در خانهتکانی مواد شوینده را از دسترس کودکان خارج کنید
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، هادی جعفری تبار در آستانه نزدیک شدن به سال جدید و خانهتکانی، با اشاره به اینکه مواد شوینده درواقع به دو صورت اسیدی و بازی است اظهار کرد: بهطورکلی بازها از اسیدها خطرناکترند و این مواد در منازل بهعنوان لولهبازکن، جرمگیر، جوهر نمک و غیره استفاده میشود.
وی افزود: بازها بهطورکلی خطرناکتر از اسیدها هستند چرا که اولاً اسید بسیار تند و بدبو است و کودک مقدار کمتری از آن را میخورد، ولی بازها را به میزان بیشتری میخورند و ثانیاً اسید نکروز انعقادی ایجاد میکند که کمتر در بافت نفوذ میکند ولی بازها نکروز میعانی ایجاد میکنند و تا عمق بیشتری در بافت نفوذ میکنند.
مواد باز موادی هستند که در محلولها یا آب حل میشوند و موجب افزایش غلظت یونهای هیدروژن (H+) در محلول میشوند. بهطورمعمول موادی مانند استون، سدیم هیدروکسید و هیدروکلریک اسید مواد باز هستند. مواد اسیدی موادی هستند که با مواد باز واکنش نشان میدهند و در این واکنشها یونهای هیدروژن را واگذار میکنند. بهعنوانمثال میتوان از اسیدهای سولفوریک، هیدروکلریک و استیک اسید اشاره کرد.
جعفری تبار با اشاره به اینکه کودکان زیر پنج سال بهشدت نسبت به محیط اطراف خود کنجکاو هستند، اظهار کرد: کودکان سعی دارند با اجسام پیرامون خود بازی و یا آن را در دهان خود بگذارند، بنابراین والدین باید هوشیار باشند و برای پیشگیری از بروز برخی آسیبها و حوادث احتمالی محیط امنی برای کودک مهیا کنند.
متخصص گوارش کودکان گفت: متأسفانه گاهی سهلانگاری والدین و افزایش کنجکاوی کودکان موجب بروز مسائلی از قبیل سوختگی از طریق مصرف مواد قلیایی و اسیدی میشود.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که ارتباط دقیق بین میزان آسیب دهان و آسیب مری وجود ندارد یعنی اینکه ممکن است دهان سالم باشد و یا آسیب کمی دیده باشد ولی مری، معده و یا دستگاه گوارش آسیب جدی دیده باشد.
جعفری تبار درباره داروهای پیلینگ، میخچه و شویندههای سبزی به والدین هشدار داد: این داروها را دسترس کودکان قرار ندهید چرا که این مواد دارای ترکیبات شیمیایی هستند و سوزانندگی شدیدی ایجاد میکنند.
داروهای پیلینگ از محصولات شیمیایی هستند که بهمنظور پاکسازی عمیق پوست و از بین بردن لایههای بازدارنده برای تحریک رشد پوست سالم استفاده میشوند. این داروها میتوانند باعث ایجاد حساسیت و سوزش در پوست کودکان شوند، بنابراین بهتر است از استفاده آنها در حضور کودکان خودداری شود. همچنین، میخچهها یا اکسفولیانتها نیز محصولاتی هستند که بعضاً دارای ذرات ریز جهت پاکسازی و آزادسازی سلولهای مرده پوست هستند. این محصولات نیز ممکن است برای پوست حساس کودکان آسیبزا باشند و منجر به سوزش و التهاب شود.
جعفری تبار به والدین توصیه کرد: زمانی که متوجه مصرف مواد قلیایی و اسیدی توسط کودکان شدید سریعاً کودک را به مراکز درمان ارجاع دهد و از اقدامات خودسرانه پرهیز کنید زیرا هر گونه اقدام اضافی میتواند آسیب بیشتری را بر جای بگذارد.
جعفری تبار ضمن بررسی شیوع و عوارض ناشی از بلع اجسام خارجی در کودکان خاطرنشان کرد: انواع و اقسام اجسام خارجی وجود دارند که کودکان با توجه به سن و شرایط سنی خود آنها را بلع میکنند.
وی درباره بلع اجسام خارجی توسط کودکان اظهار کرد: اجسام خارجی که توسط کودکان بلع میشوند معمولاً انواع سکهها، قطعات اسباببازی، تیلهها و هسته میوهها هستند.
متخصص گوارش کودکان با بیان اینکه سن شایع کودکانی که اجسام خارجی را میبلعند ششماهگی تا سهسالگی و در موارد کمتری پنجسالگی است، اظهار کرد: کودکانی که دچار مشکلات تکاملی و عصبی هستند نیز ممکن است اجسام خارجی را بیشتر از همسالانشان ببلعند.
وی ادامه داد: بلع برخی اجسام خارجی خطرناک است، مثلاً باطریهای کوچک سکهای که در اسباببازیها و چراغقوهها گذاشته میشوند میتواند در مری گیر کرده و کمتر از یک ساعت باعث سوراخ شدن آن و عوارض جدی برای کودک شود.
بهطورکلی خوردن اجسام خارجی بهطور اتفاقی یک حادثه شایع در کودکان است و ممکن است منجر به وقوع واقعههای خطرناک شود. اگرچه اجسام مانند باطریها میتوانند در اکثر موارد از معده عبور کنند، اما در صورت عبور از مری، مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد میشود. در بسیاری از موارد، نیاز به جراحی فوری برای خارج کردن اجسام خارجی و تسکین از این خطرات وجود دارد. ازاینرو، اهمیت آموزش به والدین در خصوص پیشگیری از بلع اجسام خارجی، بهویژه در محیطهایی که کودکان در آن حضور دارند، بسیار مهم است.
متخصص گوارش کودکان توصیه کرد: نباید اسباببازیها، ساعتهای مچی و وسایلی که از این باطریها دارند را در دسترس کودکان سنین پایین قرار داد زیرا در صورت بلعیده شدن نیاز به آندوسکوپی دارد بنابراین اگر والدین نسبت به این موضوع شک کردند باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند.
جعفری تبار تصریح کرد: آهنربا یکی دیگر از اجسام خارجی خطرناک است که درصورتیکه توسط کودکان بلعیده شود میتواند موجب گیر کردن قسمتی از روده یا معده توسط آن شود که درنهایت سوراخ شدن روده یا معده را در پی دارد و باید با عمل جراحی سنگین خارج شود در این مورد نیز توصیه میشود کودکان زیر چهار سال به آهنربا دست نزنند.
وی بلعیدن اجسام نوکتیز مانند سوزن، سوزن تهگرد و سنجاققفلی را عاملی برای سوراخ شدن مری، معده و روده دانست که باید جهت درمان کودک را آندوسکوپی کرد.
انتهای پیام/