری از دندان پزشکان معتقد هستند که به جامعه دندانپزشکی کشور در وزارت بهداشت توجه خاص نمیشود و برای حل این مشکلات توجه ویژه دولت و مجلس لازم است، از سوی دیگر موج مهاجرت نخبگان حوزه سلامت تبدیل به یکی از دغدغههای اصلی نظام سلامت شده است، موضوعی که بارها مدیران ارشد حوزه سلامت و بهداشت و درمان نسبت به آن هشدار داده بودند و این موضوع روزانه در رسانهها مورد بحث قرار میگیرد و باید وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور به این موضوع توجه ویژه داشته باشد، از سوی دیگر هزینههای بالا دندان پزشکی در کشور و اعتراض دندان پزشکان به تعرفه گذاری باعث ایجاد اختلاف نظرهایی شده است.
اختلاف بین دندان پزشکی در ایران و سایر کشورها
علی تاجرنیا رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ به این سوال که چرا هزینههای درمان دندان در ایران بالاست؟ اظهار کرد: قیمت بالای تعرفه دندانپزشکی موضوع جدیدی و فقط ویژه کشور ما نیست و در برخی کشورهای دیگر نیز قیمت تعرفه دندانپزشکی ارزان قیمت نیست، برای کشور انگلستان که بحث بیمه قوی است هزینه درمان دندان گران است و علت اصلی هزینه تمام شده مواد دندان پزشکی است. وی افزود: نزدیک ۶۰ درصد هزینه یک تعرفه خدمات دندانپزشکی هزینههای مربوط به بدون دست مزد و مواد اولیه است و این موضوع قیمتها را افزایش میدهد.
رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران ادامه داد: برخی از کشورهای اروپایی موضوع پیشگیری را در دستور کار بهداشتی کشورشان قرار داده و سعی کردند به همراه آموزش صحیح و اصولی سعی کنند در زمینه بهداشت و حفظ سلامتی دندان مراجعات به دندان پزشکی را کاهش دهند؛ برای مثال مردم کشور سوئد به اندازه ایرانیها دچار پوسیدگی دندان نمیشوند؛ از سوی دیگه برخی از کشورها تمرکز خود را در زمینه بیمههای خصوصی به کار برده و بیمهها هزینههای درمان دندان را بر عهده گرفتند.
موج مهاجرت دندان پزشکان
تاجرنیا در مورد مهاجرت دندانپزشکان اظهار کرد: مهاجرت دندان پزشکان به دو دلیل عمومی و اختصاصی باز میگردد، دلایل عمومی شامل شرایط اجتماعی، اقتصادی و ... است و دلایل اختصاصی نیز باز میگردد به عدم رعایت شئونات پزشکان توسط برخی از نهادها و ارگانهای داخل کشور، موضوعات تعرفه پزشکان که باید متناسب میزان افزایش هزینهها باشد که این اتفاق رخ نداده و از سوی دیگر هجمههای رسانهای به پزشکان است که باعث سرعت یافتن میزان مهاجرت دندانپزشکان در کشور شده است.
وی افزود: نکته حائز اهمیت این است که با توجه به موج مهارجتها و از سوی دیگر ورودی دانشگاه و خروجیها تناسب دندانپزشک در کشور دست خوش تغییراتی نشود، اما آن چیزی که خطرناک میشود این است که کشورهای اروپایی و امریکا شمالی در حالی پزشکان ایرانی را جذب میکنند که با توجه به آزمونی که برگزار میکنند نخبگان کشور در حوزه سلامت جذب میشوند.
سیاستهای اشتباه در زمینه پیشگیری
تاجرنیا با اشاره به اینکه راه کار برای کاهش درمان هزینههای درمان دندان چیست گفت: در طول سالهای گذشته و به دلیل سیاستهای اشتباه ادوار مختلف وزارت بهداشت شاخص پوسیدگی دندان یکسان بوده است و عدم آموزش باعث کاهش میزان پوسیدگی نشده است؛ همچنین با توجه به وضعیت اقتصادی بسیاری نمیتوانند از خدمات دندانپزشکی استفاده کنند از سوی دیگر با توجه به هزینههای موجود دندان پزشکان نمیتوانند از تعرفههای خود را کاهش دهند.
رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران تصریح کرد: بسیاری از مواد اولیه دندانپزشکی نیز با ارز تهیه میشود که نرخ ارز نیز در این زمینه تاثیر گذار است، بسیاری از دندانپزشکان درحال تعطیل کردن مطبهای خود بوده و در کلینیکها به صورت درصدی فعالیت میکنند، زیرا مشکلات درآمدی به وجود آمده است؛ از سوی دیگر موج مهاجرت در میان دندانپزشکان در حال شکل گیری است و در یک استان کشور کانادا ۴۰۰ فقط دندان پزشک ایرانی مهاجرت کردند.
تاجرنیا گفت: سرمایه گذاری در زمینه آموزش پیشگیری پوسیدگی دندان بهداشت دهان و دندان و از سوی دیگر تشکیل یک صندوق واحد در دولت به منظور خدمات دندانپزشکی میتواند مشکلات را کاهش دهد؛ باید توجه داشت کاهش تعرفه گذاری خدمات دندان پزشکی میتواند خدمات بی کیفیت را به دنبال داشته باشد.
سیاست گذاری مناسب در زمینه مطالبات دندانپزشکان
در سال گذشته نظام سلامت با مشکلاتی رو به رو بود که انتظار میرود کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشئر در سال ۱۴۰۳ به آن توجه داشته باشد. شاید بتوان کمیسیون بهداشت و درمان، حوزههای بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی را یکی از مهمترین کمیسیونهای فعال در مجلس دانست که تاثیر مستقیمی بر نظام سلامت کشور دارد و از سوی دیگر نیز دولت در حوزه سلامت نقش اجرایی مهمی ایفا میکند، اما توجه به مطالبات صنف دندان پزشکی یکی از مطالبات مهم حوزه سلامت به شمار میرود.
انتهای پیام/