دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

از بدعهدی بیمه‌ها تا مشکلات ارزی بلای جان صنعت داروسازی/ زنگ خطر ورشکستگی برای داروخانه‌ها به صدا درآمد

از بدعهدی بیمه‌ها تا مشکلات ارزی بلای جان صنعت داروسازی  زنگ خطر ورشکستگی برای داروخانه‌ها به صدا درآمد
بدعهدی بیمه‌ها و مشکلات ارزی بلای جان صنعت داروسازی کشور شده به نوعی که رئیس انجمن داروسازان هشدار داده است که شاید برخی از داروخانه‌های کشور اعلام ورشکستگی کنند.
کد خبر : 889804

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، موضوع کمبود دارو یکی از مشکلاتی است که برخی از داروخانه ها را با مشکل رو به رو کرده اما از سوی دیگر گرانی دارو و مشکلات مالی این گمانه زنی را به وجود آورده است که حتی برخی از داروخانه ها را به سمت ورشکستگی کشانده باشد.

 محمدرضا کشاورز بازرس انجمن داروسازان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری آنا گفت: یکی از مشکلات استراتژیک که گریبان‌گیر شرکت‌های داروسازی شده، فروش اینترنتی دارو بوده و این موضوع عمل توزیع دارو را در کشور با مشکل مواجه کرده است.

بازرس انجمن داروسازان افزود: از سوی دیگر در حال حاضر کمبود نقدینگی یه یک مسئله جدی برای داروخانه‌داران تبدیل شده است، شرکت‌های دارویی و داروسازان هم با مشکل کمبود نقدینگی رو به رو هستند در تامین نقدینگی مورد نیاز چالش دارند در نتیجه تمامی این صنف‌های مرتبط با یک مشکل مشترک دست و پنجه نرم می‌کنند، همچنین از زمان اجرا طرح دارویار شاهد 30 درصد افزایش قیمت بوده ایم.

کشاورز در ادامه گفت: بدعهدی برخی از بیمه ها و سازمان برنامه و بودجه در بحث نقدینگی باعث شده است تا زنجیره دارو در کشور با برخی از مشکلات رو به رو شود.

عوامل کمبود دارو در بازار

بازرس انجمن داروسازان اظهار کرد: در بحث کمبود دارو با دو وجه مواجه هستیم؛ یکی بحث کمبود ارز مرغوب و تحریم ، یکی دیرکرد تخصیص اعتبار از بانک مرکزی که مورد دوم نقش بسیار پررنگ تری در کمبود دارو دارد.وقتی در پرداخت وجه تاخیر ایجاد می شود، چرخه تولید با کندی مواجه شده و جبران این کمبود پس از تخصیص وجه، ۳ تا ۶ ماه زمان‌بر خواهد بود.

کشاورز در پاسخ به سوالی در مورد گران شدن و یا نایاب شدن برخی داروها بیان کرد: تغییر ارز ترجیحی به ارز نیمایی یکی از عوامل گرانی دارو بوده است ولی برای جبران گرانی دارو شرکت های بیمه موظف شده اند تا مابه‌تفاوت قیمت های قبلی و جدید را پرداخت کنند اما متاسفانه برخی از بیمه ها بدعهدی می کنند.

کدام سازمان بیمه خوش حساب تر است؟

طبق اعلام وی به ترتیب بیمه‌های تأمین اجتماعی، نیروهای مسلح، خدمات درمانی و سلامت از سایر بیمه‌ها بیشتر مورد استفاده خانواده‌ها قرار می‌گیرد. همچنین بعد از بیمه بانک‌ها، بیمه نیروهای مسلح از همه خوش حساب تر و تأمین اجتماعی از همه بدحساب تر بوده است.

۴۰ درصد داروخانه‌‌‌ها در آستانه ورشکستگی هستند!

شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان هم در رابطه با مهمترین چالش‌های داروخانه‌داران گفت: در حال حاضر کمبود نقدینگی یه یک مسئله جدی برای داروخانه‌داران تبدیل شده است، شرکت‌های دارویی و داروسازان هم با مشکل کمبود نقدینگی رو به رو هستند در تامین نقدینگی مورد نیاز چالش دارند در نتیجه تمامی این صنف‌های مرتبط با یک مشکل مشترک دست و پنجه نرم می‌کنند.

وی در رابطه با اینکه آیا بانک‌ها و یا سازمان غذا و دارو موظف به حل این مشکل و ارائه راهکار است، افزود: داروخانه‌داران و داروسازان تقاضایی در این زمینه از سازمان غذا و دارو نداشتند. سازمان غذا و دارو به عنوان یک ارگان رگولاتوری، وظیفه دارد که به امور و وظایف تنظیم‌گری خود مبادرت کند؛ بنابراین درخواست حمایتی از آنها نداریم، اما درخواستمان از سازمان غذا و دارو این است که نگاه منصفانه‌ای نسبت به خدمتی که در داروخانه‌ها ارائه می‌کنند، داشته باشد. درخواست داروخانه‌ها از سازمان غذا و دارو برابری حق الزحمه با میزان سختی و چالش‌ها است.  

باید برنامه ریزی دقیق انجام شود

کلانتری با تاکید بر اینکه محصولاتی که در داروخانه‌ها  توزیع می شوند کالای استراتژیک هستند و نظارت‌های ویژه‌ای را می‌طلبد، تصریح کرد: باید برنامه ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که جلوی هرگونه کمبود گرفته شود. در جریان کمبود دارو ابتدا به ساکن داروخانه‌ها با مشکل جدی رو به رو می‌شوند. برای مثال وقتی یک دارو دچار کمبود می‌شود، به نوعی امنیت دچار خطر شده است.

وی ادامه داد: در جریان کمبود دارو مردم برای پیشگیری از هرگونه بحران اقدام به دپوکردن دارو در خانه‌های خود می‌کنند و بیشتر افراد با ارائه نسخه به داروخانه‌های متعدد بیشتر از نیاز چندماهه خود دارو در خانه‌های خود نگهداری می‌کنند. همین موضوع باعث بالا رفتن تقاضا برای یک دارو شده و داروخانه ملزم به افزایش سفارش‌ها به شرکت‌های پخش دارو می‌شود. وقتی یک کمبود در بازار احساس می‌شود، شرکت‌های پخش دارویی در این شرایط قاعده و قوانین خاصی در نظر می‌گیرند.

رئیس انجمن داروسازان افزود: هرچه میزان تقاضا از سوی مردم و داروخانه‌ها بالا می‌رود، مصوبه‌های شرکت‌های پخش دارو هم بیشتر می‌شود. تسویه حساب روزانه، تسویه حساب به صورت نقدی، تسویه در پای بارگیری و یا در بهترین حالت تسویه حساب 15روزه مصوبه‌هایی است که شرکت‌های پخش دارو در زمان بحران و کمبود یک دارو برای داروخانه‌داران در نظر می‌گیرند.

وی با تاکید بر اینکه اولین آسیب کمبود و بحران دارو در کشور دامن داروخانه‌داران را می‌گیرد، اظهار کرد: تغییر سیستم تسویه داروخانه‌داران با شرکت‌های پخش دارو یک بحران نقدینگی برای داروخانه‌ها به وجود می‌آورد که هیچ راهکاری برای آن در دسترس نیست. 

کلانتری در ادامه عنوان کرد: در زمان آرامش بازار تسویه حساب داروخانه‌ها با شرکت‌های پخش مدت‌دار است. از طرف دیگر بیمه در بهترین حالت بدهی خود به داروخانه‌داران را سه‌ماهه تسویه می‌کند؛ اما وقتی یک دارو نایاب می‌شود، فرصت استمهال ده‌روزه برای داروخانه در نظر می‌گیرند. ببینید این اتفاق چه نقدینگی را از داروخانه به خودش اختصاص می‌دهد.

وی تصریح کرد: از آن طرف داروخانه‌ها وارد فازی می‌شوند که باید تعهداتشان را نسبت به سازمان‌های بیمه گر رعایت کنند. بیمه‌ای که طلب داروخانه‌داران را هیچ وقت به موقع نمی‌دهد و می‌گوید سهم ارز را به من نداده‌اند، بار بحران نقدینگی را بر دوش داروخانه‌داران می‌گذارد.  در نتیجه داروخانه‌داران از سوی شرکت‌های پخش دارویی و سازمان‌های بیمه‌گر تحت فشار قرار می‌گیرند.از یک طرف داروخانه باید به شرکت پخش در مدت کوتاه پول را بپردازد از طرف دیگر بیمه دیر پول می دهد.

وی تاکید کرد: با وضعیت کنونی زنگ هشدار برای ورشکستگی داروخانه‌ها به صدا درآمده است. آمارهای ما می‌گوید بیش از 40 درصد داروخانه های کشور در مرز ورشکستگی هستند. به‌رغم طرح دارویار که به قیمت دارو اضافه شده بازهم تاکید می کنم بیشتر داروخانه‌ها در مرز ورشکستگی کار می‌کنند.

داروخانه‌داران برای افزایش بودجه خود چه کاری انجام می‌دهند؟

به گفته صاحبان داروخانه‌ها آن‌ها برای تأمین نقدینگی خود با وجود افزایش قیمت‌های حال حاضر و انباشت سرمایه‌شان در حساب بیمه‌ها و ناتوانی مؤسسات بیمه در پرداخت به موقع مطالبات آن‌ها مجبور به گرفتن وام از بانک‌ها شده‌اند. یکی از داروخانه‌داران مدعی است که یک میلیارد تومان از بیمه طلبکار است؛ اما مدت طولانی است بیمه توانایی پرداخت طلب او را ندارد از همین رو مجبور است از خرید برخی برندهای دارویی خودداری کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب