استعمارزدایی از ذهن با بیداری جامعه در پرتو قرآن ممکن میشود
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دکتر سید سعیدرضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشنشست کنگره بینالمللی علم و قرآن که در تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به مباحث «استعمار معرفتی» و «قهر بین علم و فرهنگ» که از سوی دکتر علمالهدی، رئیس ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد، گفت: ما واقعاً در یک شرایطی قرار داریم که اگر بخواهیم کنگره علم و قرآن در مسیری قرار گیرد که بر فضای اجتماعی اثر بگذارد، باید کاملاً بتواند در وضعیت اجتماعی که در آن قرار گرفتهایم، حرف بزند.
وی افزود:، چون به لحاظ تقسیمات، هم علم دارای تقسیمات و سطوح مختلفی است و هم دین قلمروها و سطوح مختلفی دارد. اگر ما بخواهیم به همه اینها بپردازیم، شاید از توان این کنگره خارج باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: به عنوان مثال، اگر بخواهید نسبت قرآن را با علوم پایه مورد مطالعه قرار دهید، یک دنیا حرف وجود دارد که فقط یکی از آنها ناظر بر تعریف خود علوم پایه است که نیازمند تجدیدنظر میباشد چراکه لزوماً ریاضیات و فیزیک و شیمی علوم پایه نیستند بلکه علوم پایه آن علمی است که پایه بقیه علوم است و بقیه علوم به آن وابسته هستند. الآن شاید دادهکاوی یک بنیان خیلی مهمی باشد.
عاملی به یک مسئله در سطح جهانی که از آن تحت عنوان «از بین رفتن بنیادین جهت زندگی» نام برد، اشاره کرد و گفت: مردم در این فضای جدید گیج شدهاند، در فضایی پرتاب شدهاند که در این فضا نمیتوانند مسیر خود را پیدا کنند. قدم اول در این فضا این است که جامعه در پرتو قرآن که یک پیام و قانون محکمی است بیدار شود. یک جریانی الآن در فضای اجتماعی بوجود آمده و متفکرین زیادی هم در این حوزه درگیر هستند که صحبت از استعمارزدایی از ذهن میکنند.
وی افزود: ذهنها الآن در انحصار یک اندیشهها و هنجارها و ناهنجاریهایی قرار گرفته است که اصلاً سراغ پیام خدا نمیآید و اهمیت آن را نمیداند. خداوند که در آیات شریفه این گم شدن ارزش خودش را تصریح کرده (وَ ما قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ) قدر خدا مشخص نیست و نبوده و اصلاً ما تسلطی بر این حوزه قدرشناسی نداریم، ولی الآن یک اختلاف اساسی در فضای اجتماعی بوجود آمده است لذا یک مقداری تمرکز بیشتری بر علومی که بتواند این بیداری را تامین کند پیدا کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان پیشنهاد کرد که جمعی از اساتید و اندیشمندان از حلقه استعمارزدایی از فکر و جمع عدالتشناسان از اقصی نقاط دنیا برای حضور در کنفرانس بینالمللی علم و قرآن دعوت شوند.
انتهای پیام/