زمستان و مشکل همیشگی خشکی پوست
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا – مریم قاسمی: با شروع فصل سرما و خشک شدن هوا پوست رطوبت خود را از دست داده و بسیاری از ما با مشکل خشکی پوست در فصل زمستان مواجه می شویم. خشکی پوست در فصل زمستان عارضه ای شایع میان افراد بوده و تقریبا همه ما آن را در طول زندگی خود تجربه می کنیم. لایه خارجی پوست که وظیفه مرطوب و روغنی نگه داشتن پوست را بر عهده دارد در فصل سرما رطوبت خود را از دست داده و پوست با کمبود رطوبت مواجه می شود.
محمد گلچین، متخصص پوست در این باره گفت: استفاده از تجهیزاتی مانند دستگاههای بخور میتواند تا حد زیادی مشکل خشکی هوا را برطرف کند، ادامه میدهد: مرطوب کردن هوای خانه به خصوص در طول شب و حین خواب تا حد زیادی از خشکی پوست جلوگیری میکند. یکی از بحثهای دیگر به شست و شو و استفاده از وسایل بهداشتی مربوط میشود چرا که شست و شوی زیاد و تماس بیش از حد پوست با شامپو و صابون سبب خشکی پوست شده و با توجه به این که چربی قسمت سر، صورت و بالاتنه نسبت به قسمت ساعد و پاها بیشتر است در زمان شستشوی این قسمتها لازم است دقت بیشتری صورت بگیرد.
گلچین، ادامه داد: برای جلوگیری از خشکی پوست بعد از هربار استحمام لازم است از مرطوب کنندههای پوست استفاده شود تا مرطوبکنندهها، چربی طبیعی پوست را که بر اثر استحمام از بین رفته است، جبران کنند. اما درباره چرایی و لزوم استفاده از انواع مرطوب کنندهها این گونه باید گفت که که از آن جایی که چربی طبیعی پوست برای جلوگیری از تبخیر آب پوست ضروری است، بنابراین مرطوب کنندهها، سبب حفظ و رطوبت پوست و جلوگیری از خشکی آنها میشود زمان مصرف مرطوبکنندهها بلافاصله بعد از استحمام و خشک کردن بدن با حوله است.
این متخصص پوست با اشاره به افرادی که در فصل زمستان با وجود گرم بودن فضای داخل خانه، به هنگام شستن دست و صورت از آب گرم و با گرمایی زیاد استفاده میکنند افزود: بهتر است برای شستشوی دست و صورت از آب ولرم استفاده شود و در کنار آن حتما از کرمهای مرطوبکننده مانند وازلین استفاده شود. البته در این زمینه جوانان و افرادی که مستعد جوش هستند بهتر است برای جلوگیری از این مشکلات از کرمهای مرطوبکننده فاقد چربی استفاده کنند. همچنین لازم است در هوای سرد حتما از پوشش مناسب استفاده شود و برای دستها حتماً از دستکش استفاده شود چراکه سرما یکی از عوامل مهم خشکی پوست دست به شمار میرود.
سن بالاتر مراقبت بیشتر
محمد گلچین در ادامه به نکته دیگری اشاره کرد و گفت: با کم شدن فعالیت افراد در سنین بالا، تعداد غدد چربی وعرق واقع در سطح پوست که عامل اصلی مرطوب نگه داشتن پوست هستند کاهش مییابد و همین عامل باعث ایجاد خشکی پوست به ویژه در افراد مسن میشود، این عارضه در سنین بین ۵۵ تا ۶۰ سالگی شایعتر بوده و به همین دلیل لازم است در این شرایط سنی توجه بیشتری نسبت به خشکی پوست صورت گیرد چرا که در موارد متعدد خارش پوست به عنوان یکی از عوارض خشکی ظاهر میشود.
به گفته این متخصص پوست و مو، نوع داروهای مصرفی نیز از جمله مواردی است که میتواند خشکی پوست را تشدید کند به همین دلیل برخی بیماریها نیز میتواند باعث خشکی پوست شود. عوامل ژنتیکی، عدم مصرف آب و مایعات به مقدار کافی، قرارگرفتن درمعرض آفتاب شدید یا مداوم، شستن زیاد پوست دست و صورت مهمترین عواملی هستند که خشکی پوست را تشدید میکنند. نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد تاثیر تغذیه است چراکه میتواند تاثیر بسزایی در حل این مشکل داشته باشد. به همین دلیل اشخاصی که به خشکی پوست مبتلا هستند بهتر است از مایعات، میوهها و سبزیجات که مانع خروج رطوبت از سطح پوست میشوند، بیشتر استفاده کنند.
همچنین خوراکیهای با محتوای سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ همچون ماهی و غذاهای دریائی و همچنین حاوی منابع سرشار از ویتامینهای محلول در چربی از قبیل ویتامینهایای وآ که درجگر گوساله و گوسفند، هویج، زردآلو و همچنین ویتامینهای متنوعی که در خرمالو وجود دارد، منابع خوبی برای پیشگیری از خشکی پوست در این فصل هستند.
انتهای پیام/