دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 بهمن 1402 - 17:00
استاد حوزه و دانشگاه:

پیامبران الهی با تکیه بر پایداری و مقاومت موفق به انجام رسالت‌شان شدند

پیامبران الهی با تکیه بر پایداری و مقاومت موفق به انجام رسالت‌شان شدند
یک استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: پایداری و مقاومت از اصولی است که انبیاء بدون التزام به آن، هرگز موفق به انجام رسالت خویش نمی‌شدند.
کد خبر : 893757

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست «مقاومت از دیدگاه قرآن و مقایسه با جبهه غزه» از سلسله نشست‌های دوشنبه‌های دانشگاهی عصر امروز در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان برگزار شد.

استاد حوزه و دانشگاه در این نشست گفت: پایداری و مقاومت از اصولی است که انبیاء بدون التزام به آن، هرگز موفق به انجام رسالت خویش نمی‌شدند. قرآن برای تبیین شاخصه‌های مقاومت، به‌عنوان تنها روش مقابله با دشمنان دین خدا و در نتیجه پیروزی در برابر جبهه باطل راه شیوه‌هایی را معرفی کرده است.

حجت‌الاسلام علیرضا شاه‌فضل افزود: با استناد به بخشی از آیات مرتبط، التفات به شأن نزول و تفسیر آیات و با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی، نمونه‌هایی از این شاخصه‌ها (نظیر وعده قطعی الهی برای هزیمت جبهه باطل و پیروزی جبهه حق، حمایت همه‌جانبه الهی از اهل ایمان، التزام به هزینه‌های مقاومت، لزوم بسیج امکانات و مشارکت همگانی، اجتناب از هرگونه سستی و ناامیدی در مسیر مقاومت و...)، از منظر قرآن، مورد نظر ماست.

وی متذکر شد: مبارزه بین جریان حق و باطل یکی از سنت‌های دیرین الهی است و براساس آموزه‌های دینی، پیروزی جبهه حق بر باطل الزاماتی دارد و جز در سایه مبارزه و ایستادگی دست‌یافتنی نیست. پایداری و مقاومت از اصول اولیای الهی است که انبیای الهی بدون التزام به آن هرگز موفق به انجام رسالت خویش نمی‌شدند.

پیامبران الهی مقابل سنت‌های غلط و مناسبات نادرست اجتماعی ایستادند

این استاد حوزه و دانشگاه متذکر شد: پیامبران الهی با مقاومت در برابر سنت‌های غلط و مناسبات نادرست اجتماعی، پایداری و ازخودگذشتگی در این راه به اصلاح جامعه پرداخته و بدون هیچ ترس و واهمه‌­ای از سختی‌ها و مشکلات فراروی رسالت‌های سنگین الهی خود را به انجام رسانیدند؛ تا آنجا که خداوند درباره ایشان می‌فرماید: «الَّذینَ یُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللَّهِ وَ یَخْشَوْنَهُ وَ لا یَخْشَوْنَ أَحَداً إِلاَّ اللَّهَ وَ کَفى‏ بِاللَّهِ حَسیباً» یعنی (پیامبران) کسانی بودند که تبلیغ رسالت‌های الهی می‌کردند و (تنها) از او می‌ترسیدند و از هیچ کس جز خدا واهمه نداشتند و همین بس که خداوند حسابگر (و پاداش‌دهنده اعمال آنها) است.»

شاه‌فضل متذکر شد: از این آیه فهمیده می‌شود که اگر پیامبران الهی بخواهند کمترین ترس و وحشتى در مسیر ابلاغ رسالت آسمانی خویش و مبارزه با سنت‌های جاهلی و باطل به خود راه بدهند، هرگز، پیروز نخواهند شد؛ بنابراین باید با اتکال به نصرت الهی، قاطعانه مقاومت کنند و بى‌اعتنا به جوسازی‌های بدخواهان و توطئه مفسدان برنامه‌‏هاى خود برای مقابله با باطل را ادامه دهند، چراکه همه حساب‌ها به دست خدا است.

وی در ادامه توضیح داد: قرآن کریم در آیات زیادی به تبیین این الگوی قرآنی می‌پردازد که سنت جاری و جاودان همه انبیای الهی برای تبلیغ رسالت الهی، مقاومت در مقابل دشمنان و بدخواهان و تسلیم نشدن در برابر زیاده‌خواهی کافران و مفسدان است.

این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: یکی از نمونه‌های مهم آن جریان مبارزه طالوت (فرمانده بنى‌اسرائیل) با جالوت (ابر قدرت ستمگر) است: «وَ لَمَّا بَرَزُوا لِجالُوتَ وَ جُنُودِهِ قالُوا رَبَّنا أَفْرِغْ عَلَیْنا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْکافِرینَ. هنگامی که سپاه طالوت با لشکر جالوت روبه رو شدند، گفتند: پروردگارا، «مقاومت» در برابر دشمن را بر ما سرازیر کن و گام‌هایمان را استوار دار و ما را بر این دشمنان کافر پیروز گردان.»

پیامبران الهی با تکیه بر پایداری و مقاومت موفق به انجام رسالت‌شان شدند

شاه‌فضل بیان کرد: از این آیه استفاده می‌شود که سپاه طالوت برای مقابله با سپاه قدرتمند جالوت سه چیز از خداوند طلب کردند، نخست صبر و شکیبایى و استقامت، در آخرین حد آن (نکره بودن «صبر» تأکیدى به این مطلب است). دومین تقاضاى آنها از خدا این بود که گام‌هاى ما را استوار بدار تا از جا کنده نشود و فرار نکنیم، در حقیقت دعاى اول جنبه باطنى و درونى داشت و این دعا جنبه ظاهرى و برونى دارد و مسلماً ثبات قدم از نتایج روح استقامت و صبر است.

وی تأکید کرد: سومین تقاضاى آنها این بود که «خداوندا ما را بر این قوم کافر یارى فرما و پیروز کن» که در حقیقت هدف اصلى را تشکیل می‌دهد و نتیجه نهایى صبر و استقامت و ثبات قدم است، خداوند در دوران مبارزه‌ پیامبر اسلام صلی‌الله علیه و آله و سلم هم همین راهکار را توصیه می‌فرماید و هشدار می‌دهد که از مقاومت کردن، دست برندارید: «فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ وَ لا تَطْغَوْا إِنَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصیرٌ، پس همان‏گونه که فرمان یافته‌‏اى، استقامت کن و همچنین کسانى که با تو به سوى خدا آمده‏‌اند (باید استقامت کنند)! و طغیان نکنید که خداوند آنچه را انجام می‌دهید مى‏‌بیند.»

این استاد حوزه و دانشگاه تشریح کرد: مطابق این آیه، خداوند به پیامبر اسلام صلی‌الله علیه و آله و سلم دستور می‌دهد که بر طریق دینداری و مقابله با معارضین شریعت اسلامی پایداری کند؛ همچنین کسانى هم که از شرک توبه کرده و به آن حضرت ایمان آورده‌اند باید در این مسیر پایدارى کنند و مبادا دست از مقاومت بردارند و طغیان کنند و از بندگى خدا منحرف شوند که او به کار‌های همه بیناست و در صورت عقب‌نشینی همگی را مؤاخذه خواهد کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب