زلفیگل: فرهنگ ژن هویت مداری و امیدآفرینی در جامعه است
به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم سهشنبهشب در نخستین جشنواره فرهنگی دانشگاه تهران که در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی این دانشگاه برگزار شد، افزود: در سال ۱۳۸۳ ما وزارت فرهنگ و آموزش عالی داشتیم و در آن زمان تشخیص داده شد که این وزارت به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تغییر نام داده شود.
وی گفت: شاید بهترین بود که بحث فرهنگ هم در نام این وزارتخانه حفظ میشد، گرچه نام فرهنگ نادیده گرفته شده، اما دانشگاه محیطی فرهنگی است.
وزیر علوم با طرح این سؤال که شاخصهای فرهنگی چیست، فعالیتهای فرهنگی چگونه است، چرا فرهنگ مهم است، چگونه فعالیتهای فرهنگی را ارزیابی کنیم، گفت: تدوین آییننامه سرآمدان فرهنگی کار سختی بود، زیرا فرهنگ مجموعهای از بایدها و نبایدها، خلقوخوها، ایمان و عقاید و حرکت از سمت نبایدها و شبکهای از رذایل به سمت شبکهای از فضایل است.
زلفی گل با توجه به مردمسالاری حاکم در جامعه افزود: فرهنگ ما همه خوبیهای فرهنگهای دیگر کشورها را دارد و حتی از آنها نیز چیزهای بیشتری دارد.
وی گفت: در جوامع غربی و سایر جوامع عمده تلاش خود را روی قانون گذاشتهاند از طریق قانون جامعه خود را مدیریت میکنند یعنی بیشتر بر نظارتها و کنترلهای بیرونی سرمایهگذاری میکنند و معتقدند که جوامع فقط از طریق قانون مدیریت میشود که البته حرف درستی است. ملاک عمل آنها کنترلهای بیرونی از طریق قانون است و سعی میکنند فرهنگ مورد نظر خود را هم از طریق قانون جاری و ساری کنند اما ما در نظام مردمسالاری دینی هستیم که علاوه بر کنترلهای بیرونی توجه ویژهای به کنترلهای درونی هم دارد.
وزیر علوم افزود: در فرهنگ ما وجدان، ایمان، حلال و حرام، خمس و زکات وجود دارد، در واقع در فرهنگ ما کنترل بیرونی بخشی از فرهنگ ماست البته در نظام چند قرنی اربابرعیتی و سلطنتی فرهنگ ناشایستی بر جامعه ما حاکم شده بود و به یمن پیروزی انقلاب اسلامی اصلاح شد.
وی ادامه داد: بعضاً فرهنگ بیگانگان در کشور ما را جاری کرده بودند که کار مال تراکتور است نه انسان، چرا حرص میزنید در حالی که کار مقدس است.
زلفی گل با بیان اینکه پویش و پالایش فرهنگی مهم است، گفت: نکته دیگری که در بحث فرهنگی بسیار مهم است، بحث ژنوم فرهنگی است. در علوم طبیعی ایمان داریم که خصوصیات والدین از طریق ژن پدر و مادر به فرزندان منتقل میشود و کسی هم منکر نمیشود؛ همین ژنوم فرهنگی هم در فرهنگ است یعنی یک فرهنگ به نسلهای دیگر هم منتقل میشود از طریق محصولاتی که در هر کشوری در موزهها نگهداری میکنیم، از طریق آنها میشود فهمید که فرهنگ سالیان قبل و ژنوم سالیان قبل در عرصه فرهنگی چیست. فرهنگ ژن هویت مداری، امیدآفرینی را در جامعه جاری و ساری میکند.
وزیر علوم با بیان اینکه بحث فرهنگ در جامعه دانشگاهی مهم است، افزود: بخش عمده کار استادان دانشگاه کار فرهنگی است. استادان دانشگاه علاوه بر علم و دانش و مهارت باید نسبت به سایر رفتار دانشجویان خود حساسیت داشته باشند و مواظب آنها باشند و در بخشهای مختلف به آنها مشورت دهند.
وی گفت: این کار دانشگاه تهران که برای اولین بار همایش سرآمدان فرهنگی را مطرح کردند امیدواریم که در دانشگاههای کشور هم مطرح شود این پیام را میخواهد به جامعه فرهیخته داشته باشد که در کنار درسومشق و علم و فناوری و مهارت نهادینه کردن فرهنگ سالم از طریق دانشآموختگان عاقل خیلی مهم است.
زلفی گل ادامه داد: در این دوره مدیریت وزارت علوم روشهایی که انتخاب شدند از جنبههای آنها این بوده است که به مسائل فرهنگی عنایت ویژهای داشته باشند و در نظام انگیزشی و سنجشی وزارت علوم به مسائل فرهنگی توجه کردیم و در آییننامه ارتقا هم به این موضوع توجه ویژهای خواهیم داشت.
وزیر علوم گفت: برای اولین بار سامانهای طراحی شده که شما میتوانید تمام فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها را رصد کنید و روسای دانشگاهها و معاونان فرهنگی مکلف هستند که فعالیتهای فرهنگی روزانه را در این سامانه ثبت کنند زیرا در ارزیابی روسای دانشگاهها و معاونان آنها این فعالیتها را ملاک قرار میدهیم.
وی افزود: سالانه ۱۰ رئیس دانشگاه برتر را انتخاب میکنیم و به آنها نشان سرو تقدیم میکنیم که یکی از شاخصهای ارزیابی ما فعالیتهای فرهنگی آنهاست و ما میتوانیم بفهمیم که این دانشگاه در عرصههای مختلف کانونهای فرهنگی و انجمنهای علمی تشکلهای اسلامی و سمنها و هیئتهای مذهبی چه کارهایی را انجام دادهاند.
انتهای پیام/