دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

افزایش معتادان متجاهر و هدررفت بیت‌المال، مهم‌ترین پیامد اجرای طرح‌های اجباری ترک اعتیاد

افزایش معتادان متجاهر و هدررفت بیت‌المال، مهم‌ترین پیامد اجرای طرح‌های اجباری ترک اعتیاد
اجرای طرح‌های اجباری برای درمان معتادان متجاهر تاکنون اثربخشی چندانی نداشته و افزایش تعداد این گروه از آسیب‌دیدگان اجتماعی گواه نتیجه‌بخش نبودن اینگونه اقدامات غیراصولی است.
کد خبر : 889240

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، فرزانه فراهانی، از گسترش معضل اعتیاد در کشور ما و افزایش شمار معتادان متجاهر بیش از یک دهه می‌گذرد و این بلای خانمانسوز روز به روز پیچیده‌تر می‌شود و افراد بیشتری را گرفتار خود می‌کند.

امروزه با وجود اجرای طرح‌های مختلفی که از طرف دستگاه‌های تصمیم‌گیر در حوزه مبارزه با اعتیاد در کشور و به ویژه در کلانشهری مثل تهران اجرا می‌شود همچنان شاهد حضور معتادان متجاهر در نقاط مختلف شهر هستیم.

بیشتر معتادان متجاهر حاضر در پاتوق‌ها و کلونی‌های مصرف موادمخدر را کسانی شامل می‌شوند که بارها و بارها در اجرای طرح‌های مختلف دستگیر شده و به مراکز ماده ۱۶ منتقل شده‌اند و هر بار ۳ تا ۶ ماه و گاهی تا ۱ سال نیز در آن مراکز حضور داشته‌اند؛ اما باز هم پس از اتمام دوره خود به جای قبلی پاتوق مصرفشان بازگشته‌اند و این مسئله بی‌اثر بودن اجرای طرح‌های اجباری را به اثبات می‌رساند.

درمان اصولی اعتیاد، مهمترین و بهترین راه برای کاهش جدی‌ترین معضل اجتماعی کشور است و همه کارشناسان و متخصصان باتجربه و دلسوز این حوزه صحت این امر را تاکید می‌کنند.

گروه اجتماعی فاران یکی از گروه‌های فعال در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی و به ویژه اعتیاد است که به طور اصولی و درست و با بهره‌مندی از درمانگران متخصص و مددکاران اجتماعی باتجربه در زمینه ترک معتادان به آن‌ها خدمات خوبی را ارائه می‌کند.

این گروه در حال حاضر در بهاران منطقه ۱۴ شهرداری تهران مجموعه‌ای اقامتی، درمانی و کارآفرینی را برای معتادانی که به طور تمایلی و خودخواسته قصد ترک اعتیاد دارند را راه‌اندازی کرده است و دوره درمان معتادان در این مجموعه بلندمدت محسوب می‌شود. 

بی‌اثر بودن دوره‌های درمانی کوتاه مدت ترک اعتیاد!

محمدحسین شیخ مدیر واحد مددکاری اجتماعی مرکز فاران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، اظهار کرد: علت اینکه بیماران معتاد در مرکز فاران به طور بلندمدت حضور دارند این است که عادت به قرار گرفتن در فضای کار برای افراد جا بیوفتد و اینکه متاسفانه اثر جسمی و روانی موادمخدر فعلی که مثل شیشه و هروئین توسط معتادان مصرف می‌شود، در کوتاه مدت از بین نمی‌رود.

وی اضافه کرد: اکثر کمپهای ترک اعتیاد دوره درمانی کوتاه مدت و میان مدت ۲۱ تا ۴۲ روز را برای معتادان تعیین می‌کنند و وسوسه دوباره مصرف موادمخدر بلافاصله بعد از این تاریخ دوباره ایجاد می‌شود و باعث لغزش مجدد فرد معتاد خواهد شد.

مدیر مددکاری مرکز فاران در ادامه یادآور شد: مراجعه و حضور افراد معتاد در این مرکز کاملا تمایلی است و پس از حضور یک هفته الی ۱۵ روز در اتاق سم زدایی حضور دارند و دوران نقاهت اولیه را پشت سر می‌گذارند.

شیخ خاطرنشان کرد: با طی کردن دوران سم زدایی معتادان در مسیر بهبودی بنا به شرایطی که دارند می‌توانند به بخش کار و کارآفرینی ما وارد شوند و در بخش‌های مختلف مونتاژ و بسته‌بندی لوازم پزشکی، تولید جعبه‌های هدیه و ... که برای آن‌ها درآمد و حقوق مشخصی هم به همراه دارد، مشغول به کار شوند و با کمک درمانگران باتجربه و دلسوز این مرکز به مرور به بازسازی و درمان خود بپردازند.

وی تاکید کرد: مجموع زمانی که افراد در مرکز اجتماعی فاران حضور دارند ۴ ماه است و پس از این مدت نصف مبلغ کارکرد خود را می‌گیرند و نصف مبلغ نیز یکماه پس از ترخیص معتادان بهبود یافته با مراجعه مجدد و اخذ کیت و البته در صورت عدم لغزش به آن‌ها پرداخت خواهد شد.

مدیر مددکاری اجتماعی مرکز فاران اضافه کرد: درمان بیماران معتاد در این مجموعه اقامتی و درمانی، رایگان است و هزینه‌ای از بیماران معتاد که در بسیاری از موارد کارتن خواب و بی‌خانمان نیز هستند دریافت نمی‌شود.

شیخ تصریح کرد: برخی از بیماران معتاد پس از پایان دوره درمان خود توسط خانواده پذیرش نمی‌شوند و جایی را برای زندگی ندارند و ما به این افراد اجازه می‌دهیم تا برای زمان بیشتری یعنی بین ۶ تا ۹ ماه در مرکز اقامتی بمانند و در نهایت با اقدامات مددکاری یا به خانواده وصل شوند و یا اینکه مسئله اشتغال را حل کرده و در بیرون از مرکز بی سقف و سرپناه نمانند و توسط جامعه مورد پذیرش قرار بگیرند.

آسیب‌های مراکز اجباری در درمان بیماران معتاد!

یادآور شد: اغلب مراجعان مراکزی که مثل مرکز فاران به درمان تمایلی بیماران می‌پردازند، را افرادی دربرمی‌گیرند که آسیب دیده از حضور در مراکز اجباری ترک اعتیاد هستند و علت لغزش خود را برخوردهای نامناسب مسئولان و درمانگران مراکز اجباری عنوان می‌کنند و البته ما هرگز با رها کردن معتادان پرخطر هم موافق نیستیم.

مدیر مددکاری اجتماعی مرکز فاران خاطرنشان کرد: در مراکز اجباری ترک اعتیاد به این مسئله که افراد معتاد مصرف کننده کدام ماده مخدر و محرک بوده‌اند، توجهی نمی‌شود و به آن‌ها پیشنهاد داده می‌شود که اگر نمی‌توانند به راحتی ترک کنند متادون مصرف کنند و فرد معتاد به دلیل اینکه انتخاب دیگری ندارد، در نهایت به مصرف متادون روی آورده و به جای ترک، مصرف یک ماده مخدر بسیار خطرناک‌ و کشنده را در پیش می‌گیرد.

شیخ تاکید کرد: متأسّفانه دولت، نهادهای تصمیم گیر در حوزه اعتیاد و کارتن خوابی حاضر نیستند که با فعالان مجموعه‌های اختیاری ترک اعتیاد دور یک میز بنشینند تا هر دو گروه دغدغه‌های خود را بیان کنند.

وی اضافه کرد: سال ۹۴ _ ۹۵ بیشترین آمار کارتن خوابی در شهر تهران ۱۵ هزار نفر عنوان میشد و در حال حاضر فقط ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر از معتادان متجاهر به مراکز اجباری ماده ۱۶ منتقل شده‌اند و گفته می‌شود که آمار کارتن خواب ها به ۵۰ تا ۷۰ هزار نفر رسیده است و با روند فعلی این آمار به ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار معتاد متجاهر در طول ۵ سال آینده خواهد رسید.

مدیر مددکاری اجتماعی مرکز فاران گفت: من و همکاران مددکار و روانشناسم و حتی فعالان اجتماعی که پای کار کاهش آسیب‌ اعتیاد آمده‌اند دلسوز این کشور هستیم تا تغییر مثبتی را در این حوزه ایجاد کنیم.

‌درمان اصولی و صحیح بیماران معتاد و بازگرداندن آن‌ها به زندگی اقدام بسیار مهمی است که هم می‌تواند در پیشگیری از گسترش این بلای خانمانسوز موثر شود و هم از هدر رفت هزینه‌هایی بالایی که مراکز اجباری از منابع بیت‌المال صرف این کار می‌کنند و نتایج مثبتی هم دربرندارد، جلوگیری به عمل بیاورد و از همه مهمتر استفاده از تجربیات موفق مراکز اختیاری ترک اعتیاد، گامی موثر در جهت تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی خواهد بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب