سویه جدید کرونا چقدر خطرناک است؟
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ تاکنون مشخص نشده است که این سویه جهش یافته جدید نسبت به سویههای قبلی ویروس کرونا باعث ایجاد بیماری شدیدتر شود، با این حال، سریعتر از جد خود، سویه BA.۲.۸۶ در حال گسترش است.
سازمان جهانی بهداشت در آخرین گزارش خود نوشت: «JN.۱ همچنان در چندین کشور گزارش شده و شیوع آن به سرعت در سطح جهانی در حال افزایش است.»، سازمان جهانی بهداشت انواع مورد توجه را آنهایی تعریف میکند که به اندازه کافی نگران کننده هستند تا مطالعات آزمایشگاهی و تحقیقات میدانی آنها را افزایش دهند.
انواع موردتوجه همچنین باید دارای جهشهای ژنتیکی باشند که ویژگی کلیدی ویروس را تغییر میدهند، مانند قابلیت انتقال آن یا اینکه چگونه از درمانها و واکسنها فرار میکند. این سویه همچنین باید به گونهای در حال رشد باشد که بتواند "یک خطر نوظهور برای سلامت عمومی جهانی باشد.
سویه جدید COVID-۱۹ JN.۱ چیست؟
سویه جدید کروناویروس، JN.۱، از جدیدترین نوع قبل از خود به نام BA ۲.۸۶ نوع Pirola از Omicron نشات گرفته است. دکتر امش آدالجا، محقق ارشد مرکز امنیت سلامت جانز هاپکینز، JN.۱ را به «نوعی دیگر Omicron» تشبیه کرده است.
JN.۱ و BA.۲.۸۶ بسیار شبیه هستند و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا (CDC) پیشبینی میکند که واکسنها به یک روش برای هر دو سویه عمل میکنند، همانطور که واکسنهای بهروز شده درمان مؤثری برای BA.۲.۸۶ بودند. واریانتها میتوانند از نظر شدت، سرایت و پاسخ به درمانهای علائم متفاوت باشند.
علائم JN.۱ چیست؟
آمیتیس رمضانی متخصص بیماری عفونی در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا در مورد سویه جدید کرونا اظهار کرد: از حدود چند ماه پیش با سویهای به اسم پیرولا مواجه بودیم که در دنیا غالب شده بود و نسبت به سویههای قبلی جهشهای بیشتری داشت به نحوی که تنها در قسمت اسپایک ویروس ۳۰ جهش رخ داده بود و به همین دلیل حتی واکسنهای جدیدی نیز که بروزرسانی شده بودند چندان روی این ویروس تاثیر نگذاشتند.
وی افزود: سویه JN.۱ مشتق شده از BA.۲.۸۶ است، بنابراین نگرانی وجود دارد که ممکن است بیشتر قابل انتقال باشد و علائم مختلفی را نشان دهد.
یکی از پزشکان درباره تغییر این علائم میگوید: «بنابراین با نوع جدید، نوع پیرولا، ما میدانیم که نه تنها تب، آبریزش بینی، سردرد را تجربه میکنیم، بلکه حس بویایی را از دست میدهیم، اما ممکن است با آن اسهال هم داشته باشید. گرفتگی معده نیز میتواند با سویه پیرولا ظاهر شود.
متخصص بیماری عفونی تصریح کرد: خستگی مفرط نیز ممکن است یک علامت مشخص باشد، زیرا افراد پس از ابتلا به آن احساس شکستگی میکنند، اگرچه سطح ویروس در حال کاهش است، اما دانشمندان پیشبینی میکنند که با شروع سال جدید میلادی و افزایش رفتوآمدها این روند معکوس خواهد شد.
وی ادامه داد: «این سویه جدید دارای تغییراتی است که قدرت چسبندگی به گیرندههای A ۲ را افزایش میدهد و باعث افزایش پاتوژنیسیته ویروس میشود. این سویه در حال حاضر در بسیاری از کشورها شناسایی شده و در آمریکا در حال تبدیل شدن به سویه غالب است.»
رمضانی در ادامه گفت: «اگرچه نگرانیها به اندازه زیادی وجود ندارد، احتمالاً تا حدی لازم است تا استفاده از ماسک در مکانهای عمومی را افزایش دهیم. این اقدام معمولاً زمانی که در سایر کشورها سویههای جدید شناسایی میشود و تعداد موارد ابتلا و پیک افزایش مییابد، در کشورهای دیگر رواج پیدا میکند و حدود دو ماه طول میکشد تا این اتفاق در کشور ما نیز رخ دهد.
نوع JN.۱ به کدام کشورها گسترش یافته است؟
پس از اینکه این سویه جدید اولین بار در ماه سپتامبر (شهریور) در ایالات متحده مشاهده شد، در ۴۱ کشور گسترش یافته است. نوع جدید به دلیل افزایش نرخ انتقال، اکنون توسط آژانسهای بهداشت عمومی در سراسر جهان تحت نظارت دقیق قرار دارد.
این سویه جدید تا دو هفته قبل (۱۶ دسامبر) در ایالات متحده آمریکا، هند، چین، فرانسه، ایسلند، پرتغال، اسپانیا، هلند، کانادا، سنگاپور، انگلیس، سوئد و ژاپن و بسیاری از کشورهای دیگر شناسایی شده است و سازمان جهانی بهداشت (WHO) JN.۱ را به عنوان «سویه تحت نظر» طبقه بندی کرد.
انتهای پیام/