دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مرتضی طاهری در گفت‌وگو با آنا تأکید کرد؛

عزاداری ایام فاطمیه مستلزم دقت و درایت بیشتر در انتخاب اشعار

عزاداری ایام فاطمیه مستلزم دقت و درایت بیشتر در انتخاب اشعار
رئیس خانه مداحان درباره انتخاب اشعار در مناسب‌های مختلف به‌ویژه ایام فاطمیه گفت: باید این ایام را بزرگ بداریم و در انتخاب اشعار دقت شود، درست مضمون‌پردازی و در شأن ایشان ضرب‌آهنگ عزاداری و سینه‌زنی انتخاب کنیم که این امر مستلزم دقت و درایت است.
کد خبر : 881746

مرتضی طاهری رئیس خانه مداحان و مداح پیشکسوت در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا درباره اهمیت مداحی‌ها در ایام فاطمیه گفت: فاطمیه اهمیتی بسیار بالا و عظیم دارد. بنابر همه روایات، کل مصائب عالم و همه ظلم‌های روزگار از حادثه‌ای آغاز شد که بعد از رحلت پیامبر(ص) رخ داد و مسیر خلافت الهی و شرعی به بیراهه رفت.

وی ادامه داد: به هر تقدیر فتنه آنقدر عظیم بود که مردمی که خطبه پیامبر را در غدیر شنیده بودند و دستور خدا را از اطاعت امیرالمؤمنین بعد از پیامبر شنیده بودند، اما غبار فتنه پررنگ و غلیظ‌‌‌تر بود به نحوی که متاسفانه امیرالمؤمنین تنها ماند و عده کمی که باقی ماندند و ایمان خود را باقی نگه داشتند.

طاهری با اشاره به اینکه حضرت زهرا(س) خودش را فدای امیرالمؤمنین(ع) کرد، افزود: اقدام عملی در آن زمان از سوی امیرالمؤمنین به مصلحت نبود، اسلام نهال نورسی بود و باعث 25 سال سکوت حضرت شد. امیرالمؤمنین در همین راستا می‌فرمایند: «صبر کردم در حالی که خار در چشمم بود و تیزی استخوانی شکسته در گلویم» این صبر لازمه تقویت اسلام نوپا بود و امیرالمؤمنین صبر را با خون و دل انجام داد و اینجا یک نفر فریاد مظلومیت را به عالم رساند و با اهدای جان خود و شهادتش این فریاد را به گوش جهانیان رساند و امروز جمعیت انبوهی به این حقیقت و واقعیت رسیدند.

رئیس خانه مداحان با اشاره به مسئولیت خطیر حضرت زهرا(س) ادامه داد: این بانوی با عظمت اولین شهیده ولایت بود و ما در راستای تعظیم شعائر اسلامی و برای کسی که در راه احقاق حق و اعتلای اسلام ناب و واقعی جان خود را از دست داده است عزاداری می‌کنیم. ضمن اینکه این بانو، جان پیامبر اسلام است و پیامبر از این دختر والامقام با عنوان «فداها ابوها» نام بردند .

عزاداری ایام فاطمیه مستلزم دقت و درایت بیشتر در انتخاب اشعار است

وی اضافه کرد: ما باید این تعزیه داری را بزرگ بداریم و در شأن بانویی که بی نظیر در عالم است و خدا به  خاطر او جهان را خلق کرده عزاداری کنیم. در انتخاب اشعار دقت شود که در شأن ایشان واژه‌ها را به کار بریم، در شان او مضمون‌پردازی کنیم، در شأن او ضرب آهنگ عزاداری سینه‌زنی انتخاب کنیم، این امر مستلزم دقت و درایت بیشتر است.

طاهری با بیان اینکه باید ذائقه نسل جدید را مورد توجه قرار داد، گفت: اصرار اینکه بر سبک قدیمی‌ها حرکت کنیم زیاد نمی‌تواند ما را در امر مداحی کمک کند. به هر حال نسل‌ها که عوض می‌شود تغییراتی در سلیقه‌ها به وجود می‌آید؛ بنابراین سلیقه امروز با سلیقه 50 سال قبل متفاوت است؛ اما در اصالت و سنت‌ها ارزش‌هایی نهفته داریم که اگر بی‌توجهی کنیم این عزاداری و مداحی ما تهی خواهد شد.

رئیس خانه مداحان با اشاره به آموزش‌هایی در این زمینه تصریح کرد: ما در خانه مداحان بحث آموزش را جدی گرفتیم و خیلی از اعوجاج‌ها در مداحی را نتیجه استاد ندیدن و راهنما نداشتن بعضی‌ها می‌دانیم. کسی که استاد قابلی داشته باشد از راهنمایی‌های آن استاد بهره می‌برد، به همین علت بحث آموزش را بسیار مهم می‌دانیم. آموزش‌ها در سنین مختلف با فنون مختلف و روش‌های مداحی و ارزش‌هایی که باید رعایت شود و نوع روضه خوانی‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد.

روضه خوانی با کنایه و اشاره و لطافت ماندگارتر است

وی با بیان باز بودن روضه‌ها ادامه داد: مداحی‌های قدیمی ایام فاطمیه سبک و سیاق خودش را داشت. روضه‌های باز انسان را به سمت قساوت می‌برد، یعنی کم کم ممکن است تحت تأثیر قرار دهد، اما در جلسات بعدی عادی و بی تفاوت می‌شود، بنابراین روضه‌خوانی با کنایه و اشاره و لطافت ماندگارتر است.

این مداح پیشکسوت ضمن مقایسه مداحی‌های قدیمی با مداحی‌های جدید گفت: مداحی قدیمی بیشتر منطبق با مستندات و روایات بوده است، ضمن اینکه مداحان قدیمی اساتید خوب و برجسته‌ و همنشینی با علمای اهل منبر داشتند که تاثیر خودش را داشت.

عزاداری ایام فاطمیه مستلزم دقت و درایت بیشتر در انتخاب اشعار است

مداحان نمی‌توانند نسبت به عرصه‌های داخلی و بین‌المللی بی‌تفاوت باشند

وی با اشاره به وظیفه مداحان در بیان و اشاره به مسائل روز خاطرنشان کرد: یکی از رسالت‌های مداحی پیام‌رسانی است. مداحی پیام‌رسانی خاندان اهل بیت به شیفتگان و پیروانشان است. کسی که باید در این مسیر پیام‌رسانی کند نیز تعریفی از مداح می‌شود. اگر حضرت زهرا(س) حضور داشتند آیا در مساله غزه و اتفاقاتی  که در عالم رقم می‌خورد سکوت می‌کردند؟ هرگز! بنابراین کسانی که می‌خواهند در مسیر این خانواده نوکری و ستایشگری کنند نمی‌توانند به مسائل پیرامونی، داخلی و بین‌المللی بی‌تفاوت باشند و از کنارش به سادگی بگذرند. 

مدیر خانه مداحان با اشاره به نقش این سازمان مردم نهاد گفت: خانه مداحان موسسه مردم نهاد است و بخش نظارتی و ایجابی را ندارد، ولی دوستانه تذکراتی داده می‌شود و دوستان احتراما مجموعه خانه مداحان را مورد عنایت دارند و جایی اگر خطای فاحشی بود و از لحاظ اعتقادی اختلالی مشاهده شد، افراد را مورد تاکید و توصیه و تذکر دوستانه قرار خواهند گرفت.

وی ادامه داد: همان طوری که در زمان امیرالمؤمنین(ع) جامعه را غبار آلود می‌کردند تا حقایق را پنهان کنند، امروزه نیز یک عده به دنبال چنین چیزی هستند، همین امروز در بحث غزه عده‌ای که ظاهر مذهبی و هیاتی دارند در حمایت از غزه سکوت کرده و هیچ واکنشی ندارند! این امر بسیار ناپسند بوده و هر هیئتی موظف است، نقش خودش را پیدا کرده و در برابر فضای همسو با دشمنان قرار نگیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب