دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
اولین آیین بزرگداشت بانوان شهید دانشگاهی برگزار شد؛

خسروپناه: باید حکمرانی «الگوی سوم زن مسلمان» داشته باشیم

خسروپناه: باید حکمرانی «الگوی سوم زن مسلمان» داشته باشیم
اولین آیین بزرگداشت بانوان شهید دانشگاهی امروز(یکشنبه ۲۰ اسفندماه) با حضور جمعی از مسئولان لشکری و کشوری در سالن نور مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد.
کد خبر : 901114

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، زهرا ناظم بکائی، رئیس دانشگاه الزهرا (س) در این آیین با اشاره به برگزاری این مراسم اظهار داشت: زمانی که تصمیم بر برگزاری این آیین شد، در ابتدا اطلاعات کمی از زنان شهید در دست بود چرا که در این حوزه آمار کم و مبهم‌ است. ما ۷ هزار شهید زن در دفاع مقدس و انقلاب اسلامی داریم که نزدیک به ۱۰۰ تن از آنان نیروی نظامی بودند که اطلاعی از دانشگاهی یا حوزوی بودن آنها نداشتیم.

ناظم بکائی با بیان اینکه برای جمع‌آوری اطلاعات از بخش‌های مختلف کمک گرفتیم، افزود: تعداد بانوان شهید دانشگاه محدود و انگشت‌شمار بود. سؤال بعدی این بود که این بانوان را چه بنامیم، به نظر رسید برای شهدای بی‌نام می‌توان فلسفه‌ای پیدا کرد. ما الگویی به نام حضرت زهرا (س) را برگزیدیم و تلاش کردیم در این سال‌ها از ایشان الگو بگیریم.

رئیس دانشگاه الزهرا (س) تصریح کرد: «عصمت پور انوری» ۱۹ ساله در مسیر گلزار شهدای دزفول به شهادت می‌رسد و ۴۳ سال بعد دانشجو معلمی ۲۰ ساله در مسیر گلزار شهدای کرمان به شهادت می‌رسد که نامش «فائزه رحیمی» است. هر دو معلم و فعال فرهنگی بودند، هر دو هم‌سن و عاشق شهادت بودند و هر دو با اصابت ترکش در ۱۹ سالگی، پیچیده در چادر به آسمان پر کشیدند.

ناظم بکائی با بیان اینکه می‌دانیم امروز جبهه کفر و اسلام مقابل هم ایستاده‌اند، گفت: در غزه روزانه متوسط ۶۳ زن شهید شده‌اند و ۶۰ هزار زن باردار فلسطینی در آستانه گرسنگی و قحطی هستند. این نشان می‌دهد جبهه کفر و الحاد محور را پیدا کرده است و باید محور را بزند. وظیفه ما زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدا است که یک جهاد محسوب می‌شود. خوب است یادی کنیم از سرداری که برای حمایت از جان هم‌وطنان و کودکان خارج از مرزها شروع به مبارزه کرد و بیان کرد به خاطر آن زن هراسانی که در بین دشمن‌گیر افتاده به جنگ با داعش رفته است.

باید حکمرانی "الگوی سوم زن مسلمان" داشته باشیم

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در این مراسم اظهار کرد: در معرفی زنان شاخص اقدامات کافی در کشور صورت نگرفته است که در این میان شهدای بانوان نیز مظلوم‌تر هستند و کمتر از آنها یاد می‌شود.

وی با اشاره به آراء بزرگان و اندیشمندان کشور نظیر علامه حسن‌زاده، علامه مطهری، علامه جوادی آملی و... بیان کرد: وقتی از این بزرگان یاد می‌شود کمتر نقش خانم‌ها در موفقیت این عالمان شنیده می‌شود در حالی که همسران ایشان نقش زیادی در مسیر زندگی این علما داشتند. مثلاً وقتی همسر آیت‌الله حسن‌زاده آملی از دنیا رفت، ایشان کلاس‌های درس را تعطیل کردند و گفتند که من یتیم شده‌ام و وصیت کرد که پیکرش را در کنار همسرش را به خاک بسپارند؛ بنابراین امکان ندارد مردی موفق باشد اما همسرش نقش مهمی در آن نداشته باشد. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با گرامیداشت یاد همسر شهید مطهری گفت: گاهی که خانوادگی به ملاقات ایشان می‌رفتیم خاطرات شهید مطهری را تعریف می‌کردند، مثلاً می‌گفتند وقتی کارهای علمی علامه مطهری زیاد می‌شد برخی اوقات ایشان فرزندان را به امامزاده می‌بردند تا شهید مطهری به کارهایشان برسند. 

خسروپناه اضافه کرد: قبل از انقلاب متخصص پزشک خانم انگشت‌شمار داشتیم اکنون بسیاری از متخصصان از زنان هستند. این‌ها افتخار جمهوری اسلامی است، در حوزه علوم پایه، مهندسی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و هنر خانم‌های متخصص زیادی داریم، بانوان عفیفی که خانواده‌مدار هستند و خانواده برایشان اصالت دارد خانمی که مادری و همسری می‌کند و در کنار آن کارهای علمی نیز انجام می‌دهد، در قرن 21 افتخار کشور ماست که زنان، زندگی خانوادگی را اصل بدانند و در عین حال نخبه و جزء شخصیت‌های بین‌المللی باشند. 

وی ادامه داد: برخی تصوّر می‌کنند خانم‌ها باید در خانه بنشینند و بی‌سواد بمانند و خانه‌داری کنند. تصوّر دیگر این است که خانم‌ها اگر در اجتماع حاضر می‌شوند باید قید خانواده را بزنند اما انقلاب اسلامی الگوی سوم زن را معرفی کرد که از الگوی زینبی (س) بر گرفته شده است. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت:‌ در دوران دفاع مقدس بانوان مؤثر زیادی داشتیم، حتی برخی در عملیات جنگی حضور داشتند و به شهادت رسیدند.

خسروپناه با بیان اینکه الگوی سوم زن مسلمان باید بشناسیم و به دنیا معرفی کنیم، عنوان کرد: اخیراً کتابی با عنوان «غرب چگونه خدا را واقعاً از دست داد؟» منتشر شد، نویسنده این کتاب می‌گوید به خاطر اینکه در ابتدا خانواده از دست رفت، خدا نیز از دست رفت، بنابراین خانواده در تحکیم باور دینی مهم است.

وی درباره ویژگی الگوی سوم زن مسلمان گفت:‌ زن مسلمان؛ موحّد و مؤمن است هر کجای دنیا برود ایمانش را از دست نمی‌دهد چراکه توحید و ایمان در جانش نفوذ کرده است. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ویژگی دوم الگوی سوم زن مسلمان را روحیه جهادی دانست، ادامه داد: نه تنها در زمان انقلاب و جنگ بلکه همین الان روحیه جهادی در میان زنان وجود دارند. بانوان اندیشمند با روحیه جهادی در حال تولید اندیشه هستند. 

خسروپناه سومین ویژگی زن مسلمان، آزادی عفیفانه عنوان کرد و افزود: آزادی رکن انسانیت است، مگر می‌توان آزادی را از انسان گرفت، اما آزادی سه رکن «از در و برای» دارد. «آزادی از» موانع،‌ که کنارش «آزادی در» چارچوب اصول انسانی تا «آزادی برای» عدالت، کرامت و پیشرفت محقق شود، آزادی مفهوم مقدّسی است. 

وی گفت: ویژگی چهارم الگوی سوم زن مسلمان استقلال‌خواهی و استکبارستیزی است و ویژگی دیگر اصالت خانواده و نقش مادری است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: زنان از اول انقلاب تاکنون دستاوردهای زیادی داشتند اما برخی چالش‌ها نیز وجود دارد، برخی مرتب با شبهات فمینیستی مواجه هستند، پاسخ به این شبهات نیز اهمیت دارد، هم اکنون در حوزه‌های علمیه خانم‌های مجتهده متعددی داریم که عالم، فقیه و به روز هستند و به شبهات پاسخ داده‌اند که باید مورد توجه قرار گیرند. مثلاً برخی می‌گویند علوم پایه و مهندسی صرفاً مردانه است که این نگرش اشتباهی است. چالش دوم اخلاقی است، حضور زن در جامعه لازم است اما بعضاً با آسیب‌هایی نیز ممکن است مواجه باشد که باید برای رفع آن در جهت حضور مؤثر زنان تدبیر داشت.

وی اضافه کرد: در حوزه سیاست‌گذاری و قوانین الگوی سوم زن مسلمان چالش‌هایی داریم. اینکه بگوییم الگوی سوم زن در خانواده اثرگذار باشند اما قوانین کار و ارتقای زنان و مردان مثل هم باشد، نمی‌توان انتظار داشت که اهداف مورد نظر محقق شود، بنابراین باید حکمرانی الگوی سوم زن مسلمان داشته باشیم تا به نظام خانواده آسیبی وارد نشود و باید قوانین کشور خانواده‌دوست باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب