پارکینسون و مشکل مبتلایان/ چه تعداد بیمار در کشور وجود دارد؟
به گزارش خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی است که بعد از آلزایمر شایعترین بیماری تخریبی سلولهای مغز به شمار میرود، از سوی دیگر به پارکینسون با نام فلج رعشهای نیز شناخته میشود. معمولا علائم پارکینسون از یک سمت بدن شروع میشود و پس از مدتی به بخش دیگر آن نیز سرایت میکند. با اینحال شدت این علائم در قسمتی از بدن که ابتدا درگیر آن شده است، بیشتر خواهد بود.
علائم بیماری پارکینسون
علائم و نشانههای بیماری پارکینسون میتواند در افراد متغیر باشد. بسیاری از مردم فکر میکنند که علائم اولیه پارکینسون، علائم طبیعی پیری است، به همین دلیل کمتر به دنبال کمک میروند. علائم اولیه خفیف و کمتر قابل توجه هستند و اغلب در یک طرف بدن شروع میشوند و حتی پس از اینکه علائم هر دو طرف بدن را تحت تاثیر قرار دادند، معمولا در همان سمتی که در ابتدا درگیر شده بود، شدیدتر هستند.
شناسایی ۲۵۰ هزار بیمار مبتلا به بیماران پارکینسون
یکی از موضوعاتی که باید به صورت جدی توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور دنبال شود، تعداد بیماران مبتلا به پارکینسون در کشور است، در همین زمینه، مهری سالاری عضو هیئت مدیره انجمن پارکینسون با عنوان این مطلب که تاکنون ۲۵۰ هزار بیمار پارکینسون در کشور شناسایی شده اند، گفت: متأسفانه هنوز اطلاعات کامل و دقیقی از بیماران پارکینسون در کشور نداریم، زیرا هزینه مطالعات خیلی بالا است و تا کنون نتوانسته ایم مطالعات کاملی از بیماری پارکینسون در کشور داشته باشیم.
وی بر انجام کارهای تحقیقاتی به منظور شناسایی بیماران پارکینسون در کشور تاکید کرد و افزود: متأسفانه برخی از این بیماران نگران هستند که اطلاعات آنها مورد سوءاستفاده قرار بگیرد و از همین رو، برای شناسایی دقیق این بیماران با مشکل مواجه هستیم.
عضو هیئت مدیره انجمن پارکینسون، با اعلام اینکه هنوز علت دقیق ابتلاء به پارکینسون شناسایی نشده است، ادامه داد: عوامل مختلفی را در بروز این بیماری مطرح میکنند که ژنتیک هم دخیل است. به طوری که ۱۰ درصد علل بروز پارکینسون را ناشی از عوامل ژنتیکی عنوان میکنند.
تغییرات ظاهری بیماران در پارکینسون
حسین نجاتی متخصص مغز و اعصاب در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا درباره بیماری پارکینسون و سن ابتلای آن اظهار کرد: پارکینسون یک بیماری نورولژیک است که معمولا در برخی افراد با سنین ۴۰ تا ۷۰ سال و به بالا بروز و ظهور پیدا میکند.
نجاتی با بیان اینکه در برخی مواقع نادر این بیماری در سنین زیر سی سال هم مشهود بوده است، افزود: پارکینسون به دلیل عدم ترشح دوپامین در برخی از نقاط مغز بروز شیوع پیدا میکند.
این متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: عوامل ژنتیک، نقش مهمی در ایجاد بیماری پارکینسون ایفا میکند و بر اساس آمار ارائه شده، ۱۵ الی ۲۰ درصد از بیماران پارکینسون در جهان با ابتلای اعضای خانواده به این بیماری مواجه میشوند.
وی گفت: بیمار معمولا با شکایت از کندی در حرکات و همچنین لرزش در ناحیه دست و به صورت یک طرفه، به پزشک مراجعه میکند.
وی بیان کرد: لرزش و عوارض ناشی از پارکینسون به مرور زمان بیشتر میشود. کندی در حرکت عضله ها، کندی در تفکر، کندی در پلک زدن، زخم در قرنیه چشم و به طور کلی کندی در تمام اندامهای بدن از دیگر عوارض شایع بیماری پارکینسون به شمار میرود.
این متخصص مغز و اعصاب افزود: اختلال در تکلم و همچنین تغییر خط و نوع نوشتار بیمار از دیگر عوارض حاد این بیماری است که خانوادهها میتوانند در صورت بروز هریک از این عوارض به بیماری سالمندی مشکوک شوند و به پزشک مراجعه نمایند.
نجاتی تصریح کرد: تشخیص بیماری پارکینسون بالینی است و بیماران پارکینسونی از نظر ظاهری نیز دچار تغییرات مشهودی میشوند، به عنوان مثال علاوه بر اینکه این بیماران در راه رفتن نیز دچار مشکل میشوند؛ از قسمت بالاتنه نیز به جلو خم میشوند، پاهای خود را به زمین میکشند و به هنگام روبهرو شدن با یک مانع، نمیتوانند پاها را بلند کرده و به عبارت دیگر توقف داشته باشند.
آیا پارکینسون درمان دارد؟
نجاتی با بیان اینکه تا به امروز هیچ درمانی قطعی برای این بیماری پیدا نشده است، تصریح کرد: این بیماری به طور قطع درمان ندارد، اما به منظور پیشگیری از این بیماری، یک سری درمانهای دارویی و یک سری درمانهای جراحی و کمک جراحی صورت میگیرد؛ البته درمانهای جراحی عوارض خاصی دارند و برای تمام بیماران تجویز نمیشود.
وی گفت: مصرف ویتامین سی از جمله پرتقال، کلم بروکلی، توت فرهنگی و همچنین اسفناج، بادام و بادام زمینی و ماهی در پیشگیری از پارکینسون موثر هستند و ورزشهایی مانند یوگا نیز به کاهش اثرات آن در افراد بیمار کمک میکند.
پارکینسون و عدم توانایی نوشتار صحیح
یکی دیگر از مشکلاتی که با پیدایش پارکینسون رخ میدهد، مشکل در نوشتار فرد مبتلا است. بیمار مبتلا به پارکینسون دیگر مانند گذشته نمیتواند به راحتی با خودکار یادداشت کند و دست خط او در اثر لرزشها و تمرکز ناکافی به هم ریخته است.
مورد دیگری که وجود دارد دست خط کوچکتر است. بیمار مبتلا به پارکینسون به دلیل تغییرات در مغز حرکاتش کوچکتر و با قدرت کمتری نسبت به قبل پیش میرود. این میتواند منجر به کوچکتر شدن دستخط افراد نسبت به قبل شود یا به تدریج در هنگام نوشتن کوچکتر شود.
لزوم توجه ویژه به بیماران مبتلا پارکینسون
نکته حائز اهمیت در مورد بیماری پارکینسون این است که باید بیمهها و وزارت بهداشت توجه ویژهای له مبتلایان به این بیماری داشته باشند، عدم توجه به بیماران مبتلا به پارکینسون میتواند لطمههای شدیدی به مبتلایان به این بیماری بزند که شاید جبران ناپذیر باشد.
انتهای پیام/