دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
خسروپناه در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

جزئیاتی از تحولات جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی/ دستگاه‌ها در تدوین و ابلاغ اسناد شریک می‌شوند

جزئیاتی از تحولات جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی  دستگاه‌ها در تدوین و ابلاغ اسناد شریک می‌شوند
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: از رویکردهای جدید شورا تعامل حداکثری با دستگاه‌هاست و آنها در سیاستگذاری، تدوین و ابلاغ اسناد مشارکت می‌کنند.
کد خبر : 883769

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا به مناسبت سالروز ایجاد این شورا، درباره تحولات پیش روی شورا اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۹ آذر ۱۴۰۲ وارد سی و نهمین سالگرد تشکیل خود شد. 

وی افزود: اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی طی 38 سال گذشته آثار ارزشمندی از خود در سال‌های فعالیتشان به‌ جا گذاشته و اسناد ذی‌قیمتی را منتشر و رؤسای جمهور هم آن‌ها را ابلاغ کرده و راهبری‌هایی در تحقق اسناد انجام داده‌اند. 

۳ رویکرد جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی کدامند؟

خسروپناه با بیان اینکه در یک سال اخیر چند رویکرد به تحولات شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه شده است، تأکید کرد: یکی از این رویکرد‌ها مردمی‌سازی است، یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی باید بتواند با جبهه مردمی تعامل خوبی برقرار کند. با توجه به اینکه ساختار دبیرخانه به صورت ستادمحور و میزمحور شکل گرفته است؛ بنابراین بخشی از این میز‌ها را به جبهه‌های مردمی واگذار کرده ایم. به این صورت که فعالان مردمی در حکمرانی این موضوعات مشارکت می‌کنند؛ البته قبلا انتظار داشتیم که جبهه مردمی صرفاً حضور فعالی در میدان داشته باشد، ولی مشارکت در حکمرانی را با رویکرد جدید به آن‌ها واگذار کردیم. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در رویکردی جدید ساختار شورا به شیوه قرارگاهی، ستادمحور و میزمحور پیش می‌رود. رویکرد سوم شورا تعامل حداکثری با دستگاه‌هاست، یعنی هر سندی که مربوط به دستگاه یا وزارتخانه‌ای باشد باید در تدبیر و سیاستگذاری سند مشارکت داشته باشند و تدوین و ابلاغ سند نباید فقط بر عهده شورا باشد؛ بلکه دستگاه‌ها هم باید در نوشتن اسناد تصدی‌گری کنند. 

بیش از ۱۰۰ دستور باید در شورا مطرح شوند

وی اضافه کرد: ۳۰ درصد از امور شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت قرارگاهی پیش می‌رود؛ اما برای تحقق ۱۰۰ درصدی آن باید جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت مکرر برگزار یا به کارگروه‌های تصمیم‌گیرنده تفویض شود. اکنون بیش از ۱۰۰ دستور باید در شورا مطرح شوند؛ اما با فرصت محدود شاید نتوانیم تمام این دستورات را به داخل جلسه ببریم و به نتیجه برسانیم؛ بنابراین برای سهولت در کار باید اعضای حقیقی شورا وقت بیشتری بگذارند و حداقل ۳ روز در هفته در شورا حضور داشته باشند و تمام وقت در جلسات تصمیم بگیرند و تصمیمات را زودتر ابلاغ کنند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: قرارگاه به این معناست که شورا باید هرچه سریع‌تر به درخواست وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها پاسخ دهد و مبتنی بر سرعت و دقت در حکمت تصمیم بگیرد و تصمیمات را به سال بعد موکول نکند.

اتخاذ ۴ رویکرد در قلمرو علم، فناوری و فرهنگی و اجتماعی  

خسروپناه با اشاره به نظارت و ارزیابی شورا اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در قلمرو علم و فناوری و فرهنگی و اجتماعی ۴ رویکرد راه‌بینی، راهبردی، راهبری و راه‌سنجی را مدنظرقرار داده است. رصد در راه‌بینی نقش کلیدی دارد، در راهبردی یا سیاستگذاری نقش فعالان فرهنگی و تشکل‌ها مهم است و در راهبری یا هدایتگری کار قرار گاهی است باید با سرعت و دقت تصمیم گرفت و ابلاغ کرد و در راه‌سنجی باید نظارت و اثرسنجی را دنبال کرد. 

وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی از تمام دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها درخواست ارائه گزارش‌های خود را مبتنی بر میزان انجام شدن یا نشدن مصوبات داشته است، همچنین دلایل به ثمر نرسیدن این مصوبات باید تعیین تکلیف شوند و این مصوبات شامل اسناد ۲۰ سال گذشته هم هستند. 

شناسایی ۸۵ دستگاه رصد در کشور

خسروپناه با بیان اینکه تاکنون ۸۵ دستگاه رصدی در کشور شناسایی شده است، تاکید کرد: بازرسی کل کشور در نظارت و اثرسنجی و اثربخشی در این زمینه به شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک می‌کند تا اگر مصوبه‌ای نیازمند اصلاح و بازسازی و ساختار انقلابی فرهنگی متناسب با ذهنیت جامعه است باید تغییر کند.

وی بیان کرد: برخی اوقات مصوبات رویکرد خوبی دارند، اما باید زیرساخت‌های آن اصلاح شوند، مثلا اگر جامعه‌ای که به‌شدت مصرف‌گراست یا آن گونه که باید فرهنگش ارزش ندارند باید فرهنگ صحیح را جایگزین آن کنیم و اگر این فرهنگ نتواند مصوبه اجراشده را تغییر دهد باید تجدید نظر کند و به تغییر مصوبه اقدام کنیم. 

افزایش مصوبات فرهنگی و علمی با سهم برابر

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره افزایش مصوبات فرهنگی گفت: در دوره فعلی، شورا در نظر دارد میزان مصوبات فرهنگی و علمی را با سهم برابر افزایش دهد، یعنی مصوبات فرهنگی ۵۰ درصد و مصوبات علمی هم ۵۰ درصد ارتقا می‌یابند و این موضوع به این معنا نیست که تعداد مصوبات علمی کاهش پیدا می‌کند، بلکه بیشتر هم می‌شود و مصوبات فرهنگی و اجتماعی به‌ویژه آسیب‌های اجتماعی رشد بیشتری پیدا می‌کنند که اکنون این موضوع را آغاز کرده‌ایم و از آنجایی که بخشی از میز‌های ستاد فرهنگی اجتماعی یا ستاد خانواده و زنان مربوط به حوزه آسیب‌های اجتماعی است؛ بنابراین شورا و این دو ستاد ارتباط وسیعی با سازمان‌ها و نهاد آسیب‌های اجتماعی برقرار کرده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب