دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
هم‌زمان با روز کتاب و کتابخوانی انجام شد؛

رونمایی از نخستین کتاب فارسی در حوزه حکمرانی اسلامی

رونمایی از نخستین کتاب فارسی در حوزه حکمرانی اسلامی
مراسم رونمایی از کتاب حکمت و فقه حکمرانی تألیف استاد عبدالحسین خسروپناه به‌عنوان نخستین کتاب فارسی در موضوع حکمرانی اسلامی برگزار شد.
کد خبر : 879259

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری‌آنا، مراسم رونمایی از کتاب حکمت و فقه حکمرانی تألیف استاد عبدالحسین خسروپناه به‌عنوان نخستین کتاب فارسی در موضوع حکمرانی اسلامی، هم‌زمان با گرامیداشت روز کتاب و کتابخوانی برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مراسم رونمایی از کتاب حکمت و فقه حکمرانی گفت: نسبت حکمرانی و حکومت‌داری نسبت عموم و خصوص من‌وجه است و به‌عنوان یک علم میان‌رشته‌ای، نسبت‌هایی با علومی مانند مدیریت و علوم سیاسی دارد. این علم یک عنوان یک موضوع جدید شناخته شده که در حدود ۴۰ سال پیش، غرب فعالیت‌های درباره آن آغاز کرده و در ۲۰ سال گذشته، رشد فوق‌العاده‌ای در این زمینه داشته است.

وی با تأکید بر اهمیت موضوع حکمرانی و با تأکید بر اهمیت بالای فناوری علمی مرتبط با حکمرانی گفت: در حوزه فعالیت‌های نرم و سخت، موضوع هوش مصنوعی به‌ویژه هوش مصنوعی کوانتومی مهم‌ترین فناوری است و در حوزه فناوری‌های اجتماعی، موضوع حکمرانی مهم‌ترین فناوری است. متأسفانه در این موضوع خیلی عقب هستیم و لازم است با سرعت بیشتر و با استفاده از راه‌های میانبر برای رسیدن به مقصد نهایی استفاده کنیم. غربی‌های در این حوزه با مبانی و بنیان‌های فلسفی خودشان، کار‌هایی انجام داده‌اند که قابل نقد است. ما نیز بنیان‌ها و مبانی حِکمی، همچنین مبانی فقهی عظیمی داریم که لازم است با بازتولید آن‌ها، مبانی و نظریه‌های حکمرانی تولید شود که این موضوع نیازمند تلاش‌های علمی فراوان است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه با تساهل‌گری نمی‌توان نظریه‌پردازی کرد، گفت: موضوع تسهیلگری از موضوعاتی است که باید در تولید نظریه‌های حکمرانی موردتوجه قرار گیرد. شناخت کامل مبانی غربی و نظریه‌های حکمرانی در غرب نیز باید موردتوجه جدّی قرار گیرد تا تکذیب بلاتصوّر نکنیم، روشن است که بدون این شناخت، امکان تدوین صحیح نظریه حکمرانی اسلامی وجود ندارد. در این کتاب در کنار موضوعاتی مانند چیستی حکمرانی، نظریات حکمرانی در غرب و معرفی سبک و انواع حکمرانی، مبانی و اهداف حکمرانی بر اساس منابع دینی و اصول حکمرانی حِکمی و موضوع حکمرانی ولایی تشریح شده است. این کتاب نخستین اثر به زبان فارسی در موضوع حکمرانی اسلامی است که منتشر شده و لازم است به زبان‌های مختلف ترجمه و به جهان اسلام عرضه شود.

مؤلف کتاب حکمت و فقه حکمرانی با تشکر از نقش مدرسه حکمرانی وابسته به دانشگاه دفاع ملی در برگزاری جلسات علمی و تدوین نهایی این اثر گفت: تأسیس مدرسه حکمرانی یک تصمیم حکیمانه و نام‌گذاری آن به‌عنوان مدرسه شهید بهشتی، یک رزق بینشی بوده که به حمدالله انجام شده، موضوع حکمرانی یک نیاز ضروری کشور است، این مرکز هم‌اکنون به بلوغ خوبی از نظر علمی و اجرایی رسیده است و لازم است این مجموعه با استقلال بیشتری به فعالیت‌های خود ادامه دهد. دستاورد‌های علمی این مجموعه، می‌تواند به‌عنوان عقبه فکری و بنیادین شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه برای تولید این اثر، علاوه بر منابع دینی، بیش از ۴۰۰ اثر مکتوب از منابع غربی که غالباً آمریکایی هستند و در موضوع حکمرانی نوشته‌شده‌اند، موردمطالعه و نقد قرارگرفته، گفت: این کتاب حاصل بیش از ۵۰ جلسه علمی با موضوع حکمت و فقاهت حکمرانی در دو محور شناخت و نقد حکمرانی در غرب و شناخت و معرفی حکمرانی اسلامی است که با زحمت فرهیختگان جوان مدرسه حکمرانی اسلامی تنظیم نهایی و منتشر شده است.

اسماعیل احمدی مقدم رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی نیز در این مراسم با اشاره به تجربه ۴۰ سال حکومت‌داری در نظام اسلامی گفت: موضوع حکمرانی و حکومت‌داری، امری پیچیده، متنوع است که دائماً در حال صیرورت و تغییر است، بر همین اساس نیز اگر بتوانیم مانند فقه عبادی، نسخه‌ای در قالب فقه حکومتی و حکمرانی تدوین کنیم کار شایسته‌ای است. در اندیشه‌های غربی، نگاه به انسان حداکثر تا زمان مرگ اوست و برای آینده او و رساندن به او به خداوند برنامه ندارد، ولی وظیفه حکومت اسلامی، علاوه بر کارکرد‌هایی مانند خدمات عمومی، ایصال الی المطلوب و رساندن انسان‌ها به کمال نهایی آن‌هاست؛ بنابراین بنیان‌های متفاوتی میان اندیشه غربی و اندیشه‌های الهی وجود دارد و تفاوت در این بنیان‌ها، امکان استفاده از روش‌های غربی برای تدوین حکمرانی دینی را منتفی کرده است.

وی با اشاره به اینکه بیشترین محتوای مرتبط با حکمرانی و مدیریت اسلامی توسط رهبر انقلاب تولیدشده است، گفت: لازم است که برای تولید نظریه در موضوع حکمرانی اسلامی، مبانی، روش، مکتب و نظریه‌های دینی تولید شود که انتشار این کتاب، گام اولیه در این حرکت است و امیدواریم این حرکت، گامی به‌سوی تمدن بزرگ اسلامی باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب