دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

پیشوایی: عدم تطابق رشته‌های دانشگاهی با بازار کار مانع ارتقا بهره‌وری است

پیشوایی: عدم تطابق رشته‌های دانشگاهی با بازار کار مانع ارتقا بهره‌وری است
رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران گفت: پژوهشی سال گذشته انجام دادیم و مشخص شد با افزایش مدرک تحصیلی نیروی انسانی بهره‌وری افزایش نمی‌یابد که ریشه‌های مختلفی می‌تواند داشته باشد از جمله عدم تطابق رشته‌ها با بازار کار، کارایی بازار کار و...
کد خبر : 892852

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، میرسامان پیشوایی، رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران در اجلاس رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که با محوریت نظام ارتقا بهره‌وری در آموزش عالی (ناب) در دانشگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است، گفت: دشمن با علم کردن موضوع ناکارآمدی، به‌ویژه در موضوع اقتصادی به دنبال ضربه زدن به کشور است.

وی خاطر نشان کرد: رشد اقتصادی تنها از دو مسیر اتفاق می‌افتد. رشد اقتصادی یا مبتنی بر افزایش نهاده و سرمایه است و یا این‌که از منابع موجود، بهتر استفاده کرد.

رئیس سازمان ملی بهره‌وری تکلیف بزرگ مدیران ارشد را اجرای سیاست‌های برنامه هفتم توسعه در ۵ سال آینده دانست و گفت: در صدر سیاست‌های کلی برنامه هفتم، اولویت اصلی، تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی با افزایش بهره‌وری کل عوامل تولید است. در این زمینه ۴ مورد «مدیریت»، «سرمایه»، «منابع انسانی» و «فناوری» است. اگر می‌خواهیم مطالبه رهبری محقق شود باید نسبت به این ۴ موضوع بازنگری داشته باشیم و باید از منابع در اختیار، طوری استفاده کنیم که ارزش بیشتری خلق شود.

برای بهره‌وری باید جامعه کوثری داشته باشیم

وی با تأکید بر اینکه بهره‌وری موضوعی دارای فوریت و از نظر راهبردی مهم برای کشور است، خاطر نشان کرد: برای بهره‌وری باید جامعه کوثری داشته باشیم. یعنی مصرف و خرج کم و تولید زیاد باشد.

پیشوایی در مورد رشد اقتصادی در برنامه ششم توسعه گفت: در برنامه ششم قرار بود 2.8درصد از رشد اقتصادی را از محل بهره‌وری افزایش دهیم. ولی دردهه ۹۰ شاخص رشد بهره‌وری کشور 0.4 درصد بوده است. دهه ۹۰ دهه بسیار سختی از نظر اقتصادی برای کشور بود.

وی با بیان اینکه متوسط رشد بهره‌وری در دو سال اول دولت سیزدهم 3.7 درصد بوده است، گفت: حداقل باید ۵ سال متوالی رشد بالای ۳ درصد داشته باشیم تا از رقبای منطقه‌ای جا نمانیم.

رئیس سازمان ملی بهره‌وری به مثالی از بهره‌ور کردن فعالیت‌ها اشاره کرد و گفت: ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور داریم. در تابستان گاهی کار به جایی می‌رسد که برق ادارات قطع می‌شود تا کولر‌های آبی خانه‌ها کار کند. در صورتی که اگر موتور‌ها با موتور bldc جانشین کنیم، ۵ هزار مگاوات برق در تابستان صرفه‌جویی کنیم. این میزان برق به اندازه ۵ نیروگاه اتمی بوشهر است.

وی افزود: ساخت نیروگاه جدید ۳ تا ۴ سال طول می‌کشد ولی همین تابستان می‌توان موتور‌های کولر آبی را جایگزین کرد.

پیشوایی به مثال دیگری از بهره‌وری اشاره کرد و گفت: ما ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی در سال تولید می‌کنیم و از این مقدار، ۲۵ میلیون تن در زنجیره تولید دور ریخته می‌شود. این میزان غذای ۱۸ میلیون نفر است. ۹ میلیارد مترمکعب آب برای این میزان مصرف می‌شود.

رئیس سازمان ملی بهره‌وری به ریشه‌های بهره‌وری اشاره کرد و گفت: بهره‌وری از طریق اصلاح نظام تدبیر و یا نفوذ فناوری و نوآوری انجام می‌شود.

رئیس سازمان ملی بهره‌وری با ارائه مثالی از نظام تدبیر در آموزش عالی گفت: در برخی موارد نظام تدبیر ما مشکل دارد. مثلاً رشته‌ای ۵ عضو هیئت علمی دارد و در کل ۶ دانشجو ورودی دارد.

وی درباره نفوذ نوآوری و فناوری خاطر نشان کرد: یک نقش وزارت علوم ایجاد بهره‌وری در درون وزارت علوم است و نقش دیگر آن کمک به بهره‌وری در سایر بخش‌ها و دستگاه‌ها است.

پیشوایی درباره ضرورت توجه به علم نافع گفت: علم باید خود را در ارتقای بهره‌وری کشور نشان دهد و ارزش افزوده و ثروت ملی تولید کنیم.

ارتباط مدرک تحصیلی و بهره‌وری

وی در مورد نتایج پژوهشی در مورد بهره‌وری و تحصیلات گفت: پژوهشی سال گذشته انجام دادیم و مشخص شد با افزایش مدرک تحصیلی نیروی انسانی بهره‌وری افزایش نمی‌یابد که ریشه‌های مختلفی می‌تواند داشته باشد از جمله عدم تطابق رشته‌ها با بازار کار، کارایی بازار کار و...

رئیس سازمان ملی بهره‌وری با بیان اینکه ما به نیروی انسانی نگاه خلیفه‌الله داریم، اظهار کرد: زمانی تمدن غرب نیروی انسانی را نیروی کار اطلاق می‌کرد و الان از آن به عنوان سرمایه انسانی یاد می‌شود ولی نگاه ما به نیروی انسانی خلیفه‌الله است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب