سهم هوش مصنوعی در هدایت انقلاب صنعتی چهارم چقدر است؟
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، تا سال ۲۰۳۵ فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی قرار است باعث افزایش بهره وری نیروی کار شود و برای ۱۶ صنعت در حوزههای مختلف افزایش چشمگیری در تولید به همراه داشته باشد. هوش مصنوعی میتواند به میزان ۳.۸ تریلیون دلار ارزش افزوده ناخالص تا سال ۲۰۳۵ به بخش تولید اضافه کند که در مقایسه با حالت معمولی کسب و کارها افزایشی ۴۵ درصدی دارد.
استفاده از هوش مصنوعی در صنعت، کنترل کیفیت، کوتاه شدن زمان طراحی و کاهش تولید ضایعات را به همراه خواهد داشت. چند سالی است که هوش مصنوعی باعث دگرگونی صنعت در حوزههای مختلفی شده و این تحولات در سالهای آینده چشمگیرتر خواهد بود.
یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در زنجیره تأمین است، تولیدکنندگان اکثراً با یک زنجیره تأمین بزرگ با سفارش، خرید، مواد لازم برای پردازش مختلف سر و کار دارند. مدیریت این موارد به صورت دستی و انسانی زمان زیادی را از نیروی انسانی متخصص میگیرد.
به طور مثال تولیدکننده مواد اولیه خود را از دو تولیدی دیگر دریافت میکند. پس از مدتی مشکلی در مواد تولیدی یکی از شرکتها دیده میشود. شما میتوانید با استفاده از هوش مصنوعی این مواد را پیگیری کرده و محلهای استفاده شده را پیدا کنید تا محصولات به طور کامل اصلاح شوند؛ البته این مدیریت زنجیره تأمین هوشمند کاربردهای متنوع دیگری هم دارد.
در همین رابطه علی اکبر کریمی عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: در دنیای فعلی مهمترین موضوعی که میتواند موجب کسب ارزش افزوده بیشتر از منابع شده و هزینه کمتری را برای تولید در تمامی بخشهای اقتصادی به همراه داشته باشد، استفاده از سطوح بالاتر فناوری، علم و دانش است و در این میان استفاده از دانش شرکتهای دانشبنیان میتواند سطوح فناوری بالاتر را در تولید محصولات ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: دقیقا این تحول با انقلاب صنعتی ارتباط دارد. ایران در سه انقلاب صنعتی گذشته حضور چشمگیر نداشته و با مشکلات ناشی از عدم اجرای آن دست و پنجه، نرم نکرده است؛ اما نباید تصور کرد که هیچ انقلاب صنعتی دیگری در راه نیست. موتور چهارمین انقلاب صنعتی از مدتها پیش روشن شده است و ما در میانه انقلاب صنعتی چهارم قرار داریم. این انقلاب، اقتصاد را دگرگون خواهد کرد و اساس زندگی را تغییر خواهد داد.
پیشرفت قابل توجه سهم دانشبنیانها از تولید ملی، رشد اقتصادی و صادرات غیرنفتی
وی افزود: در کشور ما سیاستی که در سالهای اخیر دنبال شده است بحث تشویق و توسعه شرکتهای دانش بنیان بوده است و شاهد هستیم که تعداد شرکتهای دانشبنیان افزایش قابل توجهی پیدا کرده و گامهای متعددی در سالهای اخیر برای حمایت از دانشبنیانها انجام شده است، مجلس نیز با تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان، گامهای بلندی در این زمینه برداشته است و شاهد هستیم که سهم دانشبنیانها از تولید ملی، رشد اقتصادی و صادرات غیرنفتی با پیشرفت قابل توجهی همراه شده است.
کریمی تصریح کرد: اگرچه حضور دانشبنیانها در اقتصاد با رشد قابل توجهی همراه شده است؛ اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله معناداری وجود دارد و هنوز هم بسیاری از صنایع کشور، تجهیزات فرسوده و قدیمی دارند و باید با استفاده از دستاوردهای دانش و فناوری شرکتهای دانشبنیان به تکنولوژیهای روز تولید در جهت استفاده بهتر از مواد اولیه و هزینه کمتر برای تولید تجهیز شوند.
تکمیل حلقههای تولید توسط دانشبنیانها در اتقلاب صنعتی
وی افزود: بسیاری از حلقههای زنجیره تولید در کشور ما دارای خلأ است و دانشبنیانها میتوانند به تکمیل این حلقهها در زنجیره تولید رشتههای صنعتی موثر باشند و در دنیا هم با سطوح بالای فناوری، ارزش افزوده بالاتری را حاصل میکنند.البته این تحول به حضور و مشارکت در چهارمین انقلاب صنعتی برمیگردد.
عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس تصریح کرد: هرچه سهم شرکتهای فناور در تولید بیشتر باشد میتوان با حجم و تناژ کمتر از مواد اولیه ارزش ارزی بیشتری از صادرات به دست آورد و در کشورهای پیشرفته با بررسی وضعیت تولید و صادرات این نتیجه حاصل میشود که با مواد اولیه کمتر ارزش افزوده بالاتری را برای تولیدات خود حاصل میکنند.
وی درباره نقش هوش مصنوعی در رشد بهتر اقتصادی اظهار کرد: با توجه به سرمایههای انسانی گستردهای که در کشور وجود دارد بستر بالقوه برای بهرهگیری از هوش مصنوعی در اداره امور اقتصادی کشور وجود دارد و کاهش نیروی انسانی، افزایش دقت و راندمان و کارایی فعالیتها وجود دارد و جزء زمینههایی است که در دنیا نو و جدید است و در کشور ما نیز باید از این ظرفیت در جهت رشد اقتصادی بهتر بهره برد.
عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در مجلس درباره نقش هوش مصنوعی در رشد بهتر اقتصادی اظهار کرد: با توجه به سرمایههای انسانی گستردهای که در کشور وجود دارد بستر بالقوه برای بهرهگیری از هوش مصنوعی در اداره امور اقتصادی کشور به ویژه رسیدن به اهداف انقلاب صنعتی و افزایش دقت و راندمان و کارایی فعالیتها وجود دارد و جزء زمینههایی است که در دنیا نو و جدید است و در کشور ما نیز باید از این ظرفیت در جهت رشد اقتصادی بهتر استفاده کرد.
انتهای پیام/