دلیل گرانیهای اخیر در بازار طلا، خودرو و مسکن چیست؟
مرتضی افقه اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره نوسانات اخیر بازار ارز و طلا اظهار کرد: با توجه به اتفاقات اخیر در منطقه، توجه به این نکته ضروریست که بازار ارز و طلای ما متاثر از اقدامات سیاسی دولتمردان است. این اقدامات ممکن است به صورت سیاستهای پولی و مالی از سوی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بوده و یا از سیاست خارجی ما در منطقه برآورد شود.
وی افزود: اکنون نیز بانک مرکزی طرحهای گستردهای را برای کنترل بازار به اجرا گذاشته است؛ اما بنابر دلایل تحریمی بانک مرکزی نیز مجبور به اقدامات منفعلانه است. با افزایش تنشها در منطقه و هر اتفاق جدیدی که ما را به این بحرانها نزدیکتر کند، ذهن سرمایه گذاران مشوش شده و ممکن است سرمایهها به سمت بازارهای غیر قابل پیشبینی هجوم ببرند.
این اقتصاددان تشریح کرد: در این شرایط معمولا سرمایههای ریالی به ارز تبدیل شده و به نوعی با تقاضای کاذب، بازار ارز را دچار نوسان کنند؛ اما اگر شرایط به سمت وخامت برود ممکن است دیگر سرمایههای فیزیکی مانند خودرو نیز تبدیل به ارز و طلا شود.
وی ادامه داد: به هر حال تا زمانی که تنش در منطقه ادامه یافته و به ما نزدیک شود، آثار منفی آن نیز در اقتصاد کشور ما تاثیرگذار خواهد بود؛ همچنین هرچه این شرایط رو به وخامت رود قطعاً تاثیر آن در معیشت عموم مردم سریعتر و شدیدتر خواهد بود.
چاپ اسکناس و تورم
این اقتصاددان درباره موضوع چاپ اسکناس در آستانه عید نوروز و رابطه آن با تورم گفت: بر اساس قواعد علم اقتصاد، یکی از عوامل تاثیرگذار بر تورم سرعت گردش پول است. چاپ اسکناسهای جدید و به خصوص اسکناسهایی با ارقام درشتتر (مانند اسکناس ۱۰۰ هزار تومانی) باعث افزایش سرعت گردش پول در کشور خواهد شد و قطعا تا حدودی موجب افزایش تورم میشود.
وی ادامه داد: البته شایان ذکر است که چاپ اسکناس درشت به جهت تورم و عدم کارایی اسکناسهای ریزتر، برای بانک مرکزی و مقامات پولی به صرفه است و همچنین اقتضای ایام پیش از عید نوروز نیز چاپ اسکناسهای را توجیه میکند؛ به همین جهت چاپ اسکناس از سوی بانک مرکزی نیز در پاسخ به این نیاز بوده است.
مسکن و خودرو هم به دلیل نزدیک شدن به عید گران شد؟
افقه در خصوص تحرکات اخیر بازار مسکن و خودرو گفت: با توجه به اخباری که در فضای مجازی دست به دست میشود، به نظر میرسد که مردم نگران افزایش قیمتها در سال آینده هستند. از این رو برخی از این تحرکات را میتوان به افزایش تقاضا مردم بر اساس انتظارات تورمی نسبت داد.
وی ادامه داد: متاسفانه دولت برای کنترل این تحرکات قیمتی نیز اقدام موثری انجام نمیدهد. در ماههای اخیر نیز حجم بالایی از گفتاردرمانیها توسط دولتمردان صورت گرفت که به نتیجه نزسیدن این اخبار موجب افزایش بی اعتمادی عمومی به وعدههای دولت هم شد.
تاثیر قوانین جدید بانک مرکزی بر بازار طلا
افقه با توجه به بخشنامه اخیر بانک مرکزی مبنی بر اجباری بودن عرضه طلای وارداتی به کشور در بستر مرکز مبادله طلا و ارز تصریح کرد: اقدامات مانند اجبار واردکنندگان طلا به ارائه آن در بستر مرکز مبادلات طلا و ارز صرفا اقداماتی تئوری است. قبل از این نیز بخش نامههای اینچنینی برای کنترل بازار صادر شده بود؛ اما هر بار این بخشنامهها به طریقی دور زده شده و اثر چندانی بر بازار ندارد.
انتهای پیام/