دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مشاور امور زنان وزارت علوم تحقیقات و فناوری:

توسعه امکانات آموزشی زنان در مناطق کم برخوردار اولویت وزارت علوم است

توسعه امکانات آموزشی زنان در مناطق کم برخوردار اولویت وزارت علوم است
مشاور امور زنان وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: توسعه کمی و کیفی امکانات آموزشی در مناطق نیمه برخوردار و کم برخوردار برای زنان در دانشگاه‌ها مورد توجه وزارت علوم قرار دارد
کد خبر : 887097

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش «آموزش عالی و پیشرفت زنان در ایران» امروز دوشنبه ۴ دی‌ماه از سوی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار شد.

فخرالسادات نصیری مشاور امور زنان وزارت علوم تحقیقات و فناوری در این همایش گفت: منابع انسانی ما به دو بخش مرد و زن تقسیم نمی‌شود، اما چنانچه از نظر کمی بخواهیم این دو را در نظر بگیریم با تصور اینکه نیمی از این منابع را زنان تشکیل می‌دهند، نیم دیگر را همین زنان تربیت می‌کنند، بنابراین برای بهبود وضعیت زنان نیازمند فرهنگ سازی و ارزش گذاری هستیم و مردان هم باید در این زمینه نقش ایفا کنند.

 وی ادامه داد: برای رسیدن زنان به جایگاه ذاتی، فطری، خانوادگی و اجتماعی شان نباید موانع زیادی وجود داشته باشد بلکه باید ارتباطی دوسویه از طریق همکاری و همیاری شکل بگیرد و به یک ارزش تبدیل شود.

 وی با اشاره به اینکه اعداد و ارقام حاکی از افزایش حضور زنان در آموزش عالی بعد از انقلاب اسلامی است گفت: ۶۱ درصد دانشجویان، ۴۸ درصد از یاوران علمی و کارکنان ستادی وزارت علوم و ۳۴ درصد از اعضای هیئت علمی را زنان تشکیل می‌دهند. اگرچه ما همچنان به وضعیت مطلوب استاندارد در عرصه ملی و بین‌المللی و اسناد بالادستی نرسیده‌ایم، اما بهبود داشته‌ایم. 

نصیری اضافه کرد: باید تاکید کنم که افزایش کمی اعداد و ارقام از حضور زنان در عرصه‌های علمی تبعات پشت پرده‌ای هم دارد، زیرا گمان می‌شود که حضور دختران در دانشگاه‌ها صرف مدرک گرایی است در حالی که دخترانی هستند که در شغل‌های کم درآمد و کم ارزش نسبت به مردان مشغول هستند. باید در سیاستگذاری‌ها در این حوزه دقت شود به طوری که شاید در ابتدای تاسیس رشته‌ای به نیاز زیست بوم یا منطقه و محیط جغرافیایی رشته هی که ایجاد شده توجه نشده است و رشته مورد نظر که توسط دختران انتخاب شده هیچ شغلی را در آن منطقه نمی‌تواند پوشش دهد. 

وی یادآور شد: آموزش عالی و دستاورد‌های آن هم برای فرد در سطح ملی و هم بین المللی می‌تواند اثرگذاری مثبتی در پی داشته باشد و افزایش بهره‌وری و رشد اقتصادی را از یک سو و رشد جایگاه و منزلت اجتماعی را از سوی دیگر به همراه داشته باشد.

نصیری با بیان اینکه سازمان‌ها به دنبال استفاده از اطلاعات و تخصص منابع انسانی هستند گفت: باید توجه داشته باشیم که تعادل در این بخش در نظر گرفته شود، زیرا اگر در هر کدام از موارد فوق دچار افراط و تفریط شویم چه به صورت فردی و چه به صورت سازمانی، باعث شکل‌گیری اختلال می‌شود و ما را از اهداف قانونی و دینی مان دور می‌سازد. 

نصیری با اشاره به دستاورد‌های آموزش عالی در حوزه زنان طی چند دهه گذشته گفت: این دستاورد‌ها علاوه بر معطوف بودن به رشد کمی و حضور پررنگ زنان در هیئت علمی و سازمانی، دارای نگاه چند وجهی در محتواسازی برنامه‌ریزی کیفی برای هر قسمت بوده است. در حال حاضر نیز توسعه کمی و کیفی امکانات آموزشی در مناطق نیمه برخوردار و کم برخوردار برای زنان در دانشگاه‌ها مورد توجه وزارت علوم قرار دارد. به عنوان نمونه ما مشکلات و مسائلی داریم که باید به دست زنان رفع شود و چه بهتر که آن‌ها را در این بخش‌ها متخصص نماییم به همین منظور هم یکی از برنامه‌های وزارت علوم ایجاد رشته‌های نیاز محور در حوزه خانواده است.

مشاور امور زنان وزارت علوم تحقیقات و فناوری ادامه داد: اکنون استفاده بهینه از تجارب علمی با ایجاد شبکه نخبگانی زنان توسط وزارت علوم فراهم شده و سامانه آن نیز طراحی شده است. در این سامانه اسامی و مشخصات افراد تهیه شده است. این اقدام صرفا برای داده‌سازی و توصیف این جمعیت نیست بلکه برای استفاده در بخش‌های تخصصی است.

دریافت ۸۰ چکیده در همایش آموزش عالی و پیشرفت زنان در ایران

فلاحتی دبیر علمی همایش آموزش عالی و پیشرفت زنان نیز با بیان اینکه حضور زنان در آموزش عالی ایران از فراز و فرود‌های زیادی برخوردار بوده است گفت: این موضوع شامل طیف متنوعی همچون سهم ۶۵ درصدی زنان در پذیرفته شدگان آموزش عالی در دهه ۸۰، افزایش سهم زنان در مقاطع تحصیلات تکمیلی در سال ۹۸ تا افزایش سهم زنان دانش آموخته دانشگاهی در جمعیت کل زنان کشور در مقابل سهم ۶۸ درصدی زنان دانش‌آموخته جویای کار و نابرابری زنان در مراتب شغلی همچون استادی و سازمانی بازنمایی گسترده‌ای داشته است. 

وی با اشاره به چکیده‌های رسیده به این همایش گفت: بعد از اعلام فراخوان ۸۰ چکیده برای این همایش دریافت گردید که پس از بررسی ۵۰ چکیده ذیل محور‌های مختلف کنفرانس دریافت گردید. چکیده‌های دریافت شده به زودی در قالب مجموعه چکیده‌ها منتشر می‌شود.
 مدیر گروه مطالعات زنان پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی در تشریح اهداف مهم این کنفرانس بیان کرد: واکاوی عمیق موقعیت زنان در آموزش عالی ایران مهمترین هدف این کنفرانس بوده است و تلاش شد تا محور‌های کنفرانس در قالب پیش نشست‌های تخصصی مورد بررسی قرار بگیرد.

دین مبین اسلام حقوق زیادی برای زنان در نظر گرفته است

همچنین محمدنبی احمدی رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه، در این همایش در سخنانی گفت: با وجود اینکه در جمهوری اسلامی ایران اقدامات ارزنده‌ای در زمینه حقوق زنان صورت گرفته، اما لازم است نگاهی تاریخی به این مسئله داشته باشم، چون در دین مبین اسلام حقوق زیادی برای زنان در نظر گرفته شده و عرصه برای بروز و ظهور زنان از ابتدای اسلام فراهم شده است. لازم به ذکر است هیچ تعارضی بین نگاه سنتی و مدرن اسلام به زن وجود ندارد.

احمدی افزود: اعضای هیئت علمی دانشگاه رازی، ۶۴۲ مدرک علمی در پایگاه استنادی جهان اسلام ثبت کرده‌اند که دوازده درصد آن‌ها از طرف خانم‌ها بوده است. همچنین بیش از یک پنجم اعضای هیئت علمی ما از خانم‌ها هستند.

 وی با تاکید بر اینکه لازم است نگاهی هم به وضعیت زنان در جمهوری اسلامی و غرب داشته باشیم، گفت: امروزه در جمهوری اسلامی، زن به عنوان نماینده مجلس، وزیر، مشاور وزیر و ... فعالیت دارد. البته همه این‌ها در کنار حفظ حرمت و حریم زن است، اما در غرب، با وجود بروز و ظهور زن در اجتماع، کرامت و شأن وی حفظ نمی‌شود و امروزه زنان در غرب، پشت ویترین‌های یک مغازه با وضعیت آنچنانی قرار می‌گیرند و وسیله‌ای برای بهره‌برداری مردان هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب