دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آشنایی با مفاهیم اقتصاد دانش‌بنیان (۱۹)؛

چشم‌انداز ابهام‌دار پیش‌ روی صاحبان ایده‌ خلاق در کشور

چشم‌انداز ابهام‌دار پیش‌ روی صاحبان ایده‌ خلاق در کشور
سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی ریاست جمهوری اعلام کرد: چشم‌انداز روشنی پیش روی شرکت‌های دانش‌بنیان و صاحبان ایده‌های خلاق است.
کد خبر : 883109

محمدمهدی کرامتی‌تولایی، سرپرست دبیرخانه شورای راهبردی فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد‌: حمایت‌هایی که در چین از دانش‌بنیان‌ها در صورت به صادرات‌رسیدن محصولات تولیدی آن‌ها صورت می‌گیرد به معنای حرکت از سمت نیاز به سمت دانش‌بنیان‌هاست. در این میان صنایع سفارش، تقاضا و نیاز خود را دانش‌بنیان‌ها ارائه می‌دهند و آن‌ها آن را تولید می‌کنند. این راه در کشور ما نیز باز شده و فرآیند اعتبار مالیاتی هدفش آن است که صنعت را به سمت دانش‌بنیان‌ها ببرد و این تنها دانشگاه‌ها نباشند که به سمت صنعت می‌روند.

نقش حذف یارانه‌های انرژی و حرکت صنایع به سمت دانش و فناوری

دانش‌بنیان‌ها

وی افزود: اگرچه بحث اعتبار مالیاتی یک سیاست تشویقی است، اما به صورت اجباری و به سمت مجبورکردن صنایع هم باید باشد. یارانه‌های انرژی باید حذف شود تا صنایع و به ویژه صنایع مادر بزرگ که غالباً دولتی هستند این نیاز را در خود احساس کنند که به سمت دانش و فناوری حرکت کنند.

کرامتی بیان کرد: تولید باید به سمتی حرکت کند که مزیتش در استفاده از دانش و فناوری و نوآوری باشد. اکنون در زنجیره فولاد از مرحله استخراج سنگ آهن و تبدیل آن به یک ماده اولیه و پس از آن فولاد و ورق و استفاده در محصولات نهایی هرچه به سمت جلو حرکت کنیم باید شرایطی را فراهم کنیم که به جای صادرات فولاد، شمش یا سنگ آهن به مسیری حرکت کنیم که زنجیره تولید را تکمیل و محصول نهایی صادر کنیم.

صادرکننده کالای خام نه تنها تشویق نشود که عوارض نیز بپردازد

وی ادامه داد:‌ باید مزیت‌های تولید را افزایش دهیم و صادرکننده کالای خام نه تنها تشویق نشود که عوارض نیز بپردازد در این میان صادرکنندگان محصول نهایی مانند لوازم خانگی تشویقی دریافت کند.

دانش‌بنیان‌ها

سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: تولیدکننده فولاد باید ورق تولید کند و تولیدکننده ورق آن را در محصولی نهایی‌تر به کار گیرد. اگر این مزیت‌ها به گونه‌ای چیده شود که تولیدکننده را به سمت مراحل بعدی هدایت کنیم خود به خود فضای نوآوری و تحقیق نیز رشد می‌کند و محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر تولید می‌شود.

از ابزار مالیات و عوارض برای ایجاد ارزش افزوده بیشتردر تولید استفاده شود

وی عنوان کرد:‌ باید از ابزار مالیات و عوارض برای ایجاد ارزش افزوده بیشتردر تولید استفاده کرد. جمع‌بندی این است که باید غیرتولید را از مزیت و از سودآوری خارج کنیم. در تولید باید به سمتی حرکت کنیم که محصولات نهایی‌تر مزیت‌آور باشند و فرآیند‌های تکمیلی مانند بازیافت به صرفه شود تا بهره‌وری افزایش یابد. همه این مسائل نیاز به تولید دانش دارد و بهره‌وری بیشتر نیاز به دانش‌بنیان و تحقیقات آن‌ها دارد.

سرپرست دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره چشم‌انداز شرکت‌های دانش‌بنیان نیز اظهار کرد: چشم‌انداز روشنی برای شرکت‌های دانش‌بنیان پیش‌رو است و این مسیری که در کشور طی شده مسیر یادگیری و تجربه‌اندوزی بوده که موفقیت لازم را داشته و شرکت‌های دانش‌بنیان اکنون چندصد همت فروش دارند. این جریان امیدوارکننده است و حرکت یک طرفه از سمت دانش‌بنیان‌ها تاکنون موفق بوده و اگر سمت دیگر این جریان که حرکت صنعت و بازار به سمت دانش‌بنیان‌ها است نیز شکل بگیرد فروش آن‌ها چندین برابر خواهد شد.

ثمرات قانون جهش تولید در سال‌های بعد دیده خواهد شد

کرامتی بیان کرد:‌ همچنین اگر مزیت‌های یارانه‌ای برای صنایع کاهش یابد رشد شرکت‌های دانش‌بنیان بسیار افزایش خواهد یافت. ثمرات این تمهیدات از جمله قانون جهش تولید که در سال ۱۴۰۱ دیده شد در سال‌های آتی افزایش خواهد یافت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب