مقاومت میکروبی نتیجه سوء مصرف آنتیبیوتیکهاست
محمدرضا صالحی در گفتوگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: یکی از مباحث بسیار مهمی که امروزه مورد توجه سازمان بهداشت جهانی و سایر سازمانهای سلامت محور در سراسر جهان است، موضوع مقاومت میکروبی است.
وی با بیان اینکه در کشور ما نیز برنامههای متعددی در پیشگیری و شناخت مقاومت میکروبی اجرا شده و یا در حال اجرا است، افزود: در مطالعات ثابت شده که سوء مصرف آنتی بیوتیک ها مهمترین علت ایجاد مقاومتهای میکروبی است.
این متخصص عفونی ادامه داد: این موضوع از دو وجه قابل بررسی بوده یکی تجویز غلط که ازسوی پزشک انجام می شود و دیگری مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک از سوی بیماران است.
وی گفت: متاسفانه در حال حاضر تعداد زیادی از عزیزان و بیماران به دلیل عوارض آنتی بیوتیک ها در بیمارستان ها بستری هستند و اگر نتوانیم برنامه درستی برای تجویزو روشهای کنترل عفونت طراحی و اجرا بکنیم احتمالا در آینده بر تعداد این عزیزان افزوده خواهد شد.
صالحی با بیان اینکه دو نکته خیلی مهم در بحث تجویز منطقی آنتیبیوتیکها وجود دارد که در منابع علمی مورد توجه قرار گرفته، افزود: اول اینکه بسیاری از عفونتهایی که در حال حاضر در فصل سرد سال انسانها درگیر کرده، عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا و حتی کووید هستند و در قسمت عمدهای شاید بیش از نود و پنج درصد موارد، نیاز به تجویز یا مصرف آنتی بیوتیکها نیست.
وی ادامه داد: نکته دوم در مورد بیمارانی است که خودسرانه آنتیبیوتیک را از داروخانه ها خرید و برای درمان عفونتهای ویروسی استفاده می کنند اما این افراد باید بدانند این درمانها نه تنها باعث بهبود علایم بالینی آنان نخواهدشد بلکه ممکن است که عوارض متعددی مثل عوارض پوستی، عوارض کلیوی یا حتی عوارض گوارشی مثل اسهال و احیاناً درد معده به همراه داشته باشد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان اظهار کرد: از همکاران پزشک خواهش میکنم در تجویز آنتیبیوتیکها دقت بکنند و دستورالعملها را مدنظر قرار بدهند و از هموطنان عزیزم نیز تقاضا دارم، پزشکان خودشان را در تجویز آنتیبیوتیک مورد فشار قرار ندهند و اگر احیاناً پزشک اشاره میکند که بیماری ویروسی است و نیاز به آنتیبیوتیک ترا پی ندارد، آن را بپذیرند؛ استراحت بکنند، مایعات بنوشند تا با اتمام دوره بیماری، سلامتی خودشان را به دست بیاورند.
انتهای پیام/