کمبود کادر درمان چه عواقبی برای کشور دارد/ اخراج پرستاران فعال در دوران کرونا و مشکلاتی که از نو آغاز شد
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، کادر درمان از مؤثرترین افراد جامعه هستند و نیاز به آنها در تمام حوادث طبیعی وحوادث غیرطبیعی مانند جنگ و تصادفات وسایل نقلیه احساس میشود، اما با وجود نقش مهم و زحمات بیدریغ و از خودگذشتگی بسیار آنها که در دوران شیوع ویروس کرونا بیش از هر زمان دیگری مشخص شد، این قشر جامعه با مشکلات بسیاری از جمله مسائل معیشتی و فشار کاری زیاد به سبب کمبود نیروی کار مواجهاند، کمبود نیروی انسانی در کادر درمان از موضوعاتی است که نظام سلامت را تهدید می کند.
اخراج پرستاران فعال در دوان کرونا!
موضوع استخدام پرستاران در دوران کرونا نه تنها توسط وزارت بهداشت پیگیری نشد بلکه تعدادی از پرستاران نیز در این دوران اخراج شدند، میرزابیگی رئیس سابق نظام پرستاری کشور به اخراج نیروهای طرحی بعد از عبور از بحران کرونا اشاره کرده و گفت: دولت قبل شاهد است، وقتی کرونا در کشور بیداد میکرد؛ پرستاران جانفشانی میکردند.
وی با اشاره به حضور پرستاران دهه هفتادی در دوران سخت کرونایی، افزود: وعده دادند که همه را استخدام میکنند؛ اما همه را اخراج کردند.میرزابیگی گفت: از دستگاههای دولتی درخواست داریم به وضعیت پرستاران اخراجی توجه کنند و اجازه ندهند در بزنگاههای سخت، کشور دچار بحران شود.
وی، تعداد نیروهای بالینی که اخراج شده اند را ۲۰ هزار هزار نفر عنوان کرد و گفت: ۱۲ هزار نفر آنها پرستار طرحی، ۵ هزار نفر پرستاران شرکتی و ۸۹ روزه و مابقی سایر نیروهای بالینی هستند.
حداقل 150 هزار پرستار باید جذب شوند
علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه برای رسیدن به حداقل استاندارد جهانی از نظر تعداد، باید 150 هزار پرستار جذب نظام سلامت شوند، گفت: مجموع دانشجویانی که سالانه به عنوان پرستار فارغالتحصیل میشوند، بین 10 تا 12 هزار نفر است.
وی تعداد کادر پرستاری فعال در انگلستان به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در آموزش پرستاری را ۶۹۰ هزار نفر و تعداد پرستاران مشغول به کار در آمریکا را ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر عنوان کرد.زالی در ادامه بر ضرورت ارتقای جایگاه فعلی کشور از نظر استفاده از ظرفیتهای پرستاری تاکید کرد تا فاصله تعداد پرستاران نسبت به جمعیت، به استاندارد جهانی نزدیکتر شود.
وی با بیان اینکه پرستاری یکی از فرسایشیترین مشاغل حوزه سلامت است، فشار مضاعف به پرستاران را یکی از آسیبهای کمبود نیروی پرستاری در نظام سلامت عنوان کرد. زالی با اشاره به تصاعدی بودن فرسایش شغلی پرستاری در طول زمان، بر ضرورت برنامهریزی برای کاهش فشارهای شغلی و افزایش درامد پرستاران تاکید کرد.
پیگیری از سوی مجلس و بی پاسخ ماندن سوالات
همچنین از سوی دیگر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نیز اواخر سال قبل طی نامهای به رئیس جمهور از مشکلات کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت، گلایه کرد. در بخشی از نامه رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، آمده است: برخی دستگاهها مانند سازمان امور استخدامی و سازمان برنامه و بودجه و بدون در نظر گرفتن مصالح کشور و نظام در شرایط موجود و بدون استفاده از نظر متخصصین امر و سازمانهای مردم نهاد قانونی، تصمیمات ناپخته و ناراضی کننده میگیرند.
شهریاری عنوان داشته است که چطور ۱۷ هزار جوان پرستار و کادر بهداشت و درمان کشور و مدافعین سلامت دهه هفتادی و نزدیک به دهه هشتادی ما اعم از آقا و خانم در ایام کرونا در پاسخ به استمداد مسئولین وقت؛ مصالح کشور را در حدی تشخیص دادند که راضی شدند جانشان را کف دست بگیرند و بدون چشمداشت در ایام کرونا با ترک خانه؛ عزیزان و خانواده خود؛ در بیمارستانها مستقر شوند و با پوشیدن لباسهای زجرآور و ماسکهای محدود کننده هوا و غذا و…، ظرف دو سه ماه مملکت را از بن بست کرونا در بیاورند و مسؤولین وقت هم با دیدن این حرکت بیبدیل تاریخی به همه آنها وعده استخدام بدهند، اما اکنون که هنوز هم از اتمام کرونا اطمینان نداریم با رفتار مسؤولین همین دستگاهها با عدم تشخیص اقتضائات کشور و عدم قدرشناسی متقابل، نه تنها استخدام نشوند بلکه در این شرایط اقتصادی و اجتماعی توسط مسؤولین فعلی از کار بیکار و خانه نشین شوند؟! در حالی که این عزیزان حتی در پیکهای کرونایی جز همان حقوق بسیار مختصر سربازی و شرکتی و طرحی، هیچ مزایای دیگری هم نداشتند.
لزوم پیگیری دولت
کمبود پرسنل درمانی و عدم توجه به این موضوع می تواند عواقب خطرناکی برای کشور داشته باشد، جدا از پیگیری ها باید به این مضوع توجه داشت عدم استخدام می تواند باعث بی انگیزگی در میان کادر درمان داشته باشد، نبود امنیت شغلی برای کادر درمان قطعا کمک شایانی از نظر روحی و روانی به این قشر می کند و امید است دولت این موضوع را به صورت جدی پیگیری کند.
انتهای پیام/